Кандидатствай Вход
Семейният бюджет - съвети и трикове

Семейният бюджет - съвети и трикове

Ако от скоро живееш с партньора си на семейни начала, то бюджетът ви със сигурност вече е тема на разговор, при това регулярна. Напълно разбираемо е да искаш да обсъдиш финансите си и плановете си, за да можете заедно с партньора ти да пресметнете добре средствата, с които разполагате. И, разбира се, да можете да ги управлявате и инвестирате разумно и правилно.

Ето кои са триковете и добрите съвети за семейния бюджет, особено, ако ви предстои скоро да сключвате брак. 

Семейният бюджет съвети и трикове

Направете финансова проверка

Много двойки може да отложат разговорите за пари преди брака, но тази липса на знания може да бъде доста рискована; грешките в миналото могат да повлияят на бъдещето ви заедно. 

Запознайте се с финансовото състояние един на друг, като например колко кредитни карти имате и как харчите парите си - включително какви неща и двамата обичате да пазарувате или да инвестирате. 

Разбирането на навиците за харчене и финансовата картина на партньора ти ще ти помогне да вземеш решения как да обединиш парите си след като се ожените. 

Разбери дълга на партньора си

Трябва да знаеш в детайли дълга на партньора ти, преди да комбинирате финансите си. Ако е необходимо, можете да работите заедно, за да изплатите дълговете. Докато това не се случи, може да пазете финансите си отделни. Ще е добре и двамата да имате добра кредитна история, за да си гарантирате по-сигурно финансово бъдеще. 

Тук кредитна карта Бяла Карта може да бъде платежният инструмент, благодарение на който да изградиш добра кредитна история. Това ще ти помогне, както и на партньора ти, да кандидатствате в бъдеще за по-големи размери кредити, включително за жилище или стартиране на бизнес.

Спестете за сватбата и след това

След като обявите ангажимента си, отворете спестовна сметка, предназначена за вашите финансови цели и бъдещи разходи. Най-общо казано, много експерти препоръчват да влагате поне 10 % от общия си доход в спестявания всеки месец. 

Ако спестявате за сватба, може да помислите за увеличаване на тази сума, за да можете да продължите да допринасяте за нормалните си спестявания, като същевременно отделяте пари за големия ден.

Създайте бюджет, с който и двамата можете да живеете

Съберете всички сметки и документи и буквално сложете всичко на масата. Изчислете колко ще дължите всеки месец, колко комбиниран доход ще имате и какво остава. Не забравяйте да вземете предвид потенциалните разходи за храна, за сметки, но и тези за сватба или меден месец. Също така е полезно да се определят граници на разходите.

Решете кой какво управлява

Когато става въпрос за управление на вашите семейни финанси, добра идея е всеки от вас да играе роля. Например, единият човек може да поеме ежедневните сметки, докато другият се занимава с дългосрочни инвестиции и пенсионни планове.

Актуализирайте своите бенефициенти

След като се ожените, можете да посочите партньора си като бенефициент - лицето, което получава пари и обезщетения, ако нещо се случи. Това се отнася и за животозастраховане.

Планирайте си финансови срещи

Говоренето за пари трябва да бъде здравословен, непрекъснат разговор - няма причина да чакаш нещо да се обърка. Затова отделяй известно време всеки месец, за да разговаряш с партньора си.

Да делегираш допълнителни задачи, свързани с пари и да говорите за бъдещи финансови решения и вижте напредъка, който сте постигнали заедно за вашите цели.

Уведоми банката си, ако променяш името си

Ако мислиш да промениш името си, когато се ожениш, имай предвид, че ще трябва да го промениш и във всичките си банкови и инвестиционни сметки. Обади се или посети банката си или разгледай нейния уебсайт, за да научиш за процеса.

Има и още един съвет, който може да ти помогне по-ефективно да управляваш семейния бюджет, а именно - избери правилен финансови инструмент, на който можеш да разчиташ, като кредитна карта например.

Каква роля има кредитната карта в семейния бюджет?

Колкото и добре да е организиран семейният бюджет на семейството ти, никой не е застрахован от непредвидени ситуации. В тези моменти, кредитната карта може да бъда от полза. С правилната кредитна карта можеш да посрещнеш разходите, които възникват и да разполагаш с допълнителни пари до заплата всеки месец. 

Притежанието на кредитна карта ще ти помогне да подпомогнеш бюджета винаги, когато имаш нужда. Разбира се, важно е да избереш правилната карта за нуждите ти.  

Бяла Карта например е международна кредитна карта с кредитен лимит до 5000 лева. Тя няма такси за издаване и годишна такса за обслужване. Това означава, че когато не я използваш, няма да се налага да плащаш нищо. 

В същото време, ще имаш спокойствието, че можеш да посрещнеш нуждите си. 

Не забравяй, че е полезно и ти, и партньора ти да изграждате кредитна история отрано. Така, ако ви потрябва спешно кредит за автомобил или жилище, ще бъдете спокойни, че можете да кандидатствате безпроблемно. А при добра кредитна история, шансът да получиш одобрение от кредитор, е много по-висок. Кредитната карта може да ти помогне и за това. 

С кредитна карта Бяла Карта можеш да разполагаш с пари всеки месец до заплата и успоредно да създаваш кредитната си история. Точно затова, не пропускай да вземеш своята пластика, като кандидатстваш онлайн или дистанционно. При одобрение - ще я имаш на адреса си напълно безплатно.
Семейният бюджет е ключов инструмент, с който ефективно можеш да управляваш парите си. Когато създадеш семеен бюджет и го спазваш, ще бъде по-лесно да разпределиш разходите си до края на месеца. При ефективно управление на парите, с времето ще можете да създадете и фонд за спешни случай, на който да разчитате в непредвидени ситуации.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш