Кандидатствай Вход
За какво студентите харчат най-много средства?

За какво студентите харчат най-много средства?

Студентите са сред групите потребители, при които личните финанси се превръщат в елемент, съпътстван от доста динамика и дори риск. 

Няколко са причините за това. От една страна, при започване на обучението си в университета повечето студенти за първи път се отделят трайно от своите родители и вземат напълно самостоятелно решения във финансов план.

От друга, студентският живот е съпътстван от множество разнообразни разходи, в това число за семестриални такси, общежития или квартири, учебни принадлежности и пособия, забавления и т.н. 

Ако в момента си студент или пък родител на студент, значи днешната статия от блога на Бяла Карта е точно за теб. 

По-надолу ще разбереш за какво стандартният студент харчи най-много средства и как е възможно да се намалят неговите редовни разходи.

За какво студентите харчат най-много средства?

Семестриални такси

Няма как да не започнем със семестриалните такси, които са абсолютно задължителни за всеки студент. 

Без пълното и навременно заплащане на тези семестриални такси той не би могъл да продължи следването си в съответното висше учебно заведение.

В зависимост от това дали става въпрос за държавно или частно висше учебно заведение, за редовно или задочно обучение, размерът на семестриалните такси е възможно да варира в значителни граници. 

Така или иначе обаче всеки студент трябва достатъчно време предварително да планира въпросното плащане, за да не се получат в последния момент неприятни изненади, които биха възпрепятствали по-нататъшното му обучение.

Учебници и учебни пособия

Разбира се, процент от разходите за образование отиват и към закупуването на учебници. Ако досега не си се сблъсквал със закупуването на комплект учебници за един семестър в университета, можеш да останеш доста изненадан от значителното количество средства, които ще отидат за този комплект. 

Истината е, че учебниците са доста скъпи, особено ако биват вземани от университетска книжарница. 

Вариант за намаляване на разходите в споменатия аспект е да се заложи на купуване на учебници втора употреба (по дисциплините, за които това е възможно, разбира се). 

Също така не бива да се забравя, че е нужно вземането и на разнообразни учебни помагала, като например тетрадки или папки с бели листове, химикали и моливи, чанти и т.н.

Общежития и квартири

В случай, че студентът учи в друг град, със сигурност той ще трябва да си намери и място, където да отседне. 

Вариантите общо взето са два – общежития и квартири. При липса на достатъчно средства, които могат да бъдат отделени, предпочитаният вариант определено е общежитие. 

Квартирата не само изисква плащане на значително по-високи наеми, но и стоварва върху студента цялата тежест на сметките за ток, вода и т.н. 

За да бъде одобрен за общежитие обаче, студентът трябва да покрива дадени критерии (успех, социално положение и т.н.).

Храна

Съвсем естествено храната също спада сред основните разходни пера за студентите. Колко точно средства ще отидат за нея, до голяма степен зависи от личните вкусове на отделните студенти и хранителните режими, на които са свикнали. 

Възможно е да се спестят средства, ако се използват по най-добрия начин промоциите и изгодните ценови оферти, периодично предлагани във веригите за хранителни стоки. 

Забавления

Нормално е излизанията с приятели и забавленията по дискотеките и нощните заведения да са съществена част от ежедневието на един съвременен студент. 

Все пак студентските години са сред най-хубавите в живота и трябва да бъдат прекарани по най-добрия начин.

От друга страна обаче всеки студент трябва внимателно да съобрази количеството и разположението във времето на подобни забавления, така че да няма проблеми от гледна точка на личните си финанси.  

В тази връзка съветът ни към студентите е да се забавляват и да живеят живота си, но да го правят с нужните дози разум, баланс и поглед към бъдещето.

Фитнес 

И не на последно място, съвременните студенти внимават за своята физическа форма. И един от начините да я поддържат е чрез редовни посещения на фитнес залата. Съвсем естествено за всяко от тези посещения трябва да се заплати необходимата цена. 

Повечето фитнес центрове предлагат специални карти, закупуването на които позволява на клиентите да използват предоставяните услуги и съоръжения за определен период от време. 

Съответно всеки студент трябва да прецени според честотата на посещенията си кой вариант ще му е по-изгоден – закупуване на такава карта или просто плащане преди самата тренировка.

Кредитна карта Бяла Карта е най-подходящият финансов инструмент за студентите и младите хора като цяло.

Тази кредитна карта от една страна гарантира максимална бързина, удобство и сигурност на разплащанията, а от друга – позволява получаването на изгодни намаления при пазаруване в редица търговски обекти. 

Кредитна Бяла Карта е кредитната карта, която е винаги до своя притежател и му помага в трудни и напрегнати от финансова гледна точка ситуации.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш