Кандидатствай Вход
Започни да спестяваш с тези 5 лесни стъпки

Започни да спестяваш с тези 5 лесни стъпки

Да заделяш средства настрани не винаги е толкова лесно. Причината най-често се крие в това, че не сме научени как и ни липсва работеща стратегия и изградени навици, на които да разчитаме в преследването и постигането на финансовите си цели.

Въпреки това, най-трудната стъпка що се отнася до спестяването на пари, е да започнеш да го правиш. Едва ли ще има по-подходящ момент да започнеш от началото на новата година. Затова подбрахме тези 5 стъпки, които могат да ти помогнат да изградиш реалистичен и съобразен с твоите възможности план на спестяване.

1. Води отчет на разходите си

Наясно ли си колко точно харчиш и на каква сума възлизат месечните ти разходи? Започни да си водиш отчет и да записваш всичко, което харчиш. В това число се включват разходите, които правиш, докато си на работа, например за кафе и обяд, докато си у дома и когато излизаш навън с приятели. Води си импровизиран отчет на всички разходи, които правиш, в продължение на 1 месец.  Веднъж след като имаш тази информация, организирай разходите по категории, например: „Разходи за дома“, „Разходи за автомобил“, „Разходи, свързани с работата“, „Разходи за хранителни стоки“ и т.н. След като разпределиш цифрите по категории, виж каква е крайната изхарчена сума за всяка една категория. Да имаш пълната представа къде отиват парите ти и за какво, ти дава възможност да направиш съответните изводи и решения как да промениш разпределението на средствата, които изкарваш, спрямо разходите, които правиш. Може да откриеш, че харчиш прекалено много за неща, които не са чак толкова важни.

2. Създай си индивидуален бюджет

Сега, когато вече имаш изградена и ясна представа на каква стойност възлизат месечните ти разходи, можеш да започнеш да спестяваш като създадеш твоя индивидуален месечен бюджет. Ограничи се там, където правиш излишни разходи за неща, от които всъщност нямаш нужда и предварително бюджетирай колко средства следва да отделиш настрани.

3. Планирай сумата, която ще спестяваш

В индивидуалния си бюджет, създай категория „Спестявания“ и я бюджетирай със сумата, която желаеш да спестяваш всеки месец. Опитай се тя да бъде в рамките на 10-12% от нетните ти разходи. Ако ти е невъзможно да спестяваш толкова, може би е време да се замислиш как да ограничиш разходите си, които правиш за някоя от категориите на бюджета ти. Помисли за неща, които не са от първа необходимост и дали разходът за тях може да бъде намален. Такива неща, например, са ресторантите за хранене, местата за забавление и др.

4. Постави си реални цели и ги гони

Няма резултат без предварително поставена цел. Реши каква сума желаеш да спестиш и прецени какъв период от време ще ти е необходим, за да постигнеш целта си.

5. Опознай добре приоритетите си

Всеки един човек има различни приоритети, когато става въпрос за спестяване на средства. Прецени кои са твоите приоритети и финансови цели. Може би желаеш да спестяваш за ваканция, за нова кола или апартамент, за в случай, че загубиш работата си. Реши сам за себе си каква сума можеш да заделяш всеки месец и за какъв период от време, за да постигнеш целта си. Когато направиш това за всяка една твоя цел, подреди ги по приоритети и отделяй пари настрани, съобразявайки се с това в твоя месечен бюджет. Важно е да запомниш, че поставянето на приоритети, означава, че ще взимаш решения. Ако искаш да се фокусираш върху спестяването на сума пари, която да ти послужи в случай, че трябва да си търсиш нова работа, например, някои от останалите ти цели може да бъдат изместени на заден план, докато не си сигурен, че се движиш по план и по най-важните за теб приоритети.

Проследявай прогреса си всеки месец. Така ще се придържаш към твоя индивидуален план на спестяване, но в допълнение, ще можеш да маневрираш и да правиш промени, където се налага, докато не откриеш правилната за теб стратегия и начин на спестяване.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш