Кандидатствай Вход

Банкомат

Банкомат представлява специализирано устройство с компютърно управление и мрежова връзка, предназначено за предоставяне и приемане на пари в брой (кеш) и извършване на парични трансакции.

Как работи банкоматът?

Банкоматите са свързани в мрежа и предават в реално време информация за извършените трансакции. 

Когато клиент отиде на АТМ, той трябва да постави картата, с която е асоциирана сметката, по която иска да направи трансакция. Има 2 начина да направи това - може да постави самата карта в специално направения за целта улей, или (ако устройството е снабдено с безконтактен порт) да я доближи до участъка, предназначен за безконтактни трансакции.

След като картата бъде разпозната, клиентът вижда на екрана на устройството меню, чрез навигирането на което посочва на машината какво точно желае да направи

Има разнообразие от услуги, които могат да се случат на банкомат - теглене на пари, смяна на парола, проверка на наличност по сметка и други.

Все по-срещана и ползвана става услугата за депозиране на пари в брой обратно към сметката. За да е възможно да внасяш пари на банкомат, трябва самото устройство да е снабдено с допълнителен улей за поставяне на парите и да е програмирано за тази услуга.

Колко струва да ползваш банкомат?

Банкоматите могат да бъдат различни според това кой ги стопанисва. Цената на услугите също зависи от финансовата институция - както за АТМ устройството, така и за сметката. Често, когато картата е на една финансова институция, а банкоматът - на друга, за клиентът се начисляват някакви такси в зависимост от трансакцията, която се опитва да извърши. Има банки, които начисляват такси за теглене дори и на собствените си клиенти. Ако конкретната сметка включва безплатни услуги на банкомат, за клиента те си остават такива.

Провери в Договора си или на сайта на съответната финансова институция конкретните условия по твоята сметка, за да знаеш с точност колко би ти струвала някоя услуга на АТМ.

3rd party

Банкомат представлява специализирано устройство с компютърно управление и мрежова връзка, предназначено за предоставяне и приемане на пари в брой (кеш) и извършване на парични трансакции.

Да, можеш да теглиш пари от АТМ със своята Бяла Карта. За да го направиш, не е необходимо да носиш пластиката със себе си. За да го направиш, това можеш да направиш като дигитализираш картата си в мобилните портфейли - Google Pay или Apple Pay. Научи повече тук.Можеш да теглиш пари от всяко АТМ устройство, на което има безконтактен символ. Отвори мобилния си портфейл, в който предварително е добавена твоята Бяла карта, доближи телефона до безконтактния символ на АТМ устройството и въведи ПИН кода си.
БЕЗ ТАКСА за теглене на пари в брой от АТМ в Европейския съюз. Бяла Карта е БЕЗ ТАКСИ за теглене на пари. И това не е в рамките на някакъв промоционален период, а за цялото време, през което имаш валидна Бяла Карта.
При задържане на кредитна карта Бяла Карта от АТМ устройството се свържи незабавно с екипа ни на телефон 0700 20 140 /съобразно тарифния ти план/