Кандидатствай Вход

Двуфакторна автентикация

Двуфакторна автентикация на плащанията - какво представлява, защо трябва да я активираш, какво ще се случи, ако не потвърждаваш плащанията си двуфакторно?

Двуфакторна автентикация на плащанията, или иначе казано двойно потвърждение на плащанията с твоята карта, представлява процедура за допълнителна сигурност при извършване на интернет покупки.

Считано от 31.12.2020г., за да може един потребител да извърши успешно плащане в интернет, трябва да удостовери плащането си двуфакторно. Изискването е регулаторно и потребител, който не желае да използва двуфакторна автентикация на плащанията си в интернет, реално няма да може да пазарува онлайн.

Какво представлява двуфакторната автентикация?

Накратко, това е метод за задълбочено установяване на идентичността на клиента, който изисква два или повече елемента за идентификация. Казано по-просто, потребителят следва да докаже по 2 различни начина, че именно той се опитва да извърши конкретното плащане. 

Вариантите за двуфакторна автентикация на плащанията в интернет с кредитна карта Бяла Карта са 2:

  1. Комбинация от ePIN и динамична 3D парола. ePIN e статична парола за верификация, която ще ти бъде изпратена чрез SMS на посочения от теб телефонен номер при първата ти онлайн трансакция. Трябва да запомниш този код. Динамичната 3D парола е различна за всяка отделна онлайн покупка и се изпраща с SMS в процеса на плащане.
  2. Чрез мобилното приложение Бяла Карта. С него имаш възможност да потвърждаваш трансакциите си в интернет със създаден от теб код за сигурност или чрез биометрични данни. 

Какво ще се случи, ако не потвърждаваш плащанията си двуфакторно?

Краткият отговор на този въпрос е, че няма да можеш да пазаруваш в електронни магазини. Всеки търговец онлайн е интегрирал в платежната система на сайта си функция за двуфакторна автентикация на плащанията в интернет. Ако не потвърдиш самоличността си при плащане, трансакцията ти ще бъде отхвърлена и покупката няма да бъде реализирана.

Колкото и да ти е неприятно да отделяш малко повече време при пазаруване в интернет, сигурността на платежната ти карта е от първостепенно значение. Ето защо трябва просто да приемеш, че двойното потвърждение на плащането повишава сигурността на парите и ти спестява неприятности.

3rd party

Двуфакторна автентикация на плащанията, или иначе казано двойно потвърждение на плащанията с твоята карта, представлява процедура за допълнителна сигурност при извършване на интернет покупки.

Да, както всички безконтактни карти, така и Бяла Карта разполага с всички системи за сигурност, които защитават твоите плащания.
3D защитата на плащанията с кредитна карта Бяла Карта се осъществява чрез еднократна парола. След въвеждане на данните от твоята кредитна карта в процеса на удостоверяване на плащането е възможно да ти бъде поискан код за 3D верификация. Този код ще бъде изпратен като SMS на посочен от теб телефонен номер и е валиден само за конкретното плащане. След въвеждането му твоето плащане ще бъде завършено. Услугата в напълно безплатна за всички клиенти на Бяла Карта.