Кандидатствай Вход
5 най-често допускани грешки от потребителите на кредитни карти

5 най-често допускани грешки от потребителите на кредитни карти

  • Бяла Карта
  • 31.10.2017
  • Кредитни карти
  • Коментари: 0
  • 1633

С всеки изминал ден кредитните карти стават все по-популярен и използван от потребителите финансов инструмент. И това е напълно логично предвид всички ползи и преимущества, които носят те. Кредитната карта е най-лесният, удобен и безопасен инструмент за пазаруване. Освен различните отстъпки, промоционални цени и подаръци, които получаваш благодарение на нея, употребата й в дългосрочен план може да се окаже решаваща за твоя добър кредитен рейтинг. А както добре знаеш, добрият кредитен рейтинг води до още и още предимства за теб като потребител.

За да се възползваш максимално от свойствата и преимуществата на кредитната карта обаче, трябва да я употребяваш по правилния начин. В противен случаи не само ще изпуснеш редица възможности и отлични шансове, но и рискуваш този иначе толкова полезен финансов инструмент да се превърне в източник на проблеми за теб. За да те предпазим от подобна ситуация, в следващите редове ще ти разкрием някои от основните грешки, правени от потребителите на кредитни карти, както и произтичащите от тях последствия.

1. Незапознаване с правилата и условията – всяка кредитна карта си има свои специфични правила и условия за използване. И необръщането на достатъчно внимание на тези правила и условия определено е една от най-големите грешки, които можеш да направиш като потребител. Защото те обясняват логиката на съответната кредитна карта и нейните най-важни характеристики. Такива характеристики са например коефициентът APR (годишен процент на разходите), таксите за определени транзакции, както и условията, при които кредиторът може да нанесе промени в договора. Внимателното прочитане на правилата и условията за използване на кредитната карта ще ти помогне да я употребяваш по най-добрия и полезен за теб начин и да си спестиш някои неприятни изненади.

2. Без преглед на месечните отчети – още една грешка, водеща до липса на информираност на притежателите на кредитни карти. Ако и ти си такъв, вероятно знаеш, че в края на всеки месец се получава отчет за всички извършени транзакции през съответния период. Е, този отчет със сигурност не е поредната безполезна хартийка, която можеш просто да захвърлиш в коша. Той на практика представлява защитно средство срещу различни видове измами с кредитни карти. Добре е веднага след получаването му да го прегледаш внимателно и да се увериш, че с картата ти няма направени плащания, за които ти не си наясно. А в случай на наличие на такива, веднага се свържи със съответната банкова институция и съобщи за извършена измама.

3. Липса на стратегически погледкредитната карта като финансов инструмент трябва да бъде употребявана стратегически с оглед извличането на максимално количество настоящи и бъдещи ползи от нея. В този смисъл преценявай внимателно в кои случаи е добре да използваш именно своята кредитна карта за извършване на дадена покупка. Разбира се, нужно е това да бъде тясно обвързано с реализирането на някаква цел или полза. Например кредитната карта може на практика да играе ролята на посредник в ситуации, когато имаш спор с търговеца или доставчика на услуги. Много кредитни карти осигуряват на потребителя и допълнителни екстри като възможност за замяна на откраднати вещи или пък удължаване на гаранциите на производителите. И не на последно място, препоръчваме ти да използваш кредитната карта за всички транзакции, криещи риск от различни измами (напр. плащанията при онлайн пазаруване).   

4. Пропускане на срок за плащане – тази грешка си е направо фатална, ако се опитваш да постигнеш добър кредитен рейтинг в дългосрочен план. Няма по-лесен начин за натрупване на черни точки в кредитната ти история от това да закъснееш с определена вноска или плащане към банката. Затова се постарай да организираш финансите си по такъв начин, че подобни плащания винаги да се извършват навреме. В противен случай добрият кредитен рейтинг, носещ редица ползи (като напр. изгоден лихвен процент при бъдещи кредити) ще бъде все по-далечен и труден за постигане.

5. Неизползване на отстъпки и награди – и не на последно място, съветваме те да използваш всички предимства в материално отношение, които ти носи употребата на кредитна карта. Независимо дали става въпрос за процентни отстъпки и намаления при покупки или пък спечелване на различни награди. Бяла Карта например лесно може да се превърне в твоята клубна кредитна карта, с която да получаваш постоянни отстъпки в широка мрежа от партньорски обекти или да се възползваш от специалните промоционални оферти в Белият магазин.

Избери Бяла Карта – най-гъвкавият и достъпен финансов инструмент, нагласящ се изцяло спрямо нуждите и предпочитанията на потребителя. Тя ще ти донесе редица предимства и ще се превърне в твой неизменен спътник, на когото винаги можеш да разчиташ за допълнителни средства, независимо от времето, мястото и конкретната ситуация.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш