Кандидатствай Вход
5 най-често допускани грешки от потребителите на кредитни карти

5 най-често допускани грешки от потребителите на кредитни карти

С всеки изминал ден кредитните карти стават все по-популярен и използван от потребителите финансов инструмент. 

И това е напълно логично предвид всички ползи и преимущества, които носят те. Кредитната карта е най-лесният, удобен и безопасен инструмент за пазаруване

Освен различните отстъпки, промоционални цени и подаръци, които получаваш благодарение на нея, употребата й в дългосрочен план може да се окаже решаваща за твоя добър кредитен рейтинг. 

А както добре знаеш, добрият кредитен рейтинг води до още и още предимства за теб като потребител.

За да се възползваш максимално от свойствата и преимуществата на кредитната карта обаче, трябва да я употребяваш по правилния начин. 

В противен случаи не само ще изпуснеш редица възможности и отлични шансове, но и рискуваш този иначе толкова полезен финансов инструмент да се превърне в източник на проблеми за теб. 

За да те предпазим от подобна ситуация, в следващите редове ще ти разкрием за най-често допускани грешки от потребителите на кредитни карти, както и произтичащите от тях последствия.

Незапознаване с правилата и условията 

Всяка кредитна карта си има свои специфични правила и условия за използване. 

И необръщането на достатъчно внимание на тези правила и условия определено е една от най-големите грешки, които можеш да направиш като потребител. 

Защото те обясняват логиката на съответната кредитна карта и нейните най-важни характеристики. 

Такива характеристики са например коефициентът ГПР (годишен процент на разходите), таксите за определени транзакции, както и условията, при които кредиторът може да нанесе промени в договора. 

Една от най-често допусканите грешки от потребителите е използването на кредитната карта при теглене на пари от банкомати. Когато избираш карта, съобрази я с нуждите си.  

Голяма част от кредитните карти може да имат такса при теглене на пари в брой. Освен това, може да имат и по-висок лихвен процент при такъв тип трансакции. 

Ето защо, ако искаш да се възползваш от подобна опция - без да плащаш такси, потърси правилната карта. 

Бяла Карта например няма такса на банкомати в България. Това я прави подходящ избор за тези, които предпочитат да използват пари в кеш.

Внимателното прочитане на правилата и условията за използване на кредитната карта ще ти помогне да я употребяваш по най-добрия и полезен за теб начин и да си спестиш някои неприятни изненади.

Без преглед на месечните отчети 

Още една грешка, водеща до липса на информираност на притежателите на кредитни карти. 

Ако и ти си такъв, вероятно знаеш, че в края на всеки месец се получава отчет за всички извършени транзакции през съответния период

Е, този отчет със сигурност не е поредната безполезна хартийка, която можеш просто да захвърлиш в коша. 

Той на практика представлява защитно средство срещу различни видове измами с кредитни карти. 

Добре е веднага след получаването му да го прегледаш внимателно и да се увериш, че с картата ти няма направени плащания, за които ти не си наясно. 

А в случай на наличие на такива, веднага се свържи със съответната банкова институция и съобщи за извършена измама.

Липса на стратегически поглед 

Кредитната карта като финансов инструмент трябва да бъде употребявана стратегически с оглед извличането на максимално количество настоящи и бъдещи ползи от нея. 

В този смисъл преценявай внимателно в кои случаи е добре да използваш именно своята кредитна карта за извършване на дадена покупка. 

Разбира се, нужно е това да бъде тясно обвързано с реализирането на някаква цел или полза. 

Например кредитната карта може на практика да играе ролята на посредник в ситуации, когато имаш спор с търговеца или доставчика на услуги. 

Много кредитни карти осигуряват на потребителя и допълнителни екстри като възможност за замяна на откраднати вещи или пък удължаване на гаранциите на производителите. 

И не на последно място, препоръчваме ти да използваш кредитната карта за всички транзакции, криещи риск от различни измами (напр. плащанията при онлайн пазаруване).   

Пропускане на срок за плащане 

Тази грешка си е направо фатална, ако се опитваш да постигнеш добър кредитен рейтинг в дългосрочен план. 

Няма по-лесен начин за натрупване на черни точки в кредитната ти история от това да закъснееш с определена вноска или плащане към банката. 

Затова се постарай да организираш финансите си по такъв начин, че подобни плащания винаги да се извършват навреме. Това може да ти помогне в дългосрочен план.

В противен случай добрият кредитен рейтинг, носещ редица ползи (като напр. изгоден лихвен процент при бъдещи кредити) може да бъде все по-далечен и труден за постигане. 

Неизползване на отстъпки и награди

Не на последно място, съветваме те да използваш всички предимства в материално отношение, които ти носи употребата на кредитна карта. 

Независимо дали става въпрос за процентни отстъпки и намаления при покупки или пък спечелване на различни награди. 

Избери Бяла Карта –гъвкавият и достъпен финансов инструмент. 

Тя ще ти донесе редица предимства и ще се превърне в твой неизменен спътник, на когото винаги можеш да разчиташ за допълнителни средства, независимо от времето, мястото и конкретната ситуация.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш