Кандидатствай Вход
5 причини да проверяваш редовно кредитното си досие /част 1/

5 причини да проверяваш редовно кредитното си досие /част 1/

  • Бяла Карта
  • 10.04.2017
  • Кредитни карти
  • Коментари: 0
  • 2380

Препоръчително е да си наясно с кредитното си досие в ЦКР, преди да кандидатстваш за заем, кредитна карта или ипотечен кредит.

Кредитното досие съдържа цялата ти кредитна история и всички данни, които финансови институции са подавали за теб към регистъра за миналите пет години. Или с други думи, информацията на индивидуалното ти кредитно досие е от първостепенна важност при кандидатстването за повечето видове заеми и кредитни карти. Според показателите в кредитното досие се определя вероятността дадена институция да те одобри за кредитна карта или кредит. Например, ако си погасявал всяка вноска навреме по предишните си кредити, то ти имаш по-надежден профил пред банките и останалите компании, тъй като те правят справка в досието ти и виждат каква точно е кредитната ти история. В самото ти кредитно досие се намират и всички документи по заемите, които са ти отпуснати през изминалите пет години. Така, на практика можеш да получиш по-бързо одобрение за кредит, ако на база досието ти имаш по-добър кредитен рейтинг, изчислен от съответната институция.

За да получиш кредитна карта, дадената финансираща компания, без значение дали е банка или не, задължително се сдобива с кредитното ти досие в Централния кредитен регистър. Благодарение на информацията, получена от този регистър, компанията анализира цялата ти кредитна история, миналите и настоящите ти заеми, погасяването на вноските, както и настоящия ти статус в ЦКР. Плюс оценка на още комплексни фактори, компанията решава, дали да те одобри за кредитна карта.

Без значение, обаче дали искаш да получиш кредитна карта или не, кредитното ти досие е нещо, което трябва да те интересува пряко, тъй като, именно в него се съдържа изключително ценна информация, която определя в голяма степен бъдещите ти шансове за заем от която и да е финансираща компания.

Не е нужно дадена банка да те осведомява за кредитната ти история, защото ти имаш право веднъж в годината да получаваш безплатна справка от ЦКР за индивидуалната ти кредитна история. Чрез писмено заявление към ЦКР ще ти бъде издадено удостоверение, в което ще са упоменати всичките ти настоящи задължения или съответно липсата на такива. Имай предвид, че тези данни се актуализират всеки месец, в зависимост от това, дали в момента имаш дадени неплатени вноски по кредит или кредитна карта.

Предлагаме ти 5 причини, заради които е добре да проверяваш редовно кредитното си досие в ЦКР и да следиш всички данни, които банките са подавали за теб в регистъра:

1. Ще се информираш за кредитоспособността си

Когато планираш да кандидатстваш за кредитна карта или заем, то съвсем спокойно можеш да се информираш за кредитоспособността си, като се допиташ до Централния кредитен регистър за кредитното си досие. Така ще можеш да предвидиш даден период от време, в който да се опиташ да подобриш кредитоспособността си, с цел да бъдеш одобрен за определен кредит. В друг случай, ако си наясно, че имаш добра кредитоспособност, но все пак ти бъде отказан заем от банка, то най-малко ще си сигурен, че причината не е в твоята кредитна история и кредитоспособност, а в друг страничен фактор. И този фактор най-вероятно е действащ единствено за тази банка, което от своя страна въобще не трябва да те притеснява, защото има редица други финансиращи компании, които могат да те одобрят. И доказателството за това е твоята добра кредитоспособност в ЦКР, с която си се запознал вече.

2. Ще можеш да забележиш евентуални грешки в кредитното ти досие

В кредитното досие се съдържат всички твои данни за минали и настоящи заеми, ипотеки, кредити и кредитни карти и съответните институции, които са ти ги отпускали. В това число се включва и начина, по който си плащал задълженията си към тези компании. Но не е изключено дадена кредитна компания да е допуснала техническа грешка, с която да е навредила на кредитоспособността ти. Точно затова е добре да изискваш периодично справка от ЦКР, за да предотвратиш подобни неточности. Имай предвид, че всяка система може да допусне грешка, която да се отрази неблагоприятно на кредитното досие.

Не забравяй, че извадката, която ще видиш е за 5 години назад. Или с други думи, ако си имал закъснение по дадена вноска и са изминали вече 8 години, то тази информация няма да присъства в регистъра. От което следва, че финансиращите компании няма да виждат тези твои закъснения и ще имат достъп единствено до кредитната ти история в последните 5 години, считано от днешната дата.

Виж втора част на статията, за да разбереш още полезни причини, поради които да провериш още сега кредитното си досие в ЦКР.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш