Кандидатствай Вход
Кредитна карта от банкова или небанкова финансова институция - какви са разликите и какво да избереш?

Кредитна карта от банкова или небанкова финансова институция - какви са разликите и какво да избереш?

Каква кредитна карта да избереш е въпрос, който изниква пред всеки потребител. Без значение какъв начин на живот водиш и какъв е стандартът ти, кредитните разплащателни средства са инструменти, които са полезни за всеки един кредитополучател. 

Всяка финансова институция се стреми да предлага все по-голямо разнообразие от продукти, за да може всеки потребител да намери кредитния продукт, който отговаря на нуждите му.

Ако използваш разумно една кредитна карта, ще извлечеш от нея само позитиви и предимства. Те ще рефлектират както на сегашното ти финансово състояние и увереност, така и на бъдещата ти финансова стабилност. 

Правилната употреба на кредитна карта дава шанс за изграждане на добра кредитна история. А веднъж изградиш ли добра кредитна история, всеки един заем, кредит, лизинг или ипотека ще е една идея по-лесен за получаване. 

Причината е, че когато даден кредитор оценява твоята кредитоспособност, той задължително преглежда и твоите предходни отношения с банкови и небанкови институции. 

Ако си плащал всяка вноска по кредит на време, то това е знак, че явно се справяш добре с изплащането на задълженията си. Ако имаш закъснение, то това е знак за кредитора, че е голяма вероятността при бъдещия заем също да имаш закъснения по вноските. 

Или защото не си способен да изплащаш размера на вноските или поради някаква друга причина. Факт е, че добрата кредитна история е предимство пред всеки кредитор, при който кандидатстваш. Без значение, дали искаш голям заем за жилище, бърз кредит до заплата или малък стоков кредит.

Точно затова всеки потребител се стреми да вземе кредитна карта, която е подходяща именно за него. Как обаче да избереш между предложенията на всички кредитни институции? На кого да се довериш - кредитна карта от банкова или небанкова финансова институция. 

В тази статия в блога ще ти разкажем за някои неща, които да гледаш, когато избираш кредитна карта. Не забравяй, че тя трябва да е гъвкаво средство, което подхожда на стандарта и ритъма на живот на кредитополучателя.

Какви са най-големите разлики между кредитните карти, издавани от банките и тези от небанкови институции?

Банковите кредитни карта може да имат множество плюсове и да те примамват с допълнителни бонуси, но ако нямаш реална нужда да използваш тези екстри, то кредитната карта просто не е подходяща за теб. 

Не бива да се сравняваш с приятелите си например и да смяташ, че ако те имат дадена кредитна карта, ти трябва да вземеш същата, защото е добра. Дадена кредитна карта може да е идеална за даден потребител, но за друг да е изключително неподходяща.

Понякога кредитните институции отпускат кредитна карта покрай потребителски кредит, за който си кандидатствал. Трябва да подходиш с отговорност към личните си финанси в тези ситуации, защото наличието на няколко кредитни инструмента, може да те вкара в дълг, който нямаш възможност да обслужваш. 

Основните разлики между кредитната карта от небанкова институция и от банка

Изискванията за кандидатстване 

Има условия за кандидатстване, които се припокриват и при едните и при другите кредитори, като условието потребителят да има валидна лична карта и да е навършил пълнолетие например. Но истината е, че при небанкова институция изискванията като цяло са доста по-различни. 

Две от основните и чести изисквания на банките може да са добрата кредитна история и наличието на трудов договор.  

При небанковите финансови институции нещата може да са различни. Например, за кредитна карта Бяла Карта можеш да кандидатстваш, дори и да нямаш трудов договор в момента. Това е значително улеснение. 

Трябва да имаш доходи, които да докажеш, но съвсем не е задължително да са от трудов договор. Това условие обаче рядко е в сила за банкови институции - при повечето банки наличието на трудов договор е основно изискване за одобрение за заем. 

Кредитната история също е фактор, който играе важна роля при оценката на кредитоспособността ти. Банките в повечето случаи изискват да имаш добра кредитна история и да нямаш текущи неплатени задължения по ЦКР. 

При онлайн кандидатстване за кредитна карта Бяла Карта обаче шансът ти за одобрение е значително по-голям, защото имаш шанс за одобрение, дори при влошена кредитна история. Тъй като се издава от небанкова институция, Бяла Карта е създадена да отговаря на нуждите на масовия кредитополучател. 

Процедури при кандидатстване

Много често потребителите свързват заявяването на кредитна карта с чакане по опашки в банкови клонове, попълване на дълги документации и общо взето - загуба на време. С кредитна карта Бяла Карта тези сложни процедури липсват, защото можеш да кандидатстваш изцяло онлайн или по телефон. А при одобрение ние я доставяме безплатно до твоя адрес.

 

Липсата на такси 

За да заявиш своята кредитна карта Бяла Карта не е нужно да заплащаш такса за кандидатстване. Като модерно разплащателно средство, Бяла Карта няма такси и за обслужване на картата. Точно това е един от основните плюсове на кредитна карта Бяла Карта. 

За разлика от традиционните банкови карти, при които плащаш всевъзможни такси за обслужване и комисионни на банката, при пластика, издадена от небанкова финансова институция, разходите изглеждат различно. 

Това е и една от основните причини, много потребители да избират именно Бяла Карта като свой кредитен инструмент. Защото целта на потребителите е да нямат такси за издаване и обслужване. А едновременно с това да могат да управляват сами средствата си онлайн и да следят всички движения по сметката си.

Различните небанкови институции имат собствени модели за обслужване и предлагане на продуктите, но по-често те се стараят да осигурят възможно най-голям комфорт и удобство за своите клиенти. 

Научи по какви критерии да избереш подходящата кредитна карта в блога на Бяла Карта.

Има ли рискове да вземеш кредитна карта от небанкова институция?

Винаги, когато избираш кредитен продукт е важно да проучиш кредитора – било то банкова или небанкова институция. Увери се, че кредиторът е легитимен, че е в регистъра на БНБ и спазва всички законови изисквания. Това може да ти спести нерви и пари. 

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш