Кандидатствай Вход
Как да направиш бюджета си по-добър през 2024 г. с Бяла Карта?

Как да направиш бюджета си по-добър през 2024 г. с Бяла Карта?

Наличието на бюджет осигурява спокойствие, но и дава повече увереност в управлението на личните ти финанси. Когато ефективно управляваш парите си, има по-голяма вероятност да изградиш стабилно финансово бъдеще. 

Бюджетът на практика е финансов план, с който можеш да проследиш всички приходи и разходи за определен период от време. Благодарение на това проследяване, можеш да направиш анализ на всички разходи и да определиш дали и как можеш да спестиш повече.

Вариантите, чрез които можеш да създадеш бюджет, са много: чрез електронна таблица, на лист, или с помощ от различи приложения за бюджетиране. При избор на методиката, трябва да избереш най-удобния вариант за себе си. 

В тази статия ще рязясним следните аспекти на един бюджет с кредитни карти:

  • Кои са основите на бюджетирането.
  • Кои са добрите и лоши практики, свързани с него.
  • Ще получиш информация как кредитната карта ти помага да създадеш по-ефективен бюджет.
  • Ще получиш инструкции как да създадеш добър бюджетен план и как да го управляваш. 

В материала сме включили и няколко полезни ресурса, които ще ти помогнат за оптимизирането на доходите и разходите ти. Продължи да четеш, за да си гарантираш успех в това начинание и да спреш да живееш от заплата до заплата.

Правила за създаване на бюджет с кредитни карти

Направи одит на финансовата си ситуация.

Без да знаеш колко точно пари имаш в портмонето си, ще бъде трудно да организираш финансите си

Имай предвид, че анализът на възможностите ти не се изчерпва с това да запишеш размера на заплатата си. Преди да започнеш да си създаваш бюджет е важно да оцениш всичко, с което разполагаш.

Помисли внимателно и се фокусирай над следните стъпки:

  • Опиши на едно място всички приходи, които получаваш - заплата, от наем, допълнителна надомна работа, дали се класираш за възстановяване на данъци или друго. 
  • Разпредели сумите по месеци и изчисли колко получаваш годишно.
  • След това опиши всички задължения, които имаш - суми и срокове, в които трябва да бъдат погасени и “тегли чертата“. 

Одитът на финансовата ти ситуация е изключително важен, защото ще ти даде ясна представа с какво разполагаш и можеш ли реално да си позволиш този начин на живот.

Идентифицирай плаващи и фиксирани разходи.

Когато имаш представа с колко пари разполагаш, е време да опишеш плаващите и фиксирани разходи на домакинството. 

Фиксирани/постоянни разходи

Твоите фиксирани разходи са наем, хранителни стоки, транспорт, разходи за заем и други. Те вероятно поглъщат по-голямата част от бюджета ти. За да определиш каква част от бюджета ти отива за постоянните разходи, започни да ги записваш.

След това изчисли каква сума ще ти бъде необходима, за да ги покриеш. Ако не знаeш колко точно струва нещо, потърси предишни сметки и провери извлеченията си по кредитни карти.

Плаващи разходи

Плаващите разходи променят цената си в различните месеци. 

Ето и някои примери за такива разходи:

  • Развлечения
  • Хранене навън
  • Пазаруване на дрехи и козметика
  • Гориво
  • Транспортни разходи

Определянето на точната сума, която отделяш за този тип разходи, може да бъде трудно. Тук извлеченията по кредитните карти и стари бележки отново може да помогне.

Разпредели парите си по категории.

Раздели тези разходи на ключови категории. Броят и спецификата на категориите зависи от теб. Внимавай да не го усложняваш твърде много.

Трябва да отделиш време, за да съобразиш бюджета си за разходите на семейството си. Например, ако имаш куче, не забравяй да включиш категория за разходи за домашни любимци. 

След като подготвиш бюджета си, проследи разходите си през месеца и ги сравни с твоя план, за да видиш дали си над или под бюджета. Направи корекции според конкретните нужди. 

Не се притеснявай, ако невинаги успяваш да се впишеш в бюджета си. Понякога има неочаквани разходи, за които е трудно да се подготвиш. Точно в тези ситуации кредитната карта е перфектният помощник за твоя семеен бюджет.

Постави си финансови цели и направи план за изплащане на дълга.

Създай си предпоставки за по-добро финансово бъдеще. Когато подготвяш бюджета си, постави си цели и ги опиши подробно със срокове, сума и план как това ще се случи. 

Целите могат да бъдат разнообразни:

  • Да си създадеш фонд за спешни случаи.
  • Да заделиш средства за първоначална вноска за жилище.
  • Да изплатиш дълговете си по-бързо или друго. 

Последното може да ти даде по-голяма свобода да боравиш с парите си. Ето защо, направи си план за всякакви допълнителни плащания към главницата си. Винаги трябва да знаеш какъв е общият размер на дълга ти към даден момент, без да има изненадващи разходи.

Проследявай как се справяш и коригирай бюджета си при нужда.

Колкото и добре да организираш бюджета си, важно е регулярно да проверяваш как се справяш. Някои от нещата, които да съобразиш, са дали съумяваш да спазваш зададените си ограничения, имаш ли нужда да пренасочиш повече пари в дадена категория и т.н. 

Това ще ти помогне да напаснеш бюджета си към реалните си нужди и потребление. 

Направи план за кредитната си карта.

Като всеки друг бюджет, бюджетът с кредитна карта трябва да бъде предварително разработен и обмислен. 

Финансовото ти състояние и комфортът при използване на кредитни карти ще ти помогнат при разработването на твоя план. Каква пластика ти трябва, колко често е добре да я ползваш и за какви покупки са само част от нещата, които да обмислиш предварително.

Тук кредитна карта Бяла Карта е пластиката, която ти предлага различни условия - без такси за издаване и без стандартните процедури. Бяла Карта е небанков инструмент и ти дава гъвкавост и удобство, като разполагаш със средства до 5000 лв. на месец.

Бяла Карта ти дава възможност да кандидатстваш за кредитна карта и без да имаш трудов договор.

Установи лимити на разходите.

Независимо дали имаш навик да харчиш импулсивно или не, е важно да определиш лимити на разходите на кредитната карта. Това ще ти даде възможност да контролираш и управляваш бюджета си. Когато търсиш подходящ финансов инструмент, помисли за това, че той трябва да ти дава подобна възможност.

С Бяла Карта това става лесно в потребителския ти профил. В него можеш да блокираш или активираш определени функции на картата или изцяло. Тази възможност на Бяла Карта те улеснява да контролираш покупките си и лесно можеш да си напомняш, че си близо или си стигнал до лимита на разходите.

С Бяла Карта лесно можеш да проследиш какво точно си похарчил, тъй като в мобилното приложение можеш да проследяваш всички трансакции, направени с картата, а в профила си имаш достъп 24/7 до извлеченията по кредитната си карта. 

Друг вариант, който можеш да използваш, е да коригираш своя кредитен лимит. Имай предвид, че това действие може да бъде неприятно ограничение в моментите, в които се нуждаеш от по-голяма сума пари.

Определи точния кредитен лимит на кредитната карта.

Използвай своята Бяла Карта разумно. Гледай на нея като заем до заплата, на който можеш да разчиташ винаги, когато имаш нужда.

Определи оптимален кредитен лимит за твоето потребителско поведение. Ако имаш навика да харчиш импулсивно, кандидатствай за по-нисък кредитен лимит. Това ще те предпази от непланирани покупки, които ще нарушат бюджета ти.

Ако обаче имаш финансова дисциплина и успяваш да контролираш разходите си умело, по-високият кредитен лимит е подходящ за теб. 

Разбира се, трябва да имаш предвид, че какъв ще бъде твоя кредитен лимит по Бяла Карта зависи не само от твоето желание. Определянето на лимита ти зависи и от твоята кредитоспособност.

Поддържай наличност в кредитната си карта.

Когато имаш кредитна карта, старай се да не изразходваш целия си кредитен лимит за нещо, което не е спешно. Така ще избегнеш ситуация, в която имаш нужда от допълнителни пари за спешен разход, а не можеш да разчиташ на кредитната си карта

Старай се да използваш кредитната карта само за важните разходи. Така ще можеш по-лесно да управляваш бюджета си без да се налага да го модифицираш всеки месец.

Съвети за успешно управление на бюджета с помощта на кредитна карта Бяла Карта

Кредитна карта за покриване на неочаквани разходи

Притежанието на кредитна карта може да бъде изключително полезно за тези, които целят да създадат ефективен и работещ бюджет. Причината за това се крие във възможността да я използват като буфер при неочаквани разходи.  

Непредвидимите финансовите ситуации могат да бъдат много:

  • Спукана гума
  • Спешен ремонт у дома
  • Медицински разходи
  • Неочаквани приравнителни сметки и други

В тези моменти е възможно решението да се крие в наличието на кредитна карта с вече отпуснат лимит, от който можеш да се възползваш винаги, когато имаш нужда. Трябва да се има предвид обаче, че плащането на множество, макар и на вид неголеми такси, натрупва разход, който в реалността може да бъде спестен. 

Ето защо при избор на финансов продукт, който ще служи като резервен фонд, е важно да се избере такъв с минимални или никакви месечни и годишни такси

Кредитна карта Бяла Карта служи точно за това. Тя е гъвкава международна кредитна Mastercard без годишна такса за облужване и с лимит до 5000 лв. Това нейно предимство я прави отличен избор за тези, които искат да оптимизират бюджета си максимално, минимизирайки всякакви излишни разходи. 

Избягвай да плащаш само минималната дължима сума.

Когато използваш кредитна карта, е важно винаги да се стараеш да изплащаш цялата дължима сума в посочените за това срокове. 

Неплащането на пълното задължение за продължителен срок от време не е препоръчително, тъй като продължават да се начисляват лихви върху остатъка от задължението ти. Това от своя страна може да натовари бюджета ти, когато дойде моментът да изплащаш цялото задължение. 

Разбира се, ако ти се наложи да го направиш понякога - няма нищо страшно. Въпросът е да използваш кредитната си карта по възможно най-ефективния начин.

Контролирай дълговете си внимателно.

Винаги подхождай с отговорност, ако искаш да управляваш семейния бюджет с помощта на кредитна карта. Старай се да контролираш дълговете си ефективно. Това означава да не харчиш за неща, които не можеш да си позволиш. 

Разпиши всички заеми, които имаш, и направи стратегия за изплащане на дълговете си. Това е може да бъде най-доброто решение, което можеш да направиш във връзка с личните ти финанси. 

Кой метод за бюджетиране да избереш?

След като вече си наясно как да направиш бюджет е време да се запознаеш с най-популярните стратегии за бюджетиране.

Когато избираш метод за бюджетиране, е важно да го съобразиш с нуждите си. Колкото по-удобен е избраният метод, толкова по-голям е шансът да се придържаш към него. И така, нека разгледаме двете най-популярни стратегии за бюджетиране.

Бюджетиране по метода 50/30/20


50/30/20 Калкулатор


Средства:

Нужди 0лв
Лични разходи 0лв
Спестявания 0лв

Методът за бюджетиране 50/30/20 е сред най-препоръчваните от финансовите експерти

Според него трябва да разделиш разходите си в 3 категории:

  • 50% от доходите ти трябва да отиват за основни разходи като наем, ипотека, битови сметки, изплащане на задължения, пазаруване в супермаркета и други подобни. 
  • 30% от наличните ти пари могат да бъдат определени за забавления - вечеря навън, пазаруване на стоки, които не са от първа необходимост и други. 
  • 20% от доходите ти трябва да отидат за спестявания - за фонд за спешни случаи, за по-бързо изплащане на задължение или друго.

Методът 50/30/20 акцентира на най-важните неща, за които трябва да отидат парите ти.  Тествай как би изглеждал твоят бюджет с негова помощ. Използвай нашия бюджетен калкулатор 50/30/20, за да можеш лесно да изчислиш новия си бюджет.

Диаграма с разпределение на пари

Методът на пликовете

Методът за бюджетиране с пликове е подход, който те стимулира да боравиш с пари в брой, а не с картата си. 

В общи линии той се уповава на това да предвидиш плик за всяка категория разход, който имаш - за ресторант, за пазаруване за вкъщи, за нови дрехи, за сметки и т.н. Когато сумата в съответния плик свърши, ще трябва да изчакаш до следващия месец, за да можеш да го “заредиш“.

С този метод ти решаваш колко точно пари можеш и искаш да похарчиш за различните разходи. Разбира се, пликът за битовите сметки е добре да има някакъв буфер, защото този тип разходи рядко са фиксирани.

Ако някой разход те изненада, винаги можеш да разчиташ на своята кредитна карта Бяла Карта. С нея можеш да теглиш от банкомат, ако искаш да боравиш само с пари в брой. 

Не забравяй обаче следващия месец да предвидиш плик с необходимата сума за покриване на съответното задължение. Методът на плика ти дава възможност да организираш добре бюджета си и стриктно да го спазваш.

Избягвай тези често срещани грешки при бюджетирането

Вече знаеш как да създадеш бюджет, как да го спазваш, управляваш и как да използваш кредитната си карта по най-добрия начин, за да подпомагаш нуждите си. 

Преди да започнеш работа по своя бюджет обаче, ще ти споделим някои от най-често срещаните грешки, които могат да са пречка към стабилното ти финансово състояние. Знанието е ценно и затова го споделяме с теб. Виж кои са най-често срещаните грешки при бюджетиране и как да ги избегнеш.

Плащане на спешни разходи

Както споменахме по-горе, спешните и неочаквани разходи могат да са “препъникамък” и за най-добре планирания бюджет. Освен че можеш да разчиташ на кредитна карта Бяла Карта за посрещане на спешни нужди до заплата, можеш да адаптираш и бюджета си.

Най-добрият сигнал, че един бюджет ще бъде ефективен, е това доколко гъвкав той. Не позволявай неочаквана сметка да те отклони от постигнатото. Ако е необходимо, преразгледай най-маловажните категории и пренасочи парите от тях към спешния разход.

Най-добрият вариант, разбира се, е да имаш вече създаден фонд за спешни случаи, който да ти помогне при нужда. Тези пари могат да ти помогнат в много ситуации. 

Златното правило за изграждането му е да имаш събрани и леснодостъпни пари, в размер на минимум 3 месечни заплати, които да използваш при спешна нужда. Ако все още нямаш, виж какви са възможностите, когато спешно ти трябват пари.

Забравят се еднократните или периодични разходи 

Макар наличието на този вид разходи да е прекалено очевидно, се оказва че хората често забравят да ги впишат и планират  в бюджета си.

Някои такива неочаквани разходи могат да бъдат следните примери:

  • Годишни абонаменти за различни услуги
  • Такси за входа
  • Предстоящи почивки
  • Рождени дни
  • Сватби
  • Коледа
  • Великден или друго.

Всяко едно от тези събития може потенциално да “компрометира“ иначе стегнатия и планиран бюджет. 

В началото на годината определи в кои месеци са планирани дадени събития и започни да отделяш малки суми през цялата година, за да имаш подготвени средства, когато дойде моментът. 

Например, ако даваш около 300 лв. за подаръци за Коледа, всеки месец отделяй по 25 лв. Така през декември ще имаш необходимите средства без да се налага да модифицираш другите категории. 

В случай че тази задача ти се струва много сложна, планирай разходите по категориите в два или три предходни месеца по различен начин. Ако традиционно отделяш по 100 лв. за хранене навън, ограничи разхода през октомври, ноември и декември, и задели парите. Така ще можеш да покриеш този разход. 

В случай че изпълнението на бюджетът ти започва в месец, в който не си предвидил определен разход, можеш да разчиташ на кредитната си карта Бяла Карта за допълнителни пари

1 Коментар


Име и коментар са задължителни!
Успешно добавен коментар!

Марин преди 1 година | 2

Супер калкулатор