Кандидатствай Вход
Бяла Kарта за закупуване на обзавеждане

Бяла Kарта за закупуване на обзавеждане

Разглеждането на вдъхновения за дома в социалните мрежи може да служи като силна мотивация да освежиш интериора у дома, но купуването на ново обзавеждане може да бъде скъпо.

Обзавеждането на дома е важен елемент за създаването на уютно и комфортно жилище. Това обаче може да бъде трудно и скъпо предизвикателство, особено ако не разполагаш с необходимите финансови ресурси.

Как обаче финансираш идеите си за освежаване на интериора и какви са вариантите да финансираш новото обзавеждане?

В тази статия ще разгледаме различни начини за финансиране на обзавеждане за дома и ще ти помогнем да избереш най-подходящата опция за теб.

Опции за финансиране на обзавеждане на дома

Лични средства

Използването на налични лични средства може да бъде най-изгодният начин за финансиране на обзавеждане за дома, защото няма да се налага да плащаш лихви или други такси. 

Негатив на този вариант за плащане на новото обзавеждане е нуждата да отложиш покупката във времето докато съумееш да спестиш нужната сума. 

В случай че можеш да отложиш във времето, финансирането на новото обзавеждане с лични средства е добра опция. 

Ако обаче искаш или имаш нужда от нови мебели веднага, но нямаш достатъчно средства, продължи да четеш другите опции за финансиране на покупките ти. 

Потребителски кредит

Потребителският кредит е един от най-често използваните начини за финансиране на обзавеждане за дома. 

В зависимост от избора на финансова институция, може да има различни лихви, такси и условия за погасяване. 

Сред позитивните страни на потребителския кредит е фактът, че за разлика от други опции за финансиране той може да бъде в размер до няколко хиляди лева и ти дава свобода да купиш мебелите, откъдето решиш.

Като негатив може да се отбележи, че е процедурата по кандидатстване може да бъде по-дълга, но и да има такси за кандидатстване, разглеждане и отпускане на средствата. 

Освен това, обикновено се изисква работа на постоянен трудов договор и добра кредитна история. 

В случай, че имаш влошено ЦКР, може да се наложи да търсиш друг вариант за финансиране на обзавеждането за дома. 

Кредитни карти

Кредитните карти също могат да бъдат използвани за финансиране на обзавеждане за дома.

Притежанието на кредитна карта ти дава възможност да пазаруваш не само във физически магазини, но и онлайн. 

Тази опция може да ти спести пари и да ти даде шанса да избереш най-подходящите мебели за твоя дом.

За разлика от кредитите, когато веднъж имаш одобрение и получиш кредитната си карта, средствата са налични и можеш да ги използваш веднага щом имаш нужда. 

две жени избират декорация за дома

Източник на изображение: AdobeStock
Когато избираш кредитна карта за обзавеждане, е важно да сравниш различните опции и да намериш тази, която най-много отговаря на твоите нужди и възможности.

И все пак, имай предвид, че е удачно да използваш кредитната си карта като пари до заплата. Не я използвай за неща, които не можеш да си позволиш.

Бяла Карта за закупуване на обзавеждане

Кредитната карта Бяла Карта също е вариант за допълнително финансиране при нужда от пари. Кредитният лимит на Бяла Карта е до 5000 лева. Това означава, че можеш да я използваш както за по-малки покупки, така и при нужда да купиш артикули на по-висока цена. 

Бяла Карта е подходяща за тези, които искат да имат възможност да реагират бързо. Виждаш промоция на дивана, който чакаш - кредитната карта ти дава възможност да реагираш веднага.  

Когато не я използваш Бяла Карта не ти струва нищо, тъй като няма годишна такса за обслужване на картата. 

Освен това, тази гъвкава кредитна карта може да ти помогне и при нужда от допълнителни пари в ежедневието.

Тя няма такси при теглене на пари от банкомати в България и останалите страни от Европейския съюз, няма и такси при плащане на ПОС и онлайн. Използваш я винаги, когато имаш нужда - по най-удобния за теб начин. 

Стоков кредит в магазина

Мебелните магазини също може да предложат възможности за финансиране. Този начин може да улесни процеса, тъй като сделката се случва директно в магазина. 

Недостатък на този тип кредитиране е, че ако искаш да закупиш мебели от различни магазини, ще трябва да договориш няколко варианта за финансиране. Това може да доведе до объркване и пропуск на плащане на вноска, което пък може да доведе до начисляване на допълнителни такси и лихви. 

Друг негатив може да е фактът, че по този начин не можеш да сравниш повече оферти за кредити, за да избереш най-изгодния. Можеш да избираш само от дадените възможности. 

Ако искаш обаче да купиш нещо от един магазин - стоковият кредит може да бъде добра опция. 

Добре е да следиш и офертите, защото понякога кредиторите, които работят в магазините пускат промоции за 0% лихва за определен период на кредита. Ето така, ще можеш да спестиш и пари от лихви. 

Недостатъкът е, че може да не искате да закупите всички мебели от този магазин, в който случай ще трябва да измислите няколко варианта за финансиране. А когато се възползвате от финансирането, предлагано от магазина, нямате възможност да се оглеждате за по-добри оферти. В крайна сметка може да платите повече, отколкото при други кредитори.

Какво да имаш предвид, когато избираш вариант за финансиране на нови мебели?

Когато избираш опцията за финансиране, трябва да направиш проучване на пазара и да сравниш различните предложения. 

Каква е твоята финансова ситуация?

Когато имаш нужда от допълнителни средства, със сигурност това е един от въпросите, които трябва да си зададеш и да отговориш честно и ясно. 

Твоята финансова ситуация определя какви са опциите за финансиране, които имаш - точно така. 

В случай, че имаш влошена кредитна история или не работиш на постоянен трудов договор, вариантите за кредитиране може да са доста ограничени или да бъдат не толкова изгодни. 

Това е така, защото при отпускане на кредит на по-високорискови потребители, финансовите институции може да имат по-висока лихва или такси. 

Колко струва кредитът или кредитната карта?

Не пропускай да обърнеш внимание на лихвените проценти, таксите и условията за погасяване на кредита. 

Ако се спреш на кредитната карта като опция за финансиране, обърни внимание дали тя има годишна такса за обслужване, какъв е кредитният лимит и какви са конкретните условия за използване. 

Изборът на опция за финансиране на обзавеждането за дома зависи от личната ти финансова ситуация, нужди и предпочитания. 

Със сигурност, важно е да проучиш всички опции за получаване на средства, за да избереш най-подходящата.

Как да спестиш при покупка на нови мебели за дома?

След като избереш опция за финансиране и я съобразиш с финансовата си възможност, може да се наложи да направиш икономии при покупка на мебели и аксесоари за дома. Ето и няколко съвета, които могат да ти помогнат.

Направи списък с най-важното

Прецени кои са мебелите, които са от първа необходимост - диван, маса, легло, например. Най-напред - купи тях. След това, продължи списъка с не критично важните неща. Понякога можеш да ги набавиш, да изчакаш намалението им и така да спестиш пари. 

Евтиното излиза по-скъпо

Една от най-добрите стратегии за икономии е да търсиш възможно най-качествените мебели, отговарящи на вкуса ти на достъпни цени. Търси онлайн - в България и в чужбина, сравнявай цени, търси промокодове, промоции и други. 

Колкото по-качествени мебели за дома избереш, толкова по-голямо спокойствие ще имаш, че няма да им стане нищо във времето. 

Някои магазини предлагат ниско качество мебели, които бързо ще влошат състоянието си и ще ти се наложи да ги замениш. Не прави тази грешка. 

При избор на продукти за дома може избирай такива с по-дълъг живот, които не изискват много поддръжка. 

Пазарувай мебели втора употреба

Имай предвид, че онлайн можеш да намериш групи и сайтове, в които има мебели втора употреба. 

Нечий стар диван може да бъде твоя нов. Разбира се, в такива моменти е добре да имаш и готов вариант за финансиране на покупката

Добрите възможности за купуване на мебели втора употреба не падат от небето. Ето в тези случаи може да ти помогне точно кредитна карта Бяла Карта - с нея можеш да имаш пари винаги, когато имаш нужда. 

Попитай за отстъпки

Понякога можеш да получиш допълнителна отстъпка или да преговаряш цената, когато купуваш повече артикули от даден магазин. 

Провери дали това не е възможна опция за теб - попитай в магазина дали предстоят промоции, намаления или дали могат да ти направят отстъпка. 

В най-лошият случай ще получиш „не“ за отговор. В добрия обаче - ще спестиш пари

В крайна сметка, изборът на опция за финансиране на обзавеждане за дома трябва да отговаря на твоите нужди, да бъде финансово устойчиво и да не допринася за прекомерно увеличаване на дълга ти. Така ще можеш да се наслаждаваш на уютния дом, който създадеш, без да се притесняваш за своята финансова сигурност.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш