Кандидатствай Вход
Популярни финансови съвети, които всъщност могат да те провалят

Популярни финансови съвети, които всъщност могат да те провалят

В днешно време не е толкова трудно да си намериш съветници относно личните финанси. Подобни източници могат да бъдат най-разнообразни – от познати и приятели, през специализирани финансови съветници, до множество статии и материали в интернет пространството. 

Дали обаче тези източници винаги са надеждни? Понякога подобна асистенция е възможно не само да не ти бъде от никаква полза, но и да направи нещата за теб във финансов план още по-сложни.

По-надолу в текста ще изведем някои популярни финансови съвети, които всъщност могат да те провалят.

„Прави това, което обичаш! Парите сами ще дойдат.“ 

Един от най-често срещаните съвети към младите хора, които си избират какво да учат в университета или пък в коя компания да започнат стаж или постоянна работа. По принцип е вярно, че човек трябва да се стреми да работи това, което би му било най-приятно и комфортно, но не на всяка цена. 

Преди да направиш избор относно работна позиция или сфера, в която да се развиваш, трябва да проучиш дали наистина са налице добри перспективи пред теб в близко и по-далечно бъдеще. 

Пагубно решение би било да навлезеш в сектор, който запада или пък да започнеш работа в компания, чието бъдеще на пазара не е особено сигурно.

„Инвестирай само в това, от което разбираш!“ 

На теория този съвет може би изглежда съвсем правилен – определено е по-добре да инвестираш в активи, за чиято същност и тенденции на пазара си имаш някаква представа. Проблемът е обаче, че няма как всеки човек да е финансов експерт и да знае механизмите на различните пазари. 

Ако инвестираш само в един тип активи, с които имаш опит, портфолиото ти ще бъде доста рисково. Именно диверсификацията е ключът към постигане на по-голяма сигурност и предотвратяване на внезапен срив на цялото инвестиционно портфолио. 

В този смисъл по-скоро се стреми да залагаш на различни типове активи, чиито пазари не са чак толкова свързани помежду си. А ако имаш нужда от повече информация за въпросните активи, винаги можеш да потърсиш човек, редовно занимаващ се с инвестиране в тях.

„Има добри дългове и лоши дългове. Не бързай да изплащаш всичките!“

Множество експерти използват различни характеристики на дълговете, за да ги класифицират като „добри“ и „лоши“. Съществува ли наистина обаче такова нещо като „добър дълг“? 

Нашият отговор е по-скоро не. Възможно е да са налице напълно логични и аргументирани поводи за вземане на заем, като например започване на бизнес, правене на определена инвестиция и т.н. 

Но така или иначе след като съответният дълг вече е налице, той трябва да бъде плащан. Вноските и лихвите, които трябва да плащаш по него всеки месец, намаляват свободната сума, с която разполагаш.

В никакъв случай не отлагай окончателното изплащане на дълг, а го направи при първата появила се удобна възможност за това.

“Не можеш да вярваш на финансови съвети от кредитори”

Популярен съвет на хора, които нямат или не са имали нужда от кредити е да не вярваш на кредиторите. Истината е, че на повечето от нас ще ни се наложи поне веднъж в живота си да разчитаме на пари на заем. 

Най-правилното нещо, което можеш да предприемеш в този случай е да следваш финансовите съвети на съответното финансово дружество – кредитор. Като притежател на парите, дадени в залог, този кредитор няма никаква полза ти като кредитополучател да не изплатиш дълга си. 

В същото време никой не познава по-добре един финансов продукт от неговия създател, нали? Прегледай секциите с финансови съвети и въпроси и отговори на сайта на кредитодателя. Там ще откриеш безценни съвети как най-бързо и евтино да изплатиш получения кредит.

„Застраховките са излишен разход, от който нямаш нужда.“ 

Подобно мислене е напълно погрешно. Застраховките могат да гарантират по-голяма сигурност във всеки един аспект от живота и ежедневието ти – личен живот и семейство, кариера и бизнес, инвестиции и собственост, и т.н. 

Липсата на застраховка на кола, имот или фирмено оборудване е възможно да доведе до сериозни загуби за собственика при наличие на неприятни инциденти. Има и по-специфични застраховки, които защитават конкретни групи потребители. 

Застраховките на земеделски продукции например дават спокойствие на съответните производители, че дори лоши метеорологични условия да унищожат цялата им реколта, няма да се стигне до пълен финансов крах за тях. 

„Избягвай използването на кредитни карти!“ 

За съжаление немалко сайтове в интернет пространството пропагандират срещу използването на кредитни карти, възползвайки се от нерационалните страхове на хората, свързани най-вече с изпадане в спирала от дългове. 

В подобна спирала от дългове могат да изпаднат само и единствено потребителите, използващи неразумно своите кредитни карти и правещи с тях покупки, които реалните им доходи не им дават възможност да си позволят. 

Ако си отговорен и разумен по отношение на личните си финанси, ще си такъв и във връзка с употребата на кредитната си карта, и съответно няма да имаш никакви проблеми с нея. Нещо повече – можеш да се възползваш да разсрочваш определени свои покупки безплатно, или на наистина символична цена.

“Потребителските кредити имат по-лоши условия от кредитните карти”

Подобно твърдение със сигурност не е вярно. В зависимост от типа на кредитната карта, тя може да има гратисен период, cashback или пък да няма определени такси. 

Огромното предимство да имаш кредитна карта е, че ти решаваш кога колко пари да използваш. Когато нямаш нужда, можеш да я погасиш и да не дължиш нищо по нея. 

При потребителските кредити имаш строго разписан погасителен план. Всяка от вноските в него съдържа и лихва, и главница, като обикновено вноските в началото на погасителния план съдържат по-голямата част от лихвата. 

Така, ако сметнеш колко много пари всъщност даваш за лихви, никога няма да твърдиш, че кредитната ти карта е с по-лоши условия.

“Има скрити лихви и такси при кредитните карти”

Ако търсим логика в подобно твърдение, може би трябва да мислим в посока наказателни такси и лихви за забава. Истината е, че всеки кредит има наказателни такси, ако кредитополучателят не е коректен в изплащането на дълга. 

Това не са скрити такси – те фигурират някъде в твоя Договор за кредит или в общите условия към него. Независимо какъв точно кредитен продукт желаеш да използваш, отдели време и прочети внимателно своя договор и условията по него.  

Спазвай стриктно датите на падеж и условията, за да използваш заема на минимална цена.

Кредитна карта Бяла Карта например няма не само скрити лихви и такси, но и редица често срещани такси. Например, тя няма годишна такса и не ти струва абсолютно нищо в периодите, когато не ти е нужна. 

В същото време винаги имаш одобрен кредитен лимит на разположение, за използването на който плащаш само лихва и то само за дните, в които си ползвал суми от картата. 

Тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще ти предостави допълнителни финансови средства винаги, когато имаш нужда от такива, за да се измъкнеш от сложна ситуация или да покриеш спешни разходи. 

Както виждаш, трябва да се внимава с избора на финансови съветници и да се мисли преди да се последва конкретна препоръка. Не забравяй също, че всеки човек е различен, както и навиците му за харчене и пестене. 

Бъди критичен, когато приемаш финансови съвети и винаги се старай да пречупваш препоръките през собствената си финансова реалност.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш