Кандидатствай Вход
Популярни финансови съвети, които всъщност могат да те провалят

Популярни финансови съвети, които всъщност могат да те провалят

В днешно време не е толкова трудно да си намериш съветници относно личните финанси. Подобни източници могат да бъдат най-разнообразни – от познати и приятели, през специализирани финансови съветници, до множество статии и материали в интернет пространството. Дали обаче тези източници винаги са надеждни? Понякога подобна асистенция е възможно не само да не ти бъде от никаква полза, но и да направи нещата за теб във финансов план още по-сложни. По-надолу в текста ще изведем някои от най-популярните финансови съвети, които всъщност са провалили перспективите пред немалко хора.

„Има добри дългове и лоши дългове. Не бързай да изплащаш всичките!“

Множество експерти използват различни характеристики на дълговете, за да ги класифицират като „добри“ и „лоши“. Съществува ли наистина обаче такова нещо като „добър дълг“? Нашият отговор е по-скоро не. Възможно е да са налице напълно логични и аргументирани поводи за вземане на заем, като например започване на бизнес, правене на определена инвестиция и т.н. Но така или иначе след като съответният дълг вече е налице, той трябва да бъде плащан. Вноските и лихвите, които трябва да плащаш по него всеки месец, намаляват свободната сума, с която разполагаш В никакъв случай не отлагай окончателното изплащане на дълг, а го направи при първата появила се удобна възможност за това.

„Застраховките са излишен разход, от който нямаш нужда.“ 

Подобно мислене е напълно погрешно. Затраховките могат да гарантират по-голяма сигурност във всеки един аспект от живота и ежедневието ти – личен живот и семейство, кариера и бизнес, инвестиции и собственост, и т.н. Липсата на застраховка на кола, имот или фирмено оборудване е възможно да доведе до сериозни загуби за собственика при наличие на неприятни инциденти. Има и по-специфични застраховки, които защитават конкретни групи потребители. Застраховките на земеделски продукции например дават спокойствие на съответните производители, че дори лоши метеорологични условия да унищожат цялата им реколта, няма да се стигне до пълен финансов крах за тях. Като притежател на кредитна карта Бяла Карта можеш да се възползваш от до 20% постоянна отстъпка при избиране продуктите на SDI - първият застрахователен брокер, създал верига от офиси за застрахователни и финансови услуги на територията на Република България.

„Прави това, което обичаш! Парите сами ще дойдат.“ 

Един от най-често срещаните съвети към младите хора, които си избират какво да учат в университета или пък в коя компания да започнат стаж или постоянна работа. По принцип е вярно, че човек трябва да се стреми да работи това, което би му било най-приятно и комфортно, но не на всяка цена. Преди да направиш избор относно работна позиция или сфера, в която да се развиваш, трябва да проучиш дали наистина са налице добри перспективи пред теб в близко и по-далечно бъдеще. Пагубно решение би било да навлезеш в сектор, който запада или пък да започнеш работа в компания, чието бъдеще на пазара не е особено сигурно.

„Избягвай използването на кредитни карти!“ 

За съжаление немалко сайтове в интернет пространството пропагандират срещу използването на кредитни карти, възползвайки се от нерационалните страхове на хората, свързани най-вече с изпадане в спирала от дългове. В подобна спирала от дългове могат да изпаднат само и единствено потребителите, използващи неразумно своите кредитни карти и правещи с тях покупки, които реалните им доходи не им дават възможност да си позволят. Ако си отговорен и разумен по отношение на личните си финанси, ще си такъв и във връзка с употребата на кредитната си карта, и съответно няма да имаш никакви проблеми с нея.

„Инвестирай само в това, от което разбираш!“ 

На теория този съвет може би изглежда съвсем правилен – определено е по-добре да инвестираш в активи, за чиято същност и тенденции на пазара си имаш някаква представа. Проблемът е обаче, че няма как всеки човек да е финансов експерт и да знае механизмите на различните пазари. Ако инвестираш само в един тип активи, с които имаш опит, портфолиото ти ще бъде доста недиверсифицирано. А именно диверсификацията е ключът към постигане на по-голяма сигурност и предотвратяване на внезапен срив на цялото инвестиционно портфолио. В този смисъл по-скоро се стреми да залагаш на различни типове активи, чиито пазари не са чак толкова свързани помежду си. А ако имаш нужда от повече информация за въпросните активи, винаги можеш да потърсиш човек, редовно занимаващ се с инвестиране в тях.

Кредитна карта Бяла Карта е най-подходящият инструмент за гарантиране на твоята финансова стабилност и сигурност. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще ти предостави допълнителни финансови средства винаги, когато имаш нужда от такива, за да се измъкнеш от сложна ситуация или да покриеш спешни разходи. Избери кредитна карта Бяла Карта и осигури по-добро бъдеще за себе си и своето семейство!

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш