Кандидатствай Вход
Как е най-изгодно да ползваш кредитна карта?

Как е най-изгодно да ползваш кредитна карта?

Как да накараш твоята кредитна карта да работи за теб? Как да вземеш максималните ползи от употребата на разплащателно кредитно средство?

Кредитните карти са удобен начин да плащаш за нещата, които искаш, но това удобство може да дойде на висока цена, ако не премислиш добре действията си и правиш прибързани решения. 

Избягвай скъпи банкови такси и лихви и винаги търси алтернативи и по-приемливи варианти за кредитни инструменти. 

Към днешна дата със сигурност ще откриеш различни алтернативи на стандартните кредитни карти, които имат редица добре познати минуси. Но не е нужно да се задоволяваш с посредствен вариант, ако на пазара има по-подходящо и разумно решение, като Бяла Карта например. 

Виж някои от най-ценните предимства на Бяла Карта и разбери, защо почти 100 000 българи се довериха на иновативната кредитна карта, която няма банкови такси и сложни процедури. 

Кредитна карта Бяла Карта ти дава възможност и да следиш направените плащания в реално време, като ще получаваш SMS за всяка направена трансакция. Друг плюс на кредитната карта е, че няма такси за издаване и преиздаване.

Кредитна карта Бяла Карта е без такса при плащане на ПОС терминал и при теглене на пари в брой от банкомат в България. Също така, няма и годишна такса за обслужване, което означава, че ако не я използваш няма да ти струва нищо. 

Ето и няколко съвета как да ползваш кредитната си карта изгодно и лесно, без да изпадаш в дългове, които да усложняват разпределението на бюджета ти. 

Как е най изгодно да ползваш кредитна карта?

Проследявай разходите си

Може да е много лесно да натрупаш повече дълг на картата си, отколкото можеш да си позволиш да погасиш, така че е важно всичко да е под контрол. Най-добрият начин да направиш това е да следиш разходите си. За тази цел има и различни онлайн приложения, които те улесняват със записването и следенето на разходите на месечна и седмична база.

Плащай кредитната си карта навреме

Когато получиш извлечението по кредитната си карта, провери датата, на която плащането се дължи, и се увери, че плащаш навреме. Това ще ти помогне да избегнеш допълнителни такси за лихви или такси за забава за плащане. 

Ако правиш само минималните погасителни вноски на картата си всеки месец, няма да направиш добро впечатление на кредитора, може да ти бъде начислена такса. Така ще увеличиш разходите по картата си и това няма да повлияе добре на кредитния ти рейтинг.

Старай се да не надвишаваш кредитния си лимит. Винаги трябва да си наясно какъв е лимитът ти и да го спазваш. 

Ако не можеш да си позволиш да плащаш задължението по кредитната си карта всеки месец, то едва ли е разумно да увеличаваш кредитния си лимит, колкото и да ти се иска.

Намаляване на кредитния лимит

Не забравяй, че понякога имаш и опцията намаляване на кредитния лимит по твоята кредитна карта, с цел да не се изкушаваш да пазаруваш твърде много с кредитната карта. 

Обмисляй добре ситуации, които изискват използване на кредитно средство

Не всяка покупка трябва да се плаща с кредитна карта – например новия модел смартфон едва ли е най-подходящ за плащане с кредитна пластика, която ще генерира дълг, за който можеш да забравиш и да не платиш навреме.

Това ще повлияе лошо на кредитния ти рейтинг, а в същото време, дори няма да е наложително да направиш плащане с кредитно средство.

Използвай картите на магазини разумно

Може да бъде изкушаващо да получиш карта за отстъпка за магазина, ако пазаруваш редовно в определен търговец на дребно. Покупките, платени с тези карти, могат да получат точки за награди или да ти предоставят достъп до отстъпки или други изключителни оферти. 

Но помисли два пъти, преди да се регистрираш за картите на магазина, тъй като често се начисляват такси (като годишни такси и такси за обслужване), а лихвеният процент може да е по-висок от другите карти.

Провери внимателно условията, за да си сигурен, че потенциалните спестявания, които можеш да спечелиш, няма да бъдат изядени от такси.

Провери извлечението по кредитната си карта

Тук на помощ идва удобната услуга за проверяване на баланса на кредитната карта, чрез онлайн персонален профил. Бяла Карта ти дава безплатно тази възможност, като можеш по всяко време и навсякъде да проверяваш дължимата вноска и направените трансакции с картата.

А ето и няколко неща, за които трябва да внимаваш, когато проверяваш баланса по сметката си:

  • Такси от фирми, които не разпознаваш
  • Големи или необичайни такси
  • Промени в сумите за директен дебит
  • Дублирани такси

Ако има някакви трансакции, които не си спомняш да си направил, незабавно се свържи с кредитора си

Това са едни от най-важните правила за изгодно боравене с кредитна карта и ако ги спазваш, ще умееш да използваш всички предимства на кредитните пластики.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш