Кандидатствай Вход
Кои са митовете за лошия кредитен рейтинг?

Кои са митовете за лошия кредитен рейтинг?

  • Бяла Карта
  • 25.04.2017
  • Кредитни карти
  • Коментари: 0
  • 1866

Всеки картодържател се интересува малко или много от кредитния си рейтинг и от показателите, по които се оценява. Също толкова важно е да се знаят и всички действия или бездействия, които биха навредили на въпросния кредитен рейтинг. Разбира се, слуховете, които стигат до теб не винаги са достоверни, а понякога просто не са толкова актуални към настоящия момент. Затова е полезно да се информираш периодично за всички тенденции в кредитната индустрия. По този начин, ще можеш да следиш какви са промените в банковия сектор, къде ще се ориентира фокусът, относно предоставяните заеми и кредитни карти, а също така – да се запознаваш регулярно с лихвените проценти, таксите и съществените различия при кредиторите.

Когато говорим за кредитен рейтинг обаче трябва да си наясно, че закъсненията по месечните ти вноски към финансиращи институции водят до лоша кредитна история. Тя, от своя страна, води до лош кредитен рейтинг пред всички финансови компании, които са в състояние да ти предоставят голям размер заем или ипотека. Или с други думи – лошият кредитен рейтинг най-вероятно ще те лиши от възможността да ползваш по-голям кредит или ипотека за в бъдеще.

Разбира се, ако се интересуваш единствено от плащане с кредитни карти, препоръчваме ти да се ориентираш към Бяла Карта, при която не е нужно да имаш кредитна история и заявката ти ще бъде разгледана, дори да представляваш рисков профил кредитополучател. Това е така, заради мисията на Бяла Карта и иновативната концепция, която Аксес Файнанс въвежда в страната ни, давайки шанс на все повече българи да подобряват кредитния си рейтинг и финансовите си възможности.

Това обаче засяга само употребата на кредитни карти и лесните разплащания с тях. А, когато става въпрос за плановете ти за бъдещи заеми и кредити, с които би желал да финансираш бизнес, да закупиш нова кола или пък да си купиш чисто ново жилище, то определено трябва да се замислиш още отсега за кредитния си рейтинг.

Истината е, че лошият рейтинг може да окаже негативно влияние дори върху кариерното ти развитие, в случай, че работодателите имат по-стриктни изисквания.

Поради тази причина ти предлагаме няколко от най-често срещаните митове, свързани с кредитния рейтинг:

Мит №1: Изплащането на просрочен кредит ще го премахне автоматично от кредитното ти досие

Това е абсолютен мит. Всъщност, дори да изплатиш закъснелите си вноски по просрочен кредит от миналата година например, то фактът, че си просрочил задължения и точният им размер ще продължава да присъства в кредитната ти история в следващите 5 години. И, разбира се, всички просрочия, без значение дали са изплатени или не, ще са видими за финансовите компании. Това означава, че трябва да изчакаш да мине срокът от 5 години, за да изчистиш досието си от подобни данни. Така че, внимателно подбирай кредитните карти и кредитите, за които кандидатстваш и преценявай добре платежоспособността си, преди да започнеш да разполагаш с чужди средства.

Мит №2: Дебитната карта може да подобри кредитния ти рейтинг

Всъщност не може. Плащането с дебитна карта по никакъв начин не влияе на кредитния ти рейтинг и надежджността ти на кредитополучател пред финансиращите институции. Практически, дебитната карта просто ти предоставя начин да използваш парите си в брой, които вече имаш в сметката си.

Кредитният ти рейтинг обаче съвсем не зависи от парите, които си депозирал в банката и не измерва валутата, които съхраняваш в банкови институции.

Ако има разплащателен инструмент, който автоматично променя кредитната ти история и профил, то това е кредитната карта. Дори само с подписването на споразумение, че ти се предоставя това разплащателно средство, ти даваш повод на всяка компания да смята, че си отговорен кредитополучател, на който може да се разчита.

Мит №3: Ако затвориш кредитните си карти, ще подобриш кредитния си рейтинг

Ето това е често срещано твърдение, което обаче се оказва само мит. Истината е, че на практика, подобно действие би оказало доста негативно влияние върху рейтинга ти, поради липсата на достатъчна кредитна информация за теб, пред финансиращите компании. Тоест, ако искаш да вземеш заем от банка например, то е добре институцията да вижда, че си имал кредитни отношения и преди. Фактът, че липсва подобна информация за теб в регистъра, означава, че може би няма достатъчно доказателства в полза на твърдението, че си надежден кредитополучател, което пък е критичната точка за одобрение.

Изводът от всичко това: институциите имат нужда от стабилно количество кредитна информация, за да те одобрят за голям кредит, от което следва, че празната кредитна история в този случай, не е най-добрата опция. Напротив, наличието на кредитни карти и разумното боравене с тях, както и плащането на вноските навреме, макар и да са в малък размер, доказва, че може би си добър профил картодържател. Разбира се, не забравяй да ползваш кредитната карта само за суми, които можеш да върнеш в срок. Използвай я периодично, но не и неразумно и импулсивно.

Запомни, че плащането само с пари в кеш не гради кредитна история, което означава, че не гради добър кредитен рейтинг. Резултатът е, че не можеш да се надяваш на бъдещи финансови заеми. Затова те съветваме да правиш трансакции с кредитната си Бяла Карта, да пазаруваш онлайн с нея и да погасяваш задълженията си в срок, за да положиш основите на финансовата си независимост.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш