Кандидатствай Вход
Най-добрите начини за плащане на сметки на няколко кредитни карти

Най-добрите начини за плащане на сметки на няколко кредитни карти

Кредитните карти са удобен финансов инструмент. Ако не се управляват правилно обаче, както и другите кредитни продукти, могат да доведат до неблагоприятни ситуации. 

Една от най-често срещаните грешки, свързани с кредитните карти е наличието на няколко, които се използват редовно. Когато имаш кредитна карта основно правило е да плащаш вноските си навреме и по възможност - изцяло. 

Вероятността да пропуснеш или забавиш плащане, да плащаш по-малки вноски е по-голямо, когато имаш няколко карти. Различните падежни дати, условия, такси, лихвени проценти и т.н. могат да доведат до трудо управление на парите и дълга ти. 

Ако жонглираш с дългове по няколко кредитни карти, тази статия може да ти бъде полезна да управляваш финансите си по-добре. 

Първото и най-важно нещо е да създадеш реалистичен план за действие, към който да се придържаш. 

Преди да дадем информация за най-добрите начини за плащане на сметки по няколко кредитни карти обаче, трябва да започнеш да следваш тези съвети: 

  • Спри да използваш кредитните карти - когато имаш задължения трябва максимално да ограничиш или да спреш да използваш картите. Това ще предотврати увеличаването на дълга. 
  • Започни да използваш само дебитната си карта, може да теглиш пари в брой, за да ти е по-лесно да се ориентираш точно колко пари харчиш. 

По този начин задълженията по кредитните карти ще спрат да растат и ще е по-лесно да изплатиш наличните дългове. 

  • Настрой автоматични плащания - ако те затруднява да помниш и спазваш датите на падеж, настрой автоматични плащания на задълженията. По този начин, ще можеш да плащаш без да пропускаш сроковете и можеш да избегнеш евентуалното натрупване на лихви или такси. 

Намали кредитния си лимит - това ще ти помогне да не харчиш повече от възможностите си.

Когато изпълниш горните два съвета, време е да започнеш планирането на стратегията. Виж кои са най-добрите начини за плащане на сметки на няколко кредитни карти.

Плащай повече от минималната дължима сума

Ако имаш финансова възможност, плащай повече от минималната дължима сума по кредитните карти. По този начин, може ефективно да намалиш задълженията си във времето.  

Когато говорим за стратегии за изплащане на дълга, най-популярните може да бъдат изключително ефективни: стратегия „Лавина“ и стратегия „Снежна топка“. Ето какво представляват те.

Плати първо кредитните карти с най-високи лихви - стратегия „Лавина“

Стратегията за изплащане на дългове по няколко кредитни карти - „Лавина“ представлява фокусиране върху кредитните карти с най-висок лихвен процент. 

За да я приложиш, трябва да разпишеш лихвените проценти на всички карти. След което, започни да изплащаш максимално голяма сума по тази карта. Когато я изплатиш, премини към следващата в списъка.

Разбира се, през това време, продължавай да правиш минимални плащания по другите кредитни карти. 

Избери тази стратегия, ако искаш да спестиш пари от лихви във времето.    

Започни да плащаш картата с най-ниския баланс - стратегия „Снежна топка“

Тази стратегия работи по следния начин - стремиш се да плащаш минималната дължима сума всеки месец - по всички кредитни карти. В същото време се фокусираш върху по-бързото изплащане на картата с най-малко използвана сума.  

Веднъж, когато изплатиш задълженията по тази карта, преминаваш към следващата с най-ниско задължение. Този метод може да бъде полезен за хората, които имат нужда от начин да се фокусират и да подредят приоритетите в личните си финанси. 

Опитай се да договориш по-ниска лихва

Понякога, когато имаш много кредитни карти и трудно се справяш с пълното им изплащане, може да се окаже, че си в ситуация, в която плащаш повече лихва, отколкото главница. 

Това създава усещането за безизходица. В тези случаи - свържи се с банката или небанковата финансова институция и се опитай да договориш варианти за понижаване на лихвата или друго решение. 

Не е сигурно дали ще се съгласят, но можеш да опиташ. Ако успееш обаче, ще можеш по-ефективно да се справиш със ситуацията. 

Помисли за потребителски кредит

Взимането на кредитна карта с висок кредитен лимит, която да покрие задълженията по другите ти карти може да звучи привлекателно, но не винаги е подходящ ход. 

Ако искаш например да изплащаш задълженията си на вноски, потребителският кредит може да се окаже по-доброто решение. Освен това, лихвите по потребителските кредити могат да бъдат по-ниски от тези по повечето кредитни карти. Това може да намали крайната „цена“ на задълженията ти.  

Потребителските кредити обикновено имат равни месечни вноски, което може да ти помогне да бюджетираш и управляваш средствата си по-ефективно и лесно.

Ако решиш да изтеглиш потребителски кредит, за да консолидираш дълга си, не пропускай да проучиш възможностите си. Провери всички условия, такси, срокове, лихви и сравнявай, за да намериш най-добрият вариант за нуждите и възможностите си. 

И накрая, но не по важност - контролирай харченето си, създай и спазвай бюджет и избирай финансови продукти, които отговарят не само на нуждите ти, но и на възможностите ти. 

Така ще имаш спокойствието, че ще си редовен кредитополучател и ще можеш да изградиш добра кредитна история, която да ти помогне за по-големите ти планове - като закупуване на нов дом или стартиране на собствен бизнес. 

Проучи възможността за автоматични плащания през банковата си сметка. Създай си график за плащане на сметките и настрой напомняния. Приоритизирай плащанията, за да не просрочиш задълженията си. Това ще те предпази от това да плащаш излишни такси.

Най-добрият начин за изплащане на задълженията по кредитните ти карти е този, който отговаря на нуждите и възможностите ти. Съобрази финансовото си състояние и избери стратегия, която да следваш. Някои от вариантите са: да плащаш повече от минималната дължима сума, стратегия „Лавина“, стратегия „Снежна топка“, предоговаряне на условията, рефинансиране или друго.

Прегледай бюджета си и определи сумата, която можеш да отделяш за задълженията си по кредитните карти. Опитай се да оптимизираш и подредиш разходите си. Ако изпитваш трдуности, може да помислиш за варианти за рефинансиране на задълженията ти. Това може да се окаже добър вариант.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш