Кандидатствай Вход
Какви са перспективите пред водещите икономики в световен мащаб?

Какви са перспективите пред водещите икономики в световен мащаб?

  • Бяла Карта
  • 26.02.2020
  • Кредитни карти
  • Коментари: 0
  • 759

Дори и световната икономика да не е твоя любима област, трябва да се интересуваш от нея поне малко. Именно от процесите и тенденциите, протичащи във водещите икономики в световен мащаб, пряко или косвено зависят и събитията, които в близко и по-далечно бъдеще биха повлияли на твоята работа, бизнес и житейски опции. В днешната статия от блога на Бяла Карта ще разгледаме съвсем накратко какви са основните перспективи пред САЩ, Европейския съюз, Китай и други големи икономики. Позитивна или негативна ще бъде годината за тези икономики? До каква степен промените в тях ще се отразят на глобалната икономическа ситуация, както и на условията, в които бизнесите от различните сектори провеждат дейността си? Частични отговори на тези въпроси ще откриеш в следващите редове.

Европейския съюз – 2019 година беше донякъде тревожна за Европейския съюз, най-вече заради спадането растежа на икономиките на страните, които са част от еврозоната. Към началото на настоящата година обаче изглежда, че негативните тенденции вече са овладени. Очаква се през 2020-та общият растеж на тези икономики да се стабилизира на около 0.9%. Проблем за Съюза продължават да бъдат неяснотите около т.нар. Брекзит, или напускането на Великобритания. Все още не е известно кога във времето ще приключи въпросното напускане и какви ще бъдат неговите последствия за потребители, бизнес, икономики и финансови пазари.

САЩ – въз основа оценка на състоянието и тенденциите при работната сила и производителността на труда, реномираната консултантска компания IHS Markit прогнозира растеж на американската икономика с около 2,0%. През последните три години средният растеж беше приблизително 2.5%. Трябва да се подчертае обаче, че този резултат стана факт благодарение на някои фискални стимули, на които залага правителството. Сега ясно се отчита износването на въпросните стимули и значителното редуциране на тяхното влияние. Темповете на растеж на икономиката на САЩ се връщат към своите нормални граници. Потенциални изненади биха могли да дойдат от старта на президентската кампания и наличието в нея на събития, които да повлияят върху поведението на бизнеса и инвеститорите. 

Китай – растежът в икономиката на Китай обаче ще намалее значително през следващите 12 месеца. За първи път от 1990 година насам неговите стойности ще паднат под 6,0%. Определено влияние върху стойностите си оказва търговската война между Китай и САЩ, но тя далеч не е основната причина. В азиатската страна са налице видими тенденции за застаряване на населението, както и за намаляване на производителността на труда. Тенденции, които ще доведат до още по-голямо падане на растежа през 2021 година, освен ако правителството не въведе по-агресивна програма за стимулиране на държавната икономика.

Япония – растежът на реалния брутен вътрешен продукт на Япония се увеличи от 0,3% през 2018 година до 1.1% през 2019 година. През настоящата година се очаква този растеж да се забави. Последното е резултат от решението на правителството да увеличи данъка върху продажбите от 8% на 10%. Управляващите в Япония вече обявиха, че ще приемат пакет от мерки, които да неутрализират значителна част от негативните ефекти, възникнали вследствие на въпросното решение. Експерти прогнозират, че съответният пакет ще успее да постигне целта си и през 2021 година икономическият растеж на страната ще се върне в нормални граници.

Русия – изминалата година беше доста успешна за руските финансови пазари. Добрите резултати се дължат на стабилните цени на петрола, които дадоха възможност за значително намаляване на ставките. Но дали положителните перспективи пред бизнеса в страната ще продължат и през следващите 12 месеца? Експерти посочват няколко риска, които биха могли да повлияят отрицателно на въпросните перспективи. Политическата нестабилност, увеличаването на ДДС, както и влиянието на западните санкции продължават да карат компаниите в Русия да бъдат по-предпазливи и да избягват инвестиране в така нужните иновации и повишаване на продуктивността. Правителствените регулации и намеса в дейността на частни фирми също си остават сериозна преграда пред постигането на значителен икономически растеж.

Независимо какво ще се случи по света и у нас през 2020 година, твоята кредитна карта Бяла Карта ще продължи да бъде най-верният ти помощник и да те подкрепя във всички финансови и житейски начинания. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта е способна да ти предостави допълнителни средства, независимо кога и в коя точка на света са ти нужни. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и гарантирай финансовата сигурност и по-доброто бъдеще на себе си и своите близки хора!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш