Кандидатствай Вход
10 правила на разумния кредитополучател

10 правила на разумния кредитополучател

Кредитната карта и ползите от употребата й са отражение на твоето отношение към кредитните средства. Никой не може да каже, дали притежанието на една кредитна карта ще се отрази добре на финансовата ти стабилност или ще те превърне в дългосрочен длъжник. Всичко това зависи единствено и само от теб. Всъщност ти вече знаеш, че за да имаш безпроблемни финанси, трябва да слеваш планирания си бюджет и да плащаш всяка вноска в уречения срок. В противен случай, дори една единствена кредитна карта може да ти изиграе лоша шега.

Поради тази причина сме ти подготвили няколко съвета, които ще внесат малко повече яснота в разумното използване на кредитни средства. Не пренебрегвай тези основни неща, които ще доведат до по-високия ти кредитен рейтинг и изграждането на добра кредитна история. Виж 10-те правила, които ще те насочат какво да правиш и какво не с кредитната си карта:

1. Винаги проверявай годишната такса на кредитна карта, преди да я приемеш – много банкови кредитни карти имат множество такси, които трябва да плащаш, без дори да осъзнаваш това. Затова чети внимателно споразумението, което подписваш. В това число, обърни специално внимание на наличието на годишната такса за поддръжка. Доста от кредитните карти на пазара имат такава такса, която ти се начислява. За разлика от тях, Бяла Карта няма годишна такса, нито други банкови такси, защото не е продукт на банкова институция. Точно затова представлява и един от най-изгодните кредитни инструменти, които се предлагат на българския пазар. За да се увериш в това, заяви своята кредитна Бяла Карта онлайн или на телефон 0700 20 140.

2. Не се съгласявай с всяка предлагана оферта – истината е, че не всичко, което ти се предлага отговаря на твоите нужди. Няма как обаче да знаеш това, ако не идентифицираш специфичните си изисквания за една кредитна карта. Задай си въпроси, като например защо ти е толкова необходима, за какво ще ползваш основно картата и как планираш да се разплащаш с нея. Подобни детайли ще са ти от полза да разбереш към какъв продукт трябва да се насочиш. Дали да избереш международна кредитна карта или пък такава с по-висок кредитен лимит. Има множество елементи, от които трябва да се заинтересуваш, за да стигнеш до „твоето“ кредитно средство. Запомни, че освен банки, има и небанкови институции като Аксес Файнанс, които предлагат изгодни кредитни карти за определен профил кредитополучатели. Например, ако имаш лоша кредитна история или въобще нямаш такава, то може би първото нещо, към което трябва да се насочиш е именно кредитна Бяла Карта. Защото имаш шанс да я получиш, дори ако нямаш перфектно кредитно минало. В подобен случай, кандидатстването за банкови кредитни карти, едва ли е най-добрата опция.

3. „Чети между редовете“ – задължително условия за разумния кредитополучател е да чете внимателно целия догоров с финансиращата институция. Обърни конкретно внимание на най-дребния шрифт, крайните срокове и всички дати, поместени в споразумението.

4. Сравнявай спецификите на кредитните карти – да сравниш кредитни карти, които ти се предлагат, не означава само да разграничиш финансовите компании, които ги издават. Нито да сметнеш по-високия лихвен процент. Всъщност има още доста детайли, които трябва да познаваш, за да анализираш едно кредитно средство. Към тях се прибавя и ГПР – понякога лихвата на една кредитна карта може да ти изглежда ниска, но като погледнеш годишният процент на разходите, той да се окаже по-висок, отколкото на други кредитни пластики. Затова винаги сравнявай ГПР на различните инструменти.

5. Не изразходвай целия си кредитен баланс – златно правило, на което много пъти сме обръщали внимание. И има защо. Всъщност нито една финансираща институция не толерира пълното използване на отпуснатия от нея лимит. Винаги е по-добре да теглиш малки суми от картата си и да ги погасяваш навреме, отколкото да решиш, че можеш да погасиш всичко, като почти нулираш баланса си.

6. Не се пристравтявай към кредитните инструменти – без значение от отпуснатия баланс, кредитната карта е твой помощник в постигането на финансова стабилност. Това обаче не означава да плащаш всяко дребно или ненужно нещо с пластиката си. Подобна практика е сигурен знак, че може да изгубиш способността си да покриваш всяка вноска, заради прекалено големи задължения към финансовите институции. Използвай кредитна карта само, когато наистина е небходимо и наложително.

7. Не се презапасявай – да имаш една кредитна карта е нормално. Да имаш 4 – това би било рецепта за влошаване на кредитния ти рейтинг. Това че имаш добре кредитна история не означава, че трябва да вземаш всички кредитни карти, които ти се предлагат. В опита си да подобриш кредитния си рейтинг, можеш да се окажеш с няколко неплатени вноски и сериозно влошаване на отношенията ти с банките.

8. Не се подлъгвай от „специалните“ карти на банките – това че дадена банка има „специална“ оферта за онлайн кредитиране, не означава, че ти веднага трябва да я приемеш. Каквито и лъскави реклами да имат банковите кредитни карти, те носят със себе си лихвите, таксите и всичко останали начисления на банковия инструмент.

9. Не давай кредитната си карта на приятел или познат – дори да ти се струва безобидно, то временното предоставяне на кредитно средство на твой близък, колкото и да има нужда той от пари, би се оказало катастрофално за твоята надеждност пред финансовите институции. Помисли, че ако не успееш по някаква причина да изплатиш вноската си, от никой няма да получиш толериране или съпричастност.

10. Понякога трябва да заложиш на иновативното – не винаги традициите са най-добрата алтернатива. Понякога иновативните неща предлагат повече възможност, отколкото предполагаш. Точно затова Бяла Карта ти предлага парични средства навсякъде, по всяко време, без банкови такси и комисионни. И без да е нужно да чакаш на гишета. Увери се в предимствата на модерното кредитно средство – поръчай своята Бяла Карта онлайн или по телефон.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш