Кандидатствай Вход
Кои са полезните факти за кредитния ти баланс?

Кои са полезните факти за кредитния ти баланс?

Ако вече имаш кредитна карта, то най-вероятно вече знаеш, че е добре да следиш редовно кредитния си баланс. Без значение дали плащаш редовно с платежното средство или го ползваш веднъж на няколко месеца, балансът ти е нещо, с което трябва да си наясно.

Поради тази причина ще ти разясним някои детайли от кредитния ти баланс, за да имаш предварителна подготовка и да знаеш как и къде да търсиш необходимите ти данни, когато отвориш онлайн акаунта си, за да провериш съответния кредитен баланс.

Ето кои са полезните факти за кредитния ти баланс

Обикновено, освен цялата сума на задължението ти към кредитиращата компания, в баланса ти са посочени и разбивки на средствата по кредитната ти карта. 

Разбира се, всичко зависи от начина, по който е била ползвана картата, но принципно кредитният ти баланс се състои от няколко раздела:

  • Баланс на покупките – това са всички неща, които си закупил с картата.
  • Баланс за трансферите, направени към кредитната ти карта – става въпрос за всички дългове, които са преместени от други сметки към кредитната ти карта.
  • Баланс за плащанията в брой – показва всички парични средства, които са изтеглени в брой от банкомат с кредитната карта.

Кои са обаче базисните принципи, с които да си запознат, когато става въпрос за плащанията, отразени в баланса ти?

Най-често погашенията по кредитната ти карта са разделени на две основни части:

  • Минимална сума за плащане – това е тази част от баланса ти, която, по договор, си задължен да плащаш всеки месец.
  • Надвишаващи плащания – показва всички плащанията, които са над минималния определен размер.

В случая, ако например става въпрос за трансакции, направени с кредитната ти карта онлайн, теглене на пари в кеш и банкови трансфери и общото ти задължение към финансиращата институция е 300 лв., то погашението ти ще се разпредели между всички тези разбивки на баланса ти.

При банковите институции има вероятност тези подразделения на задължението ти да имат различен лихвен процент, съответно различно ГПР. Или с други думи, тегленията на пари в брой най-вероятно ще има значително по-голяма лихва. 

Така размерът на погасителната вноска, която внесеш ще се разпредели по следния начин – по-голямата част от плащането ти ще отиде за погасяване на задължението с най-висок лихвен процент. 

По-малките суми от вноската ти ще бъдат насочени към тези части от общата ти задлъжнялост с по-ниски нива на лихва. Това важи, разбира се, ако разполагаш с банкова кредитна карта, но несъмнено е един от начините, по които се разпределят месечните ти вноски в кредитния баланс.

С какво е различна кредитната карта Бяла Карта?

Бяла Карта, естествено, е съвсем различен инструмент за разплащане. Тя не се издава от банкова институция и няма годишни такси, такси за поддръжка и други допълнителни разходи, характерни за банковите продукти. 

Идеята зад създаването на Бяла Карта е да се предложи достъпен и гъвкав финансов продукт на пазара, който да дава алтернатива. Това се и случва.  Предимството на кредитна Бяла Карта, с което трябва да си наясно е, че с нея можеш да теглиш пари в кеш от АТМ, когато си пожелаеш. 

Защо? Защото единственото, което дължиш, ако използваш Бяла Карта за пари в брой е стандартната ти месечна лихва върху главницата, точно както и при останалите плащания.  

Нямаш никакви допълнителни такси и разходи, за разлика от някои от останалите кредитни карти, издадени от банка, които определено не се препоръчват за теглене на кеш от банкомат. Подобен плюс превръща  Бяла Карта е една от най-желаните кредитни карти в страната ни. 

Разбира се, с кредитна Бяла Карта имаш собствен потребителски профил. Той представлява интернет платформа, която ти предлага изключително удобство да следиш кредитния си баланс и цялата кредитна информация - всичко за твоята кредитната ти карта. 

И не само всичките ти трансакции са събрани на едно място – специалните промоции на Бяла Карта, персонални оферти само за теб и всички игри, с които можеш да спечелиш страхотни награди, са видими също в твоя потребителски профил. Така имаш достъп, от всяко едно устройство с интернет, до персоналната ти информация, всички разплащания, дължими вноски и актуални промоции.

Как най-правилно да управляваш баланса си и да избегнеш евентуални проблеми? 

Първото правило е да не изразходваш докрай целия си отпуснат кредитен лимит, а да се придържаш само към по-малки суми, които можеш да върнеш в срок. 

Второто правило е всеки път, когато правиш някаква трансакция с картата си, да проверяваш текущото състояние на баланса си. 

И на трето място, можем да те посъветваме, да не пазаруваш онлайн, без да имаш гаранция за защитеност на плащанията с кредитната ти карта. Тоест, ако сайтът не е защитен, то има голяма вероятност личните ти данни да бъдат общодостъпни и да бъде злоупотребено с тях. 

Кредитният баланс е единственият начин да провериш това, но като превантивна мярка трябва да се доверяваш само на доказани онлайн магазини.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш