Кандидатствай Вход
Как пътуваме в Европа това лято?

Как пътуваме в Европа това лято?

Знаеш ли, че новият дигитален сертификат за ЕС влезе в сила от първи юли, за да облекчи пътуванията в Европа. 

В Европа отново може да се пътува относително безпроблемно и по-лесно - с имунизационния сертификат.

Важно, което трябва да се спомене е, че за притежателите на сертификат карантините ще отпаднат.

Как пътуваме в Европа това лято? 

Ето повече информация и за отделните страни.

Франция

Франция, която е една най-предпочитаните дестинации за туристи от цял ​​свят, на 9 юни отвори свободно границите си за всички напълно имунизирани хора. 

След последните изисквания, имунизираните граждани от ЕС, както и от страните от „Зеления списък“, не е задължително да се тестват при влизане в страната.

Ако пък си ваксинират само с първата доза на дадена ваксина, то може да влезеш в страната, като предоставиш отрицателен антигенен тест.

Не забравяй, че за да се смяташ за напълно имунизиран, то трябва да са минали две седмици от втората доза от твоята РНК ваксина или 4 седмици, ако ваксината ти е Johnson&Johnson.

Гърция

Гърция е отворила границите си за туристи от около 50 държави.

За влизане туристите трябва да предоставят удостоверение за ваксинация или просто отрицателен PCR-тест, както правят повечето българи, запътили се към южната ни съседка. 

Ако имаш доказателство, че си преболедувал вируса, също може да избегнеш карантината.

Гръцките власти признават за имунизирани хора, при които са минали две седмици от поставянето на втората доза от ваксината. 

На летищата обаче продължават да се правят бързи тестове на случаен принцип. 

А 24 часа преди пристигането си всеки пътник трябва да попълни формуляр, където посочва мястото, на което ще пребивава.

Испания

В Испания също може да се избегне карантината, дори и ако пристигащите са от „рискови райони“, сред които са много държави от ЕС: ако 14 дни преди това са били имунизирани с някоя от разрешените в ЕС ваксини или ако са преболедували COVID-19. 

Предоставянето на отрицателен тест също ще е достатъчно, за да не бъдеш в карантина.

Кипър

В Кипър ситуацията е каквато и в Гърция, но тук гражданите пристигащи от чужбина се делят чрез цветова категоризация. 

Гражданите от “жълтите” или “червените” държави трябва задължително да се тестват преди да влязат.  

Разбира се, това не важи, ако имаш пълна поставена ваксина и документ, с който да докажеш - тогава не е нужно да си правиш тест.

Хърватия

В Хърватия правилата са, че туристите от държави в ЕС, които са маркирани с оранжев, червен или тъмночервен цвят на картата в Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, могат да влязат в държавата, само ако са имунизирани с някоя от допуснатите в ЕС ваксини или със Спутник V. 

Хърватията обаче признава и удостоверение за прекаран COVID19, както и негативни тестове.

Португалия и Мадейра

За туристите, които искат да заминат за Мадейра, се признават всички официални имунизационни паспорти на различни национални власти, но трябва да бъдат издадени на английски.

За Португалия има обаче други изисквания - пристигащите там трябва да представят негативен тест, независимо дали са имунизирани или не.

Германия

Германия е започнала да приема сертификати за вируса, но все пак повечето пристигащи от страните извън ЕС се нуждаят от основателна причина, за да бъдат допуснати в държавата.

Пътниците, пребивавали в държави, класифицирани като „рискови“, по правило трябва да са в карантина. 

В Германия също се приемат всички одобрени в ЕС ваксини.

И докато планираш следващото си пътуване, те съветваме да не забравяш и международната кредитна  карта Бяла Карта, с която имаш пари винаги, когато ти потрябват.

Как да използваме кредитната си карта лятото, когато посещаваме следните дестинации?

Франция 

Във Франция твоята кредитна карта може да използваш почти навсякъде. 

Имай предвид, че понякога може да ти е трудно да намериш банкомат, затова е добра идея все пак да имаш пари в брой в себе си. 

Може да има някои магазинчета за сувенири или по-малки пекарни, които може и да не приемат пари в брой.

За да не носиш пари от България и да не се налага да обменяш в евро предварително, можеш да вземеш своята кредитна карта Бяла Карта. От нея можеш да теглиш без такса от банкомати в страните от Европейския съюз.

Гърция 

В южната ни съседка плащането с кредитни карти е широко разпространено. Все пак, имай предвид, че за сметки по 20 евро, които правиш в закусвални или кафенета, гърците може да предпочетат пари в брой. Ето защо, вземи своята Бяла Карта и разполагай с пари под каквато форма имаш нужда.

Испания и Португалия 

В Испания и Португалия кредитните карти VISA и Mastercard са много разпространени и се приемат почти навсякъде.  Имай предвид, че е добра идея да имаш около 100-150 евро в брой, за да се разплащаш в по-малките търговски обекти. 

Кипър

Банковата система в Кипър е изключително развита и удобна за туристи. 

Гарантирано няма да имаш никакъв проблем да намериш банкомат, както и да платиш директно със своята кредитна карта. 

Хърватия - За да се насладиш на всичко, което Хърватия може да ти предложи, ще трябва да се подготвиш както с пари в брой, така и с кредитна карта.

В по-големите градове - Загреб, Сплит и Дубровник - плащането с кредитна карта се приема почти навсякъде. 

В по-малките населени места и островите обаче трябва да имаш подготвен кеш. 

Германия 

Германия е сред любимите дестинации за пътешествениците.

Не се притеснявай, ако останеш без пари в брой - кредитни карти се приемат на повечето места, а банкомати можеш да намериш в банковите офиси.

Не забравяй, че твоята кредитна карта Бяла Карта може да ти осигури пари в брой, ако теглиш от банкомати в страните от Европейския съюз.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш