Кандидатствай Вход
Как пътуваме в Европа това лято?

Как пътуваме в Европа това лято?

  • Бяла Карта
  • 11.07.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 718

Знаеш ли, че новият дигитален сертификат за ЕС влезе в сила от първи юли, за да облекчи пътуванията в Европа. В Европа отново може да се пътува относително безпроблемно и по-лесно - с имунизационния сертификат.

Важно, което трябва да се спомене е, че за притежателите на сертификат карантините ще отпаднат.

Ето повече информация и за отделните страни:

Франция

Франция, която е една най-предпочитаните дестинации за туристи от цял ​​свят, на 9 юни отвори свободно границите си за всички напълно имунизирани хора. След последните изисквания, имунизираните граждани от ЕС, както и от страните от „Зеления списък“, не е задължително да се тестват при влизане в страната.

Ако пък си ваксинират само с първата доза на дадена ваксина, то може да влезеш в страната, като предоставиш отрицателен антигенен тест.

Не забравяй, че за да се смяташ за напълно имунизиран, то трябва да са минали две седмици от втората доза от твоята РНК ваксина или 4 седмици, ако ваксината ти е Johnson&Johnson.

Гърция

Гърция е отворила границите си за туристи от около 50 държави.

За влизане туристите трябва да предоставят удостоверение за ваксинация или просто отрицателен PCR-тест, както правят повечето българи, запътили се към южната ни съседка. Ако имаш доказателство, че си преболедувал вируса, също може да избегнеш карантината.

Гръцките власти признават за имунизирани хора, при които са минали две седмици от поставянето на втората доза от ваксината. На летищата обаче продължават да се правят бързи тестове на случаен принцип. А 24 часа преди пристигането си всеки пътник трябва да попълни формуляр, където посочва мястото, на което ще пребивава.

Испания

В Испания също може да се избегне карантината, дори и ако пристигащите са от „рискови райони“, сред които са много държави от ЕС: ако 14 дни преди това са били имунизирани с някоя от разрешените в ЕС ваксини или ако са преболедували COVID-19. Предоставянето на отрицателен тест също ще е достатъчно, за да не бъдеш в карантина.

Кипър

В Кипър ситуацията е каквато и в Гърция, но тук гражданите пристигащи от чужбина се делят чрез цветова категоризация. Гражданите от “жълтите” или “червените” държави трябва задължително да се тестват преди да влязат. Разбира се, това не важи, ако имаш пълна поставена ваксина и документ, с който да докажеш - тогава не е нужно да си правиш тест.

Хърватия

В Хърватия правилата са, че туристите от държави в ЕС, които са маркирани с оранжев, червен или тъмночервен цвят на картата в Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, могат да влязат в държавата, само ако са имунизирани с някоя от допуснатите в ЕС ваксини или със Спутник V. Хърватията обаче признава и удостоверение за прекаран COVID19, както и негативни тестове.

Португалия и Мадейра

За туристите, които искат да заминат за Мадейра, се признават всички официални имунизационни паспорти на различни национални власти, но трябва да бъдат издадени на английски.

За Португалия има обаче други изисквания - пристигащите там трябва да представят негативен тест, независимо дали са имунизирани или не.

Германия

Германия е започнала да приема сертификати за вируса, но все пак повечето пристигащи от страните извън ЕС се нуждаят от основателна причина, за да бъдат допуснати в държавата.

Пътниците, пребивавали в държави, класифицирани като „рискови“, по правило трябва да са в карантина. В Германия също се приемат всички одобрени в ЕС ваксини.

И докато планираш следващото си пътуване, те съветваме да не забравяш и международната кредитна  карта Бяла Карта, с която имаш пари винаги, когато ти потрябват.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш