Кандидатствай Вход
Oнлайн пазаруване или шопинг във физически магазин?

Oнлайн пазаруване или шопинг във физически магазин?

Интернет промени съществено навиците ни на живот и пазаруване. Ръстът на онлайн търговията ежегодно е в друцифрен процент. Има си стоки, към чиято покупка онлайн купувачите все още са резервирани, но като цяло електронните магазини заеха трайно място в живота на преобладаваща част от българите. Всъщност, целта на тази статия не е да те убеди, че е по-добре да пазаруваш онлайн, нито обратното. И двата начина имат своите предимства и недостатъци и точно това ще откриеш в текста по-долу.

Първият аспект, на който ще се спрем при сравнението между онлайн магазините и физическите обекти, е бързината на получаване на стоката. Традиционните магазини, разбира се, имат категорично предисмтво тук, защото получаваш стоката си веднага. Има обаче видове покупки, при които може да се наложи изчакване на наличност, повторна визита на магазина и значително забавяне на покупката. Техника, санитарен фаянс, строителни материали, професионално оборудване – ето няколко категории, при които разходките до физическия магазин може да се окажат загуба на време.

Друг все по-важен фактор за съвременните потребители при реализиране на покупки, са предлаганите от търговците промоции и намаления. Каквото и да пазаруваш, със сигурност проверяваш цената му на поне 2-3 места. Промоциите и намаленията са чудесен шанс да се сдобиеш с качествени артикули на изгодни и достъпни за теб цени. А сега към основния въпрос – при кой от двата типа пазаруване имаш по-голям шанс да се сдобиеш с покупки на най-добра цена.  Онлайн имаш възможност да сравняваш цените в огромна база от електронни магазини, при това за изключително кратко време. Физически не би имал възможност да обиколиш толкова много магазини. Има обаче и периоди в годината, през които се организират масови сезонни намаления и обиколката в един голям търговски център ще ти даде възможност да се възползваш от промоциите във всички магазини там.

Друг важен момент при покупките е възможността за рекламации и връщане на повредени или несъответстващи на своето описание продукти. При пазаруване във физически обекти ще получиш гаранция на хартиен носител и определено ще можеш да замениш или върнеш продукта, ако не отговаря на очакванията ти. Гаранция, съгласно потребителските ти права по закон е длъжен да даде и всеки електронен магазин. В рамките на 14 дни имаш право да се откажеш от покупка на всяка услуга и всеки продукт, стига търговския му вид да е ненарушен.

Сигурността на личните ти данни е тема, която от повече от година насам придоби сериозни измерения покрай регламента GDPR и широката обществена дискусия около него. При пазаруване онлайн често ползваш плащане с кредитна или дебитна карта, а възможността тези данни да бъдат прихванати от недобронамерени хора и в последствие – използвани в схема за източване на средства дава преимущество на пазаруването в традиционен магазин. Все пак, трябва да сме обективни – вероятността да си загубиш или да ти откраднат портфейла със съответните последици е също толкова голяма, колкото и да станеш жертва на измамници онлайн. Бъди внимателен и избирай големи, доказани с грижата си за сигурността на клиентските данни платформи.

Сравнението на традиционно и онлайн пазаруване неизменно минава и през сметка за разходите при двата вида търговци. Онлайн лесно ще намериш най-добрата цена и ще спестиш пари, но и е възможно същите тези спестени пари да дадеш за доставка. Офлайн ще си лишен от максимален избор и сравнение на цените, но пък разходите ти за пътуване биха могли да са по-ниски. Биха могли, защото ако избереш да пътуваш с такси, например, ще ти е по-скъпо от куриерска услуга.

И накрая, може би най-голямата спирачка пред потребителите, когато пазаруват онлайн е невъзможността да видят и изпробват на живо стоката. Редица електронни магазини успяват да заобиколят това неудобство като публикуват снимки, визуализиращи ясно качествата и размера на продукта или видеа, демонстриращи фунциите му.

Независимо как избереш да пазаруваш, кредитна карта Бяла Карта е надеждното платежно средство, което можеш да използваш. Независимо дали ще изтеглиш пари, за да платиш в брой, дали ще извършиш плащането онлайн или през POS терминал, трансакцията няма да ти струва нищо. Ще платиш само лихвата върху използваната сума. Избери кредитна Бяла Карта и превърни пазаруването в истинско удоволствие за теб!

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш