Кандидатствай Вход
5 финансови съвета за студенти

5 финансови съвета за студенти

В днешно време висшето образование е първостепенен фактор за постигането на професионални успехи и просперитет в живота. 

За щастие, в държава като Република България да следваш висше образование в каквато и да е сфера съвсем не е трудно, нито пък скъпо.

На практика, именно нашата страна предлага едни от най-евтините възможности за учене на образователно - квалификационна степен във висше училище. 

В сравнение с България, в САЩ и Великобритания например са най-скъпоструващите висши учебни заведения, които оглавяват всички класации за високи разходи за образование.

Какво представлява обаче студентството в нашата страна?

Младите хора, които следват висше образование обикновено едновременно с това се налага и работят. 

За разлика от средностатистическите студенти в Европа, младите българи се фокусират не само върху образователната си степен, но и върху кариерата си и професионалния си опит. 

Поради тази причина от огромно значение е финансовата култура на студентите и подхода им за справяне с евентуални финансови затруднения.

Да управляваш парите си обаче съвсем не е лесна задача, когато нямаш опит в подобно начинание. 

Особено, ако обичаш импулсивните покупки и бързи решения. Истината е, че има начин да се превърнеш в експерт и да умееш, стъпка по стъпка да постигаш финансова стабилност. 

Разбира се, това е постижимо, дори докато следваш в университет или колеж.

В долните редове сме ти подготвили пет ефективни тактики за успешно спестяване на парични средства и редуциране на ненужните разходи. С помощта на нашите финансови съвети за студенти можеш да начертаеш пътя към финансовия си успех и просперитет.

1. Избягвай разходите за кафенета, заведения и бързо хранене

Може да ти се струва твърде трудно, но на практика, именно тази точка от плана ти ще ти помогне да спестиш доста финанси

Защо? Защото, ако си направиш обикновен разчет за всички разходи, ще осъзнаеш, че именно кафетата и бързите закуски са основната причина за финансовата ти нестабилност. 

Това е така, заради факта, че повечето студенти си позволяват ненужни почивки по кафенетата, за да изпият поредното кафе. 

Успоредно с това, основните им хранения са пици и други бързи закуски, които могат да закупят в близост до университета си. 

Именно тези харчове обаче формират една главна част на разходите в бюджета на един студент и е добре да си наясно, че можеш да ги избегнеш. 

Или поне да ги намалиш. Това е възможно, като вместо да обядваш навън, си подготвиш обяда още от вкъщи. Така няма да се принуждаваш да плащаш за допълнителна храна, която дори не е здравословна за организма ти. 

За да си спестиш и разходите за кафенета в университета, то те съветваме да намалиш приема на кафе, като вместо това пиеш повече вода или чай. 

За да се чувстваш в бодро и свежо състояние не кафето, а добрият и пълноценен сън е правилното решение. 

Ако се опиташ да превърнеш тази практика в навик, ще разбереш, че освен че ще спестяваш излишни пари, но и ще водиш по-здравословен живот, избягвайки вредните напитки и лакомства.

2. Създай си бюджет

Създаването на месечен бюджет и следването му, е базисна крачка към финансовата сигурност на един студент. 

Просто си организирай месечните приходи и разходи по важност, срок и други критерии, за да знаеш, че най-първостепенните ти „пера“ в бюджета са покрити. 

Добра идея е и да си водиш записки с дневните харчове, за да можеш да оцениш какво ти „изяжда“ най-много от месечния приход.

3. Оглеждай се за отстъпки

Навярно, дори не предполагаш от колко много отстъпки за студенти и докторанти можеш да се възползваш. 

Всъщност, ако се поразровиш добре из интернет и студентските портали ще осъзнаеш, че има много изгодни сделки, които ще ти спестят доста пари. 

Освен студентските карти с отстъпка за градски транспорт, купоните за определени хранителни магазини, има и още безброй други хитринки, които ще ти намалят разходите. Имай предвид, че отстъпките не са само студентски. 

Напротив. Дори само онлайн, можеш да намериш много добри оферти за намалени цени, при това  на всякакъв тип стоки - от дрехи до електроуреди. 

Било то сезонни намаления, ликвидации или пък изненадващи промоции на стара колекция обувки -  намаленията са навсякъде около теб, стига да ги потърсиш. 

Точно тези проценти разлика в цените, се отразяват благоприятно на бюджета ти, така че не ги подценявай.

4. Планирай добре времето си

Колкото и клиширано да ти звучи, правилното организиране на времето е от критично значение за всичко в живота ти. 

Макар и да е доста трудно, то веднъж успееш ли да си поставяш дадени задачи във времето и да ги изпълняваш, ще имаш повече ресурси както за обучението си, така и за професионалната си квалификация. 

Запомни, че часовете, прекарани в сърфиране из социалните мрежи и гледането на сериали, определено не са ефективно изразходвано време от денонощието ти. 

Опитай се да замениш тези навици с повече сън, научаване на допълнителни неща, за да повишиш квалификацията си или дори спортуване. 

Макар да не осъзнаваш, правилното планиране на времето е решаващо за изпълняването на студентския ти бюджет и управлението на парите ти.

5. Намери допълнителен източник на приходи

Не е задължително единствените ти приходи да бъдат от постоянната ти осем часова работа. 

Всъщност, ако си достатъчно креативна личност и разшириш кръгозора си, то можеш да използваш скритите си таланти, за да изкарваш допълнително пари. Става въпрос за почасова работа или такава като фрийлансър.  

Какво можеш да работиш и каква дейност можеш да развиваш? Изборът е огромен - от писане на статии, правене на маникюр, поддържане на уебсайтове до даване на частни уроци на други студенти. 

Всъщност, начините да печелиш допълнителни капитали, докато се отдаваш на образованието и науката и  надграждаш образованието си като следваш висше са наистина много. 

Просто намери своята ниша и това, в което си добър и го монетаризирай.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш