Кандидатствай Вход
6 неща, които трябва да знаеш за управлението на личните финанси

6 неща, които трябва да знаеш за управлението на личните финанси

Управлението на личните финанси е процес, от който до голяма степен зависи благополучието на човек в дългосрочен план. Поради тази причина е нужно непрекъснато да развиваш и усъвършенстваш въпросните свои умения, свързани с гарантирането на финансовото ти спокойствие и сигурност. По- надолу в текста ще разгледаме няколко неща, които трябва да знаеш във връзка с правилното управление на личните финанси и постигането на желаните резултати.

Самоконтролът е ключов фактор – самоконтролът безспорно е ключов фактор, когато става въпрос за лични финанси и намиране на възможно най-добрия баланс между приходи и разходи. Истината е, че винаги пред теб ще се появяват изкушения, свързани с правене на покупки и изразходване на средства за най-различни удоволствия. Големите цели пред теб са от една страна правилно да преценяваш кога въпросните разходи са разумни и удачни, а от друга – ако не са, да можеш да устоиш на изкушението и в крайна сметка да не ги правиш. Добрият самоконтрол ще ти даде възможност да изпълняваш финансовите цели и задачи, и да поставиш пред себе си отлични бъдещи перспективи.

Следенето на парите е абсолютно наложително – във всеки един момент трябва да знаеш къде и за какво отиват твоите пари. Не можеш да си позволиш лукса просто да оставиш средствата ти да потъват в различни посоки, без ти да си напълно наясно за случващото се с тях. Независимо дали използваш наличните си средства за правене на покупки, реализиране на инвестиции или някаква друга дейност, винаги следи внимателно движението им. В противен случай е възможно изведнъж да изпаднеш в изключително неблагоприятна от финансова гледна точка ситуация, измъкването от която ще е доста трудно.

Спестяването като редовна практика – постарай се да превърнеш спестяването в своя редовна практика. Определено ще ти е много полезно в бъдеща перспектива всеки месец да заделяш по известно количество средства в личния си спестовен фонд. Съвсем не е нужно тези средства да са кой знае колко голямо количество. Въпросът е по-скоро да си сериозен и отговорен по отношение на въпросната практика. Редовното заделяне на дори минимални средства в дългосрочен план ще ти гарантира изграждане на достатъчно солидни спестявания, които да ти помогнат да си стъпиш на краката при извънредни ситуации и неочаквано възникнали разходи.

Вложи средствата си в различни активи – не е особено добра практика всичките ти налични финансови средства да са събрани на едно място. Няма значение дали това място ще бъде банкова сметка, акции на определена компания и т.н. В днешния динамичен свят трудно можеш да предвидиш какво ще ти се случи утре – от сривове на финансовите пазари до банкови измами и източвания на пари. За да не засегнат подобни неблагоприятни ситуации целия ти фонд от лични спестявания, трябва въпросните спестявания да се намират на различни места и да са вложени в разнообразни типове активи. Например част от спестяванията ти могат да си стоят на банков влог, друга част да са вложени в акции и ценни книжа, трета – в недвижими имоти и т.н. Така ще гарантираш максималната сигурност на личните си средства, както и своето финансово спокойствие във времето.  

Не отлагай изплащането на дълговете – да отлагаш във времето изплащането на своите дългове е една от най-сериозните грешки, които можеш да допуснеш. Не забравяй, че по тези дългове се трупат лихви и начисления, които правят дължимата от теб сума още по-голяма. Така че винаги, когато имаш възможност, плащай дълговете своевременно, за да гарантираш сигурността и стабилността на личните си финанси.

Грижи се за своето здраве – нещо много важно, което няма да намериш в нито един финансов наръчник или книга. Да се грижиш за своето здраве е абсолютно необходимо не само от житейска, но и от финансова гледна точка. Редица хора доста неразумно поемат все повече и повече работни ангажименти, пренебрегвайки определени здравословни проблеми и грижи. Което често в краткосрочен план им носи финансови успехи, но в дългосрочен – до голяма степен съсипва здравето им. Преди да направиш подобно нещо, се замисли дали наистина си заслужава. Помни, че когато си здрав и работоспособен, по всяко време можеш да предприемеш нови финансови и бизнес инициативи и да си осигуриш желаното благополучие. Ако здравето ти се влоши обаче, от ръцете ти се изплъзват както финансовите успехи, така и хубавите моменти в личен план.  

Независимо колко си разумен и отговорен по отношение управлението на личните си финанси, винаги можеш да изпаднеш в затруднена ситуация поради външни и независещи от теб фактори. В подобна ситуация твоята кредитна карта Бяла Карта ще е насреща, за да ти помогне. Благодарение на тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще получиш достъп до свежи средства точно тогава, когато ти трябват най-много. Заложи на кредитна Бяла Карта и си гарантирай максимални дози финансово спокойствие и сигурност!

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш