Кандидатствай Вход
Най-често срещани грешки при изготвянето на семейния бюджет

Най-често срещани грешки при изготвянето на семейния бюджет

Изготвянето на семейния бюджет е изключително сериозна и отговорна задача. Задача, от изпълнението на която зависи финансовата сигурност и благополучие на теб и най-близките ти хора. 

За съжаление, в днешно време редица семейства нямат базови умения и опит в съставянето на подобен бюджет и допускат редица сериозни грешки в процеса. 

Именно затова, решихме да посветим днешната статия от блога на Бяла Карта на тази тема. 

По-надолу в текста ще разбереш кои са най-често срещаните грешки при изготвянето на семейния бюджет и по какъв начин би могъл да ги избегнеш.

Най-често срещани грешки при изготвянето на семейния бюджет

Неправилно проследяване на всички разходи 

Първата основна грешка при изготвянето на семейния бюджет е свързана с неправилното проследяване на разходите. 

Всъщност,  месечните разходи за всяко едно семейство са разделени на две групи. 

В първата влизат постоянните разходи, като например битовите сметки (ток, вода и т.н.). Въпросните разходи неизменно са налице през всеки един месец, като обаче е хубаво в бюджета да се предвидят известните вариации, които могат да претърпят през различните периоди от годината (сметките за ток обикновено са по-големи през зимните месеци). 

Втората група включва разходи, които не са задължително налице и важат само за отделни месеци. 

Част от разходите от тази група могат да бъдат до известна степен контролирани (развлечения, придобивки за дома), други обаче са неотложни (здравни разходи, поправки на превозното средство при инцидент). 

За да бъде направен един семеен бюджет максимално адекватно и прецизно, всички изброени дотук разходи трябва да бъдат отчетени, а вариантите за покриването им – планирани до най-малката подробност.

Липса на баланс между приходите и разходите 

След като разходите в семейния бюджет са отбелязани и изчислени, трябва да се сравнят с приходите и да се види крайният баланс, който се получава. Ако въпросният баланс е отрицателен, значи имаш сериозен проблем. 

Проблем, нерешаването на който в близко или малко по-далечно бъдеще, ще доведе до финансови трудности и несигурност. Как може да се реши подобен проблем и да се постигне положителен или поне нулев баланс между приходите и разходите? 

По два начина – чрез увеличаване на приходите или съответно намаляване на разходите. Препоръчваме ти първо да помислиш дали са налице възможни варианти за повишаване на месечните ти приходи. 

Такива варианти могат да бъдат свързани например с допълнителна почасова работа, реализиране на изгодни от финансова гледна точка проекти или продажба на определени вещи и принадлежности. 

В случай, че споменатите варианти не са удачни в настоящия момент, ти остава да прибегнеш до съкращаване на общите разходи

В предишната точка до голяма степен изяснихме кои разходи в семейния бюджет е възможно да бъдат ограничени. Това са най-вече разходите, отиващи за различни развлечения и удобства – от излизания с приятели до почивки на луксозни места и т.н. 

Съветът ни към теб е да отложиш подобни развлечения за по-благоприятни периоди, когато ще си възвърнал необходимите степени на сигурност и стабилност във връзка с личните си финанси.

Незаделяне на средства в резерв 

Важно е да си създадеш навик за заделяне на оставащите свободни средства в личен резерв. Само така ще си изградиш  солиден фонд от спестявания, който да можеш да използваш в трудни моменти. 

Напълно грешна е практиката всеки път, когато ти останат излишни средства в края на месеца, да ги прахосваш за неща, които реално не ти трябват. 

Не забравяй, че винаги е възможно да възникне извънредна ситуация, изискваща правенето на неочаквани и спешни разходи. От здравни грижи до повреди в личния автомобил или възникнали проблеми в дома. 

Наличието на достатъчно количество спестявания ще ти помогне да излезеш по най-добрия начин от такива ситуации и да си стъпиш на краката възможно най-бързо и безпрепятствено.   

Неадаптиране към новите обстоятелства 

Вече споменахме, че в живота могат да възникнат най-различни обстоятелства, които да наложат правенето на допълнителни разходи. 

При възникването на подобни обстоятелства семейният бюджет трябва задължително да бъде преразгледан отново, за да се види дали положителният баланс в него се запазва. 

Ако това не е така, ти препоръчваме да вземеш необходимите мерки, като съкращаване или ограничаване до минимум  на излишните и нетолкова наложителни разходи. 

Неадаптирането на семейния бюджет към новите обстоятелства е възможно да ти донесе доста неприятни изненади и главоболия в края на месеца, така че по-добре не допускай такава грешка.

Неправилно използване на кредитните карти

При планиране на семейният бюджет е добра идея да се планира и използването на допълнителни кредитни инструменти като кредитната карта например. 

Колкото и добре да е организиран бюджетът ти, винаги може да изскочи непредвиден разход, което да доведе до нужда от пари. В тези моменти кредитната карта може да помогне. 

Често срещана грешка, която хората правят е, че използват кредитната си карта за импулсивни покупки, което може да доведе до финансова нестабилност. За да избегнеш това, следи трансакциите си и използвай картата разумно. Старай се и да не се доближаваш до кредитния лимит.

Друга грешка, която хората правят при използването на кредитни карти е непогасяване на вноската в указаните в договора за кредит срокове. Това води до начисляване на наказателни такси и/или лихви, което утежнява семейния бюджет и може да влоши кредитната история.

Изпускане на предимствата на кредитните карти

Според типа кредитна карта, която си избрал, можеш да се възползваш от различни предимства. Някои кредитни карти имат бонус точки, кеш бек програми и други. 

Когато избираш кредитна карта обаче, не се заслепявай от многото бонуси, които ти предлага. Това е друга често срещана грешка. 

При избор на карта, която да помогне на семейния бюджет, трябва да съобразиш какви са нуждите ви. 

Предимствата на твоята кредитна карта трябва да бъдат съобразени с това как и за какво използваш картата си. Ако обичаш да пътуваш със семейството в чужбина например - избери кредитна карта, която има бонуси в тази насока. 

Ако обаче искаш кредитна карта, с която да можеш да реагираш при неочаквани разходи и да подпомогнеш финансите до заплата - избери някоя без годишна такса. 

Такава е Бяла Карта. Освен това, тя няма такса при теглене на пари от банкомати в България, както и при плащане на ПОС и онлайн.По този начин няма да натоварваш семейния бюджет допълнително. 

Не се подлъгвай по многото бонуси, защото ако не ги използваш, те не носят никаква стойност на теб и семейството ти.

Кредитна карта Бяла Карта е подходящият и удачен за използване финансов инструмент, когато искаш да гарантираш в дългосрочен план финансовата си сигурност - твоята и на твоето семейство. 

Тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще ти предостави свежи финансови средства винаги щом имаш нужда от такива. 

Бяла Карта е кредитната карта, която се съобразява само и единствено с твоите навици и изисквания, и се грижи за максималните дози спокойствие и комфорт в ежедневието ти.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш