Кандидатствай Вход
Как да си поставиш бюджет, към който да се придържаш?

Как да си поставиш бюджет, към който да се придържаш?

Има три основни стъпки за определяне на бюджет: 

  • Определяне на начина, по който ще харчиш парите си; 
  • Оценяване на разходите, за да определиш как те съответстват на твоите финансови приоритети;
  • Редуциране или проследяване на текущите разходи, за да се убедиш, че следваш рамките на очертаните насоки.

Звучи много просто, когато е поставено по този начин, нали?

Реалността, разбира се, е, че повечето от нас смятат, че бюджетирането е досадно, както и трудно за изпълнение. 

Малко са потребителите, които са придобили навика да разписват всичките си приходи на месец, както и всичките си направени разходи.

Ако някога си се питал дали и ти можеш да си  създадеш бюджет, който да спазваш, тази статия е за теб.

Как да си поставиш бюджет, към който да се придържаш?

Започни с приходите си след данъци

Погледни в онлайн акаунта си, за да си наясно какво постъпва по сметката ти всеки ден, след като са минали всички плащания за данъци и разходи за здравно осигуряване.

Отдели внимание на перманентните приходи, а не на евентуалните бонуси, които очакваш да получиш. 

Трябва да си наясно какви са чистите ти доходи, след изплащането на битовите сметки, вноските по кредити и други наложителни ежемесечни разходи.

Проследявай разходите си
 

Разбира се, можеш да записваш всяка покупка, която правиш в малък бележник, докато вървиш. 

Но по-лесен начин да контролираш бюджета е да изтеглиш отчетите за банкови и кредитни карти в последните два месеца например.

След това задай на всяка покупка категория като "дрехи", "хранителни стоки", "грижи за деца" или "здравно осигуряване". Така ще можеш много лесно да проследиш направените финансови разходи.

Междувременно е добре да записваш по един или друг начин разходите си и на дневна или седмична база, но е по-полезно да започнеш с дневните разходи. Ако тефтерите не са твоето нещо, то пробвай с мобилно приложение.

Вече има немалко удобни мобилни платформи, в които да си водиш отчет на всеки направен за деня разход - от леката закуска до плащането на тока.

Проследяването на разходите е важно и когато ползваш кредитни карти. С Бяла Карта следенето на всяка трансакция в реално време е изключително лесно.

Защото Бяла Карта ти дава безплатен достъп до онлайн персонален профил, който можеш да проверяваш както от компютъра си, така и от смартфона.

Освен да следиш направените трансакции, можеш и да виждаш кога е плащането на вноската ти. Персоналният ти онлайн профил ти помага и в това да държиш под око пластиката си за евентуални злоупотреби.

За да се кандидатстваш за кредитна Бяла Карта е необходимо само да попълниш заявка онлайн или по телефон.

Така, при одобрение, можеш да получиш напълно безплатно твоята кредитна пластика до посочен от теб адрес, без дори да излизаш от дома си.

Оценяване
 

След като имаш добра картина за това къде отиват парите ти, вероятно ще е ясно за какво може (или би трябвало) да харчиш по-малко. 

Твоята цел трябва да бъде да намалиш разходите си до под 90% от доходите си, с цел да спестиш останалата част от тези пари за финансовите цели, които считаш за най-важни.

Как да намалиш разходите си, за да се съсредоточиш върху по-важните финансови цели? 

Промени начина си на пазаруване

Можеш например да започнеш със замяната на скъпия автомобил с по-евтин. 

Можеш също така да се ориентираш към пазаруване на по-достъпни дрехи и обувки, в това число  да си набележиш добри магазини за втора ръка облекла.

По този начин редуцираш харчовете си по тези две категории и увеличаваш спестяванията си. Някои вещи трудно се заменят с по-евтини варианти, но пък други са напълно заменими, а дрехите със сигурност са едни от тях.

Научи семейството си да спестява също
 

Един от важните фактори за увеличаване на спестяванията в едно домакинство е това всички от семейството да са усвоили навици за пестене. Това включва не само пестене на пари, но и много други неща.

Например, може да поставиш началото на спестяването като помолиш семейството си  и по-специално децата си да не оставят компютъра или телевизора цял ден включени. Може да им обясниш и че не е добра идея осветлението да е включено в светлата част на деня и т.н., т.н.

Трябва да знаеш, че най-вероятно децата няма да усвоят сами тези навици, затова твоя е отговорността да ги научиш. 

Казано иначе, ко имаш деца, започни да ги учиш от малки на полезни навици.

Това включва разумно потребление на вода, изключване на лампите, когато не са нужни, изключване на разклонителите и на електрическите уреди.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш