Кандидатствай Вход
Как да си поставиш бюджет, към който да се придържаш?

Как да си поставиш бюджет, към който да се придържаш?

Има три основни стъпки за определяне на бюджет: 
1) определяне на начина, по който ще харчиш парите си; 
2) оценяване на разходите, за да определиш как те съответстват на твоите финансови приоритети;
3) редуциране или проследяване на текущите разходи, за да се убедиш, че следваш рамките на очертаните насоки.

Звучи достатъчно просто, когато е поставено по този начин. Реалността, разбира се, е, че повечето от нас смятат, че бюджетирането е досадно, както и трудно за изпълнение. Малко са потребителите, които са придобили навика да разписват всичките си приходи на месец, както и всичките си направени разходи.

Ето как можеш не само да създадеш бюджет, но и успешно да се придържаш към него:
Започни с приходите си след данъци. Погледни в онлайн акаунта си, за да си наясно какво постъпва по сметката ти всеки ден, след като са минали всички плащания за данъци и разходи за здравно осигуряване. Отдели внимание на перманентните приходи, а не на евентуалните бонуси, които очакваш да получиш. Трябва да си наясно какви са чистите ти доходи, след изплащането на битовите сметки, вноските по кредити и други наложителни ежемесечни разходи.

Проследявай разходите си. 
Разбира се, можеш да записваш всяка покупка, която правиш в малък бележник, докато вървиш. Но по-лесен начин е да изтеглиш отчетите за банкови и кредитни карти в последните два месеца например.  След това задай на всяка покупка категория като "дрехи", "хранителни стоки", "грижи за деца" или "здравно осигуряване". Така ще можеш много лесно да проследиш направените разходи. Междувременно е добре да записваш по един или друг начин разходите си и на дневна или седмична база, но е по-полезно да започнеш с дневните разходи. Ако тефтерите не са твоето нещо, то пробвай с мобилно приложение. Вече има не малко удобни мобилни платформи, в които да си водиш отчет на всеки направен за деня разход – от леката закуска до плащането на тока.
Проследяването на разходите е важно и когато ползваш кредитни карти. С Бяла Карта следенето на всяка трансакция в реално време е изключително лесно. Защото Бяла Карта ти дава безплатен достъп до онлайн персонален профил, който можеш да проверяваш както от компютъра си, така и от смартфона. Освен да следиш направените трансакции, можеш и да виждаш кога е плащането на вноската ти. Персоналният ти онлайн профил ти помага и в това да държиш под око пластиката си за евентуални злоупотреби. А за да се сдобиеш с лесната за използване кредитна Бяла Карта е необходимо само да кандидатстваш онлайн или по телефон. Така можеш да получиш напълно безплатно твоята кредитна пластика до посочен от теб адрес, без дори да излизаш от дома си. Бяла Карта ти носи и редица предимства, като това, че е клубна карта и с нея можеш да се възползваш от различни отстъпки в Белия магазин.

Оценяване. 
След като имаш добра картина за това, къде отиват парите ти, вероятно ще е ясно за какво може (или би трябвало) да харчиш по-малко. Твоята цел трябва да бъде да намалиш разходите си до под 90% от доходите си, с цел да спестиш останалата част от тези пари за финансовите цели, които считаш за най-важни.

Как да намалиш разходите си, за да се съсредоточиш върху по-важните финансови цели? Можеш да започнеш със замяната на скъпия автомобил с по-евтин. Можеш дори да се ориентираш към пазаруване на по-достъпни дрехи и обувки, в това число – да си набележиш добри магазини за втора ръка облекла. По този начин редуцираш харчовете си по тези две категории и увеличаваш спестяванията си. Някои вещи трудно се заменят с по-евтини варианти, но пък други са напълно заменими – дрехите със сигурност са едни от тях.

Научи семейството си да спестява също.
Един от важните фактори за увеличаване на спестяванията в едно домакинство е това всички от семейството да са усволи навици за пестене. Това включва не само пестене на пари, но и пестене на енергия например. Защо компютърът да е включен по цял ден? И каква е ползвата от включено осветление в светлата част на деня? Най-вероятно децата няма как да стигнат до тези изводи, затова твоя е отговорността да ги научиш. Ако имаш деца, започни да ги учиш от малки на полезни навици. Това включва разумно потребление на вода, изключване на лампите, когато не са нужни, изключване на разклонителите и на електрическите уреди.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш