Кандидатствай Вход
Кои стоки ще поскъпнат през зимата?

Кои стоки ще поскъпнат през зимата?

Есента вече е тук официално и се усеща навсякъде. В магазините е пълно със сезонни плодове и зеленчуци, а българинът се запасява с необходими продукти за зимнина. Това е и моментът, в който всички се питаме един и същ въпрос – кои стоки ще поскъпнат през зимата и с колко?

Дали ще плащаме по-високи цени за основните хранителни продукти или сметките ни за ток и вода ще се увеличат драстично – трябва да признаем, че всички се вълнуваме от нещата, които заемат основна част от бюджета ни – отопление, осветление и храна. 

С какво, обаче ще ни изненада зимният сезон и как ще се отрази на месечните ни разходи и ще се наложи ли да използваме кредитната си карта по-често,  вижте полезна информация в следващите редове.

Всички знаем, че студените месеци, цените на пролетните и летни плодове и зеленчуци се увеличават и го приемаме за напълно нормално. Дали обаче останалите продукти, които слагаме на масата си ще поскъпнат в рамките на нормалното или не?

Според данни на ДКСБТ, малките магазини предлагат едни от основните хранителни продукти, като захар, олио и брашно на 3 пъти по-висока цена от големите вериги.

Каквото и да си говорим, хранителните стоки са от първа необходимост и всички се интересуваме евтини или скъпи храни ще купуваме от началото на есента.

Какви бяха промените в цените досега?

Ето и малко статистика за основните хранителни стоки и как варираха цените им през последните няколко месеца.

През второто тримесечие на 2016 консервните плодове са поскъпнали най-много – с цели 66%. Основен продукт, като захарта, също се е увеличил с 5,4%, а кафето, какаото и чаят са поскъпнали само с 2,8%.

Очаквано за пролетта са поевтинели доматите и краставиците – с до 30%, при яйцата също е отбелязан спад в цените с 4,9%. Млякото и млечните продукти са поевтинели през сезона с до 1,2%. 

През последния летен месец, обаче са се увеличили цените на хранителните стоки, като ориза – с 0.2%, свинското месо – с 1.5%, трайните колбаси – с 0.3% и яйцата – с 2.7%. Други често купувани стоки, като безалкохолните напитки са увеличили цените си юли спрямо юни с 1.7%.

Освен за основни хранителни продукти, разходите ни за развлечения и култура също са се покачили с 6.3%. Това съвсем, обаче не ограничава българите да се забавляват в свободно си време и да купуват онлайн с кредитната си карта изгодни ваучери за почивки и културни събития. Ако и ти искаш да разполагаш с пари по всяко време, кандидатствай за кредитна Бяла Карта.

Като допълнение, можем да кажем, че абсолютната бедност у нас е достигнала до 295 лева на човек. За оцеляването на 4-членно българско семейство са нужни 1180 лева, а 2,5 млн. българи живеят с по-малко от тези пари и попадат под прага на бедността. 

Това е и една от причините търсенето на кредитни карти, като алтернатива за налични средства до заплата, да продължава да нараства. Вижте какво накара над 60 000 българи да изберат кредитна Бяла Карта.

И тъй като основните разходи, които правим са за хранителни продукти, ние ще ви представим, кои основни стоки ще поскъпнат през зимата.

Какво ни очаква с настъпването на есента? Кои стоки ще поскъпнат през зимата?

„С началото на хладните месеци, предстои поскъпване на млечните продукти.“

Според Държавната комисия за стоковите борси и тържищата, цените на едро за млечните продукти са се увеличили, което означава, че най-вероятно ще има поскъпване на тези продукти. При това, доста чувствително се очаква да се увеличат цените на кашкавала, сиренето, както и на кренвиршите и каймата.

„Доста чувствително се очаква да се увеличат цените на кашкавала, сиренето, както и на кренвиршите и каймата.“

Цените на плодовете и зеленчуците също вече тръгнаха нагоре, това сочат седмичните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Оранжерийните домати поскъпнаха с 18,5% и се търгуват по 1,75 лв./кг.

Краставиците също вече са на 1,17 лв./кг., което е поскъпване с 8,3%.

Картофите, за сметка на това, са поевтинели спрямо миналата година и вече един килограм струва 60 ст.

Леко увеличение се отчита и в цената на патладжана, като тя вече е 0,75 лв./кг, но се очаква да се понижи.

Ябълките и гроздето също са поскъпнали, въпреки сезонността си.

За разлика от тях, цената на хляб “Добруджа“ в София е 1,35 лв., което според експертите е нормална цена. Статистиката сочи, че цените на зърното и по-конкретно на хлебната пшеница по борсите, са паднали рязко надолу. 

Но ние не бързаме, да се радваме, защото производителите съвсем не обещават по-евтин хляб през зимата. Въпреки ниските цени на хлебната пшеница, няма да купуваме по-евтин хляб, защото ще поскъпнат други основни суровини, като водата. Така ниската цена на пшеницата ще бъде компенсирана от високата на водата.

„Въпреки ниските цени на хлебната пшеница, няма да купуваме по-евтин хляб, защото ще поскъпнат други основни суровини, като водата.“

И още една любопитна новина – природният газ се увеличава този сезон. И въпреки, че цената му е определяща за цената на топлинната енергия у нас, то парното и топлата вода няма да поскъпват.

Негативът е, че цената на природния газ предстои да расте, че тя често е обвързана с цените на различни стоки и услуги. Причината е, че той е основен ресурс за производството им. 

И все пак, остава надеждата, че цените на основни хранителни продукти и услуги няма да скочат толкова много през следващите месеци, че да затруднят още повече хората с ниски доходи. 

Кои стоки е изгодно да купим с кредитна карта преди поскъпването през зимата?

Преди да настъпи покачването на цените, добра идея е да се запасиш с някои нехранителни и хранителни стоки, които се очакват да поскъпнат през зимата. Купи по-големи количества дълготрайни продукти - ориз, брашно, пакетирани сирена, кашкавали, можеш да замразиш и месо или да подготвиш консерви. 

Хитър трик е да следиш и промоциите в супермаркетите и да се възползваш от тях. Така, можеш да купиш прах за пране или хранителни продукти на двойно по-ниска цена.

За тези случаи разбира се, може да ти помогне притежанието на кредитна карта. С правилната кредитна карта можеш да се възползваш от всички промоции, без да се налага да чакаш деня за заплата. 

Друг вариант, по който кредитната карта може да ти помогне да намалиш разходите си е да финансира подмяната на електроуредите за отопление. В случай, че разчиташ на неенергийно ефективни печки, добра идея е да инвестираш средства в нов климатик от висок енергиен клас. 

Тук отново трябва да проследиш изгодни промоции. Можеш да се възползваш и от предстоящите оферти по време на Черен петък. 

Кредитната карта е добър избор за всеки, който иска да пазарува изгодно и може да управлява парите си разумно. 

Съветваме те в зимния период да се постараеш да си пестелив, да не се впускаш в излишни разходи и да следваш всички полезни съвети за управление на лични финанси, които ще откриеш в сайта на Бяла Карта.

Използвай кредитната си карта само в ситуации, които могат да намалят разходите ти през следващите месеци.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш