Кандидатствай Вход

АТМ

Съкращението ATM означава банкомат и идва от Automatic Teller Machine. АТМ представлява специализирано устройство предназначено за предоставяне на пари в брой и извършване на парични трансакции от клиенти, притежаващи платежни карти.

 

Най-важното за ATM устройствата

  • Съкращението ATM означава банкомат и идва от Automatic Teller Machine.
  • ATM или банкомат е електронна машина, която дава възможност на клиентите да извършват основни трансакции без да се налага да посещават банков клон или офис.
  • Има два основни типа банкомати – такива, които позволяват теглене на пари и проверка на баланс по картата докато други улесняват клиентите като през тях може да се плащат комунални сметки и задължения, да се превеждат пари по картата, да проверяват наличността по своята кредитна или дебитна карта, както и да променят ПИН кода на картата си.
  • За да намалиш таксите на АТМ, използвай банкомат на вашата банка или избери дебитна или кредитна карта, които нямат такси при теглене на АТМ.

Първото АТМ устройство е поставено през 1967 г. на улица в Енфийлд, Лондон в клон на банка Barclays. АТМ устройството е дело на британски изобретател на име Джон Шепърд-Барон.

От поставянето на първия банкомат до днес – броят на АТМ устройства расте с бързи темпове. Дали тази тенденция ще се запази въпреки възхода на дигиталните разплащания, предстои да видим.

Основната функция на ATM устройствата е удобството. Ето защо, те най-често се намират около банковите клонове или в зони с много хора и трафик – търговски центрове, хранителни магазини, летища, гари, ресторанти и т.н.

За да извъшрат операция на АТМ устройство, потребителите трябва да имат дебитна или кредитна карта и да удостроверят собствеността с ПИН код.

Все повече АТМ устройства имат възможност за използване дори с безконтактни или виртуални карти. Тази модификация предотвратява проблеми, които могат да възнинат при използване на неизправен банкомат като задържане на картата.  

Какви са таксите за теглене на пари от АТМ в България?

Таксите за извършване на различни финансови операции е различна за всеки картов продукт и зависи от издателя.  

В по-честия случай таксите за теглене на АТМ устройство са по-ниски, когато се извършват трансакции на банкомат на банката издател на картата. И съответно – по-високи на чужд банкомат.

Използване на АТМ в чужбина

АТМ устройствата в чужбина дават достъп на пътуващите до собствените си разплащателни и спестовни сметки.

Туристите имат възможност да изтеглят пари в почти всяка държава, в която картата се обслужва и да получат средствата си в местната валута. Това е голямо улеснение, тъй като при пътуване не е препоръчително да се носят големи суми пари в брой.

Обикновено, всяка банкова или небанкова финансова институция има обменен курс, на база на който превалутира желаната сума. При трансакции на АТМ устройства в чужбина могат да бъдат начислени такси и комисионни, спрямо тарифата на финансовата инститиция. Много от АТМ устройствата не посочват обменния курс на разписката, което затруднява проследяването на разходите.

Кредитна карта Бяла Карта няма такси при теглене на АТМ устройства в страните от Европейския съюз.

Измами на АТМ устройствата

Макар да създават голямо удобство за потребителите АТМ устройствата крият и своите рискове.

Нелоялни търговски практики дават възможност за измами и начисляване на много големи такси при теглене на пари в брой на АТМ. Потребителите могат да избегнат това като теглят пари само от банкомати на банкови институции.

АТМ устройствата в по-отдалечени райони, където поддръжката е по-рядка и трудна, крият по-висок риск от измами. На тях могат да бъдат поставени скиминг устройства или камери. Целта на тези устройства е крадците да се сдобият с данните на картата.

Разбира се, има начини за безопасно теглене на пари от АТМ. Запознай се с най-важните правилна за сигурност при теглене на пари от АТМ с кратката ни инфографика.

Да, можеш да теглиш пари от АТМ със своята Бяла Карта. За да го направиш, не е необходимо да носиш пластиката със себе си. За да го направиш, това можеш да направиш като дигитализираш картата си в мобилните портфейли - Google Pay или Apple Pay. Научи повече тук.Можеш да теглиш пари от всяко АТМ устройство, на което има безконтактен символ. Отвори мобилния си портфейл, в който предварително е добавена твоята Бяла карта, доближи телефона до безконтактния символ на АТМ устройството и въведи ПИН кода си.
БЕЗ ТАКСА за теглене на пари в брой от АТМ в Европейския съюз. Бяла Карта е БЕЗ ТАКСИ за теглене на пари. И това не е в рамките на някакъв промоционален период, а за цялото време, през което имаш валидна Бяла Карта.
При задържане на кредитна карта Бяла Карта от АТМ устройството се свържи незабавно с екипа ни на телефон 0700 20 140 /съобразно тарифния ти план/