Кандидатствай Вход
Как да предпазиш кредитната си карта от умелите измамници?

Как да предпазиш кредитната си карта от умелите измамници?

Притежаването на кредитна карта носи не само неограничени възможности, но и много отговорност за парите, с които разполагаш.

Всъщност, измамите с кредитни карти на банкомати и ПОС терминали са нещо често срещано, особени при онези кредитополучатели, които не са запознати с правилата за защита от измамници.

Освен с банкомати, измамите с кредитни карти се случват и чрез така популярното онлайн пазаруване. Повечето хора просто си харесват даден артикул и попълват данните за кредитната си карта, без да се замислят, че може тази сделка да е измама, а стоката да не съществува.

Вече има сложни технологии, които позволяват на престъпниците да прекачат скимери на банкоматите и да изтеглят цялата им нужна информация, без дори да е необходимо да ходят до устройството.

Как да спрете подобни измами, ако няма как да сканирате дали един банкомат е снабден със сканиращо устройство или не?

Никой не е защитен на 100 процента от това да стане жертва на измама. 

Все пак има начини, чрез които да си помогнеш и да си спестиш главоболията от кражба на пари, лични данни и данни на твоите дебитни и кредитни карти. 

Как да предпазиш кредитната си карта от умелите измамници?

Тегли пари само от познати банкомати или от банкомати, разположени в банкови клонове 

Използвай само банкомати, които са ти добре познати и са на банки. Не е нужно да теглиш пари от места, които изглеждат твърде обезлюдени. Имай предвид, че банкоматите, разположени в банкови клонове са най-сигурни по принцип.

Ето и още един допълнителен съвет - не предоставяй лични данни или данни за кредитната си карта по телефона или онлайн.

Проверявай редовно баланса си 

Кредитната ти карта дава възможност да проверяваш редовно, дори ежедневно баланса си. Превърни това в навик. Така ще можеш да хванеш на момента дадена измама. При каквато и да е трансакция на пари от сметката ти, то тя ще бъде отбелязана в баланса ти. 

Можеш да видиш това в специален персонален акаунт на кредитната ти или дебитна карта. Не пренебрегвай това правило, т.к. това е най-бързият начин да хванеш измама.

Ако забележиш неправомерно плащане с твоята кредитна карта, веднага се свръжи с банката или небанковата институция, издала картата. Бързата реакция може да те предпази от бъдещи измами и ще минимизира риска ти от загуба на пари.

Ето и още няколко допълнителни съвета : 

  • Не пазарувай от непознати онлайн магазини, за които нямаш много отзиви.
  • Не пазарувай от сайтове, които нямат защита или катинарче пред интернет адреса си.
  • Не отваряй всички имейли, които получаваш по пощата си – на практика крадците на лични данни могат да заразят както телефона ти, така и лаптопа ти и да откраднат много информация, дори само като отвориш един единствен мейл.

Не пазарувай от търговци, за които нямаш много данни 

Дори онлайн платформата да е позната, то ако си избрал стока, за която няма данни и търговец, за който няма никакви отзиви от предишни купувачи, то това е достатъчно условие да се усъмниш в истинността на тази оферта, както и на самото наличие на стоката.

Съветваме те да не правиш трансакция за покупка на подобна стока, дори и да е на ниска цена, тъй като дори само даването на данните ти в сайта, може да има големи последствия за сметката ти. Бъди мнителен има много нелоялни търговци в интернет.

Не на последно място те съветваме да се довериш на лоялен и добър партньор във финансовата ти независимост. Ако все още не си се снабдил с кредитна Бяла Карта, то сега е моментът да я заявиш онлайн или чрез телефонно обаждане.

За да имаш сигурност на разплащанията, Бяла Карта ти дава възможност да следиш всички движения по отпуснатия ти кредитен лимит чрез персонален акаунт мениджър.

Не забравяй, че за да се сдобиеш с Бяла Карта не е нужно да правиш каквито и да е разходи и дори не е необходимо да имаш кредитна история.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш