Кандидатствай Вход
Как да провериш дали отговаряш на условията за кредитна карта?

Как да провериш дали отговаряш на условията за кредитна карта?

Не винаги кандидатстването за кредитна карта е безплатно. Ето защо, преди да кандидатстваш за кредитна карта, трябва да провериш дали отговаряш на условията на банката или финансовата институция, която може да ти издаде желаната карта. 

За да ти помогнем да се ориентираш, в тази статия ти разказваме кои са някои от факторите, които определят дали ще получиш одобрение за кредитна карта. 

Фактори, които определят дали отговаряш на изискванията за кредитна карта

Възраст  

Едно от най-честите изисквания за кредитна карта е възрастта. Има кредитни карти, за които минималната възраст е 18 години, но за други е 21. Възможно е различните банки и небанкови финансови институции да прилагат и различни изисквания спрямо възрастта на картодържателя. Ето защо, запознай се с условията предварително.

За по-младите потребители може да бъдат намерени и варианти като кредитни карти за студенти, например. 

Гражданство 

Ако си чуждестранен гражданин, трябва да провериш дали финансовата институция има политика за издаване на кредитни карти за чужденци. 

Работиш ли на постоянен трудов договор? 

Необходимостта от постоянен трудов договор може да е основно изискване на много банки при издаване на кредитна карта. 

Ако работиш на граждански договор, фрийлансър си или в момента получаваш обезщетение за безработица, не всички кредитни карти са подходящи за теб.  Трябва да провериш кои банки или небанкови институции могат да издадат кредитна карта без изискване за трудов договор.

Пазарът се старае да отговаря на променящия се трудов пазар и вече някои банкови и небанкови финансови институции дават шанс за одобрение дори и на хора без трудов договор. 

За кандидатстване и одобрение за Бяла Карта няма изискване да работиш на постоянен трудов договор. Достатъчно е да имаш някакви доходи, които да можеш да докажеш - от наем, от обезщетение за майчинство или друго.

Приходи 

Когато кандидатстваш за кредитна карта, може да ти бъде изискан документ за приходите ти. Зависимост от типа на кредитната карта е възможно да има минимален размер на прихода

За премиум и златна кредитна карта, където и кредитните лимити са по-високи, изискуемият минимален приход може да бъде по-висок. Ето защо, ако месечните ти приходи не отговарят на изискванията на финансовата институция, възможно е да не получиш одобрение за кредитна карта. 

Друго важно нещо, което банките и небанковите финансови институции могат да вземат предвид е отношението между приходите ти и текущите задължения. Ако например имаш потребителски кредит и след погасяване на задълженията ти по него, приходът ти остава под определени равнища, може да не получиш желаното одобрение за кредитна карта. 

Кредитна история 

Кредитната ти история е един от ключовите фактори, които банковите и небанковите финансови институции взимат предвид при оценка на кредитоспособността ти. 

Наличието на добра кредитна история ти дава по-големи шансове за одобрение, а при наличие на забави по кредити в миналото и лошо ЦКР е възможно да получиш отказ за кредитна карта. 

За щастие, на пазара има и кредитни карти като Бяла Карта. За Бяла Карта имаш шанс за одобрение дори при влошена кредитна история.

Други фактори, които могат да повлияят при одобрени за кредитна карта са семейното ти положение, това дали притежаваш имот, както и степента на образование и т.н.

Да, хората с по-висока образователна степен може да имат по-висок шанс за одобрение за кредитни карти. Това се дължи на теоретичния по-голям процент за реализиране на пазара на труда.

Както виждаш, има много фактори, които определят дали отговаряш на изискванията за кредитна карта. Това обаче не трябва да те притеснява. На пазара има различни кредитни карти, подходящи за различен тип потребители. Важното е да намериш подходящата за своята ситуация и нужди. 

Необходими документи за кандидатстване за кредитна карта

Различни за различните банкови и небанкови финансови институции имат различни изисквания за документи при кандидатстване за кредитна карта. Може да ти бъде изискан документ за самоличност, документ за семейно положение, удостоверение за доходи от работодател и т.н.

Преди да подадеш заявката си, провери сайта на компанията и се информирай какво точно е необходимо.

Разбира се, можеш да се свържеш с банковата или небанковата финансова институция и по телефон, за да получиш информацията, от която имаш нужда. 

За да кандидатстваш за кредитна карта Бяла Карта не е нужно да предоставяш купища документи. Достатъчно е да имаш валидна лична карта. Това е. Процедурата е бърза и лесна - необходимо е да попълниш заявка онлайн на нашия сайт, след което наш служител ще се свърже с теб и ще допопълни допълнителни данни. 

Когато заявката е напълно готова и имаме цялата необходима информация, започва процесът по разглеждането й. 

Отговор ще получиш скоро, след като имаме становище. При одобрение екипът ни ще се свърже с теб, за да уточни детайлите, а при отказ - ще получиш СМС на предоставения от теб телефонен номер. 

Дори и да не получиш одобрение за Бяла Карта, не се притеснявай - можеш да кандидатстваш напълно безплатно отново след 3 месеца. 

Ако се чудиш дали ще получиш одобрение за Бяла Карта, можеш да провериш шансовете си в нашия кредитен калкулатор. Имай предвид, че калкулаторът е с развлекателна и информативна цел и не гарантира точност и изчерпателност. 

Реалната оценка на кредитоспособността и решението за одобрение или отказ на Бяла Карта могат да бъдат направени след предоставяне на изчерпателни данни. 

Различните банкови и небанкови институции имат собствени изисквания за предоставянето на кредитна карта. Най-общо казано, условията за кандидатстване за кредитна карта може да бъдат:

  • Да работят на постоянен трудов договор
  • Да имат доказуеми доходи
  • Да имат добра кредитна история

Кредитната ти история е един от ключовите фактори, които банковите и небанковите финансови институции взимат предвид при оценка на кредитоспособността ти. Наличието на добра кредитна история ти дава по-големи шансове за одобрение, а при наличие на забави по кредити в миналото и лошо ЦКР е възможно да получиш отказ за кредитна карта.

Според вида си кредитните карти може да имат годишни такси, такси при теглене от банкомат, такси при чуждестранни трансакции, такси при просрочване на задължението и други. Различните видове кредитни карти имат различни такси. При избор на подходящ продукт за нуждите ти, трябва подробно да се запознаеш с тях и да прецениш дали отговарят на възможностите ти.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш