Кандидатствай Вход
Лош кредитен рейтинг – как да обърнем нещата в наша полза?

Лош кредитен рейтинг – как да обърнем нещата в наша полза?

За съжаление мнозина все още не обръщат достатъчно внимание на своя кредитен рейтинг и не го смятат за величина, играеща значителна роля върху живота и финансите им.

Истината обаче е, че кредитният рейтинг е много по-важен отколкото повечето хора си мислят. Той може да ти даде редица варианти и бъдещи възможности във финансов план.

Разбира се, стига да съумееш да управляваш правилно своите финанси и да си гарантираш добра кредитна история

С начините за повишаване на кредитния рейтинг обаче ще се запознаем малко по-надолу в текста. 

Преди това нека да кажем нещо повече за същността на самия кредитен рейтинг и влиянието, което той оказва върху ежедневието ни.

Какви негативи ни носи лошият кредитен рейтинг?

Лошият кредитен рейтинг обикновено е резултат от неправилно управление на личните финанси и допускане на редица грешки, свързани с използването на основните финансови инструменти като кредитната карта например.

Негативите от него няма как да се забележат веднага, но се проявяват в бъдеще при попадане в определени ситуации. Ето няколко примера.

Кандидатстване за кредит

Когато кандидатстваш за жилищен кредит или автокредит, твоята досегашна кредитна история играе важна роля в процеса на договаряне на конкретните условия между теб и съответните финансови институции.

Трябва да си наясно, че лошият кредитен рейтинг означава по-висока степен на несигурност относно платежоспособността и коректността ти като получател. Което автоматично ще доведе до по-неизгодни условия за теб по отношение на дължимите лихви, сроковете за изплащане и т. н. 

Отделно от това, лошият кредитен рейтинг може да стане причина и за неодобрение за съответния кредит, независимо от настоящата ти работа и финансово състояние.

Покупка на застрахователни продукти 

Възможно е кредитният рейтинг да окаже влияние и върху процеса на покупка на различни застрахователни продукти и услуги.

В някои случаи например благодарение на добрия си кредитен рейтинг потребителят ще получи отстъпки и специални оферти при поръчка на такива продукти.

Ако обаче нямаш особено успешна практика в управлението на личните си финанси, ще пропуснеш безвъзвратно тези шансове.

Различни други случаи 

В зависимост от конкретната ситуация, лошият кредитен рейтинг може да ти донесе негативи и при кандидатстване за работа или вземане на жилище под наем. 

Разбира се, подобни случаи са по-скоро специфични и рядко срещани, но все пак човек никога не знае в какво положение ще попадне.

Лош кредитен рейтинг - как да обърнем нещата в наша полза?

След като разгледахме основните негативи, причинени от лошия кредитен рейтинг е време да поговорим и за начините да обърнем нещата в наша полза. 

Или казано с други думи, да повишим кредитния си рейтинг до такава степен, че той да се превърне в преимущество за нас. 

Ето няколко умели метода, които могат да ти послужат за тези цел:

Изкарване на кредитна карта

Ако бъде използвана правилно, кредитната карта може да се превърне в най-добрият инструмент за демонстриране на финансова отговорност и коректност от твоя страна.

Особено подходяща в тази посока е кредитна карта Бяла Карта, за чието получаване не е нужно да имаш кредитна история или пък да представяш трудов договор и куп други документи за доказване на платежоспособност.

Навременно плащане на задълженията

Независимо дали става въпрос за вноски по кредитни карти, банкови заеми или някакви други задължения, те трябва да бъдат плащани в рамките на договорените срокове.

В този смисъл ти препоръчваме да съобразиш всички свои разходи през съответния период с този тип плащания.

Коректното и навременно покриване на всички задължения е знак за това, че ти си човек, на когото отсрещната страна може да разчита.

Преглеждане на кредитните отчети

Все пак кредитните отчети се изготвят от хора и в тях също могат да бъдат допуснати грешки, които да повлияят негативно върху цялостния ти кредитен рейтинг. 

Затова би била добра практика да преглеждаш редовно тези отчети.

При откриване на някаква грешка или неточност, сигнализирай своевременно съответната кредитна институция и проблемът ще бъде решен.

Закриване на неизползваните кредитни карти 

Няма никакъв смисъл в това все още да държиш стари и неизползвани от години кредитни карти. 

Такива кредитни карти могат да бъдат за теб само и единствено източник на проблеми, като например различни финансови измами и престъпления.

Много по-добре е да се свържеш със съответната компания и да закриеш окончателно своя акаунт, отколкото непрекъснато да го проверяваш за направени без знанието ти трансакции и други нередности.

Кредитна карта Бяла Карта е може да е най-подходящият инструмент, с който да трупаш положителен кредитен рейтинг, докато пазаруваш.

Избери кредитна Бяла Карта - удобното и практично решение за теб и можеш да разполагаш с пари винаги, когато имаш нужда.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш