Кандидатствай Вход
Може ли да се издаде кредитна карта без кредитна история?

Може ли да се издаде кредитна карта без кредитна история?

Кредитната карта може да бъде лесен начин да започнеш да изграждаш своята кредитна история. Съвсем нормално е обаче да се питаш “Мога ли да кандидатствам за получаване на кредитна карта без да имам кредитна история?”. 

Въпросът малко напомня на историята за кокошката и яйцето - кое е първо? Преди да отговорим на въпроса “Може ли да се издаде кредитна карта без кредитна история?” ще видим какво е значението ѝ и защо тя е важна за финансовите институции.

Защо наличието на кредитна история е важно?

Кредитната история е един от факторите, които финансовите институции вземат предвид, за да определят надеждността на кредитополучателя. В случай че историята е влошена, това може да е индикация, че клиентът е по-високорисков и да му бъде отказан кредитен продукт.

Липсата на кредитна история не означава, че клиентът е безотговорен към личните си финанси, но все пак финансовата институция има по-малко информация за риска, който би поела. Поради тази причина, някои биха се въздържали да дадат одобрение или биха започнали с продукт с по-нисък лимит

Как да провериш какъв е твоят кредитен рейтинг?

Историята за това как си погасявал заемите си до момента се пази в Централния кредитен регистър (ЦКР) на Българска народна банка (БНБ).

Ако не знаеш дали и какви точно забавяния си имал в миналото, можеш да провериш статуса на кредитната си история. Можеш да го направиш като подадеш формуляр към Централния кредитен регистър. 

Формулярът може да се подаде лично срещу подпис от теб или от трето лице, което е нотариално упълномощено да те представлява пред Централния кредитен регистър на банката. Ако не искаш да подаваш заявление, може да опиташ да се ориентираш каква е кредитната ти история и по друг начин. 

Невнесените вноски и закъснения се класифицират по следния начин: 

  • Редовни – редовно погасявани кредити, спрямо погасителния план. Закъснения на плащане на задълженията до 30 дни може и да не бъдат отразени и кредитът ти продължава да се води редовен.
  • Под наблюдение – тук попадат задължения с просрочие от 31 до 90 дни.
  • Необслужвани – статус при забавяне на вноска между 90 и 180 дни. 
  • Загуба – това е най-лошият статус, който може да имаш на кредитната си история. В този клас попадат плащания на задълженията от над 180 дни.

Как да избереш първата си кредитна карта?

Ако обмисляш да вземеш кредитна карта за пръв път, но нямаш кредитна история, потърси вариантите, които са подходящи за теб. 

Освен че е важно да отговаряш на изискванията за одобрение за кредитна карта, трябва да съобразиш типа на картата с нуждите си. Ако не искаш да плащаш годишна такса за обслужване на картата, Бяла Карта може да бъде идеалното решение за теб

Бяла Карта е  кредитна карта със следните предимства:

  • Международна кредитна карта
  • С лимит до 5000 лв.
  • Няма такси за издаване
  • Няма такса при теглене на пари в брой от банкомати в рамките на България и останалите страни от Европейския съюз
  • Без такси при плащане на ПОС или онлайн. 

Бяла Карта може да бъде много добър вариант за твоята първа кредитна карта

Може ли да се издаде кредитна карта без кредитна история?

Понякога обаче да отговориш на изискванията на финансовите институции за издаване на кредитни карти може да бъде предизвикателство. Това се случва, когато нямаш никаква или имаш лоша кредитна история

Веднъж когато имаш история на добър потребител, получаването на кредитна карта може да  е лесно. Някои финансови институции сами предлагат кредитна карта на потребители, изтеглили и изплатили заем от тях. 

Какво става обаче, ако не искаш да теглиш заем, за да се “класираш” за кредитна карта? За щастие, на пазара има финансови институции, които предлагат на потребителите кредитни карти, за които процедурите по кандидатстване и одобрение са улеснени.

Трябва да имаш предвид, че макар да можеш да вземеш кредитна карта без кредитна история, не всички карти са подходящи за теб. Трудно например ще получиш кредитна карта с високи лимити или други привилегии. Това е така, защото за този тип кредитни карти се изисква да си се доказал като надежден кредитополучател

Съвети за хората, които за пръв път ще използват кредитна карта

Много хора нямат достатъчно информация за това как да ползват правилно кредитните карти. Затова ще ти дадем два важни съвета, в случай че досега не си боравил с такива. 

Използвай я разумно

Когато взимаш първата си кредитна карта, внимавай да не искаш повече отколкото можеш да си позволиш. Не купувай неща, които не са по джоба ти и изплащането на задължението ти би те затруднило. 

Важно е да държиш размера на покупките си в по-нисък размер. Това правило важи за всички потребители на кредитни карти, но когато тепърва ще опознаваш как работи този финансов продукт, спазването на тази стратегия е от изключително значение. 

Плащай задълженията си навреме

Плащането на задълженията по кредитната ти карта е от изключително значение за изграждане на твоята кредитна история.

Още преди да кандидатстваш за първата си кредитна карта, трябва да се запознаеш подробно с условията и начините на плащане. Това ще ти спести неприятни ситуации и просрочия, които могат да доведат до влошаване на кредитната ти история. 

Не забравяй че получаването на кредитна карта е само началото на пътя за изграждане на добра кредитна история.  За да изградиш профил на надежден кредитополучател, трябва да я използваш отговорно и стриктно.  

Веднъж, когато изградиш своята кредитна история, опциите за финансиране, до които ще имаш достъп, може да бъдат много повече.

Изискванията за издаване на кредитна карта без кредитна история може да варират в зависимост от банката или финансовата институция. Липсата на кредитна история може да бъде предизвикателство, ако кандидатстваш за някои кредитни карти. И все пак, ако отговаряш на други изисквания като: наличието на постоянен трудов договор, стабилни доходи и други - можеш да имаш шанс за одобрение.

Предимствата на кредитните карти без кредитна история са, че използвани отговорно, те предоставят възможност за създаване на такава. Това може да бъде полезно за млади хора или тези, които не са имали опит с кредитни инструменти. Въпреки това, този тип кредитни карти може да имат по-висока лихва и/или такси, по-ниски лимити.

Лимитите на кредитните карти без кредитна история може да са по-ниски, тъй като финансовата институция няма информация колко надежден кредитополучател си бил или си. Точните лимити се определят от финансовата институция въз основа на кредитоспособността.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш