Кандидатствай Вход
10 навика на успешния картодържател

10 навика на успешния картодържател

Ако се чудиш как да се превърнеш в надежден кредитополучател, то първо трябва да се научиш как да контролираш всичките си кредитни средства. 

Без значение дали разполагаш с една или повече кредитни карти, дали имаш изплатен кредит или тепърва кандидатстваш за такъв, при всички случаи трябва да умееш да управляваш разумно целия си бюджет. В това число влизат и кредитните средства.

Макар и да ти изглежда трудно в началото, всъщност да бъдеш успешен картодържател съвсем не е непосилна задача. Това важи особено ако разполагаш с правилната кредитна карта, следваш планирания си бюджет, и не правиш импулсивни и ненужни покупки.

За тази цел кредитната Бяла Карта може да бъде твоят най-полезен помощник.

Защо толкова много хора предпочитат Бяла Карта?

Благодарение на редица предимства и изгодни условия, пригодени за българските потребители, Бяла Карта е разплащателно средство, което се използва от хиляди български кредитополучатели. 

С помощта на кредитната карта можеш да подобриш кредитната си история или дори да създадеш първоначална такава, ако досега никога не си имал кредит. Това е така, защото Бяла Карта е създадена за да бъде масово средство, достъпно за максимален брой потребители

Не е задължително да имаш добра кредитна история, за да кандидатстваш за Бяла Карта. Това означава, че именно благодарение на кредитната карта ще изградиш добрия си кредитен профил.

Освен да се сдобиеш с кредитната карта и да погасяваш вноските си навреме, съществуват и други полезни навици, които ще те превърнат в успешен картодържател, който има добро финансово минало. Разбери кои са най-важните съвети, които да имаш предвид, докато управляваш кредитните си инструменти.

Кои са 10-те навика на успешния картодържател?

1. Учи се от грешките си

Дори да допуснеш закъснение по месечните си вноски, обърни внимание на причините, поради които се е стигнало до момент, в който не можеш да си погасиш задължението

Ако разходите ти онлайн са по-големи, може би трябва да намалиш импулсивните покупки в мрежата. В персоналния си кредитен акаунт можеш да видиш всички направени до момента трансакции и да прецениш кои харчове са се оказали проблем за бюджета ти. 

Така ще знаеш, че следващия месец ще бъдеш далеч по-внимателен докато пазаруваш

2. Не кандидатствай за кредитна карта, която ще бъде ползвана от някой друг

Не прави грешката да теглиш кредит или да се сдобиваш с кредитна карта, която ще бъде ползвана от някой друг. По този начин кредитният дълг се води на твое име и всяко закъснение по вноска ще уронва твоя имидж пред финансовите институции. 

Това автоматично означава, че ще имаш лоша кредитна история и вероятността да ти бъде отпуснат кредит в бъдеще е много малка.

3. Проверявай баланса си всяка седмица

Кредитният баланс трябва да се проверява възможно най-често, тъй като това е начинът да забележиш евентуална злоупотреба с паричните ти средства. Освен това така можеш да следиш всички извършени трансакции и да уведомиш кредитора, ако е упомената трансакция, което ни си направил.

4. Не изразходвай целия си кредитен лимит

Всъщност навикът, който ще ти бъде от огромна полза е да имаш по-малък процент на използваемост на кредитния лимит. Това означава, че ако имаш отпуснати 1000 лв. по кредитната карта, то не бива да правиш покупки на стойност 900 лв., макар и да си сигурен, че ще изплатиш вноската си. 

Казано с две думи - колкото по-малка част от парите си ползваш, толкова по-голяма е вероятността да изплатиш вноската си навреме и без проблеми.

5.  Не закривай кредитните си карти без такси за обслужване

В повечето случаи, ако разполагаш с две или повече кредитни карти, но те нямат годишна такса за обслужване на картата, по-добре не ги закривай. 

Те на практика не ти струват нищо, когато не ги използваш, но при нужда ще имаш възможност да се сдобиеш с допълнителни средства. Това важи при условие че покриваш редовно задълженията си по тях, дори да ги ползваш изключително рядко.

6. Спестявай при всяка възможност

Винаги е добра идея да имаш малка сума спестени средства. Така ако ти се наложи да пазаруваш без да си планирал, заделените пари ще са ти от голяма полза.

7. Актуализирай бюджета си

Разбира се, трябва да си правиш равносметка на приходите и разходите за всеки отчетен период. Така ще ти е значително по-лесно да контролираш харчовете си. 

Съветваме те първо да заделиш финанси за най-спешните си разходи, а след това да прегледаш какви покупки можеш да си позволиш. Подобна обикновена тактика всъщност е изключително успешна не само в България, но и в света. Затова не се колебай още сега да съставиш нов вид на бюджета си.

8. Поставяй си големи цели

Това е поредната стъпка към успешната ти кредитоспособност

На практика поставянето на големи и амбициозни цели, като например закупуване на къща или пътешествие до далечна държава, може да се окаже добра стратегия. Чрез нея ще се фокусираш върху това да спестиш пари, а не върху пазаруването на непотребни вещи.  

Така вместо да изразходваш кредитния си лимит за покупки в близките магазини, ще харчиш малки суми, за да изградиш добрия си кредитен рейтинг. В последствие именно той ще ти осигури възможност да постигнеш така мечтаната цел.

9. Възползвай се от отстъпките и бонусите

Всяка кредитна карта има даден вид бонуси – не ги пренебрегвай. Понякога точно тези отстъпки, които смяташ за незначителни, могат да ти спестят пари докато пазаруваш.  Може да провериш и в кои обекти ти предлага отстъпка Бяла Карта.

10. Оглеждай се за по-изгодни кредитни продукти 

На практика, това че ползваш дадена кредитна карта в момента, не означава, че не можеш да се сдобиеш с ново разплащателно средство, което да ти предлага по-добри и лесни условия, подходящи именно за теб. 

На пазара често се появяват нови продукти, които можеш да отговарят по-добре на твоите нужди. Сравнявай в интернет пространството различните кредитни продукти и кредитни карти. Не се ограничавай само с предложенията на обслужващата те банка.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш