Кандидатствай Вход
10 навика на успешния картодържател

10 навика на успешния картодържател

  • Бяла Карта
  • 16.07.2017
  • Кредитни карти
  • Коментари: 0
  • 1222

Ако се чудиш как да се превърнеш в надежден кредитополучател, то първо трябва да се научиш как да контролираш всичките си кредитни средства. Без значение, дали разполагаш с една или повече кредитни карти, дали имаш изплатен кредит или тепърва кандидатстваш за такъв, трябва да умееш да управляваш разумно целия си бюджет, в това число и кредитните средства.

Макар и да ти изглежда трудно в началото, всъщност, да бъдеш успешен картодържател съвсем не е непосилна задача, особено, ако си разполагаш с правилната кредитна карта, следваш планирания си бюджет и не правиш импулсивни и ненужни покупки.

За тази цел, кредитна Бяла Карта може да бъде твоят най-полезен помощник. Благодарение на редицата ѝ предимства и изгодните условия, пригодени за българските потребители, Бяла Карта е иновативно разплащателно средство, което се използва от хиляди български кредитополучатели. С помощта на кредитната карта, можеш да подобриш кредитната си история или дори да създадеш първоначална така, ако досега никога не си имал кредит. Това е така, защото Бяла Карта е създадена за да бъде масово средство, достъпно до максимален брой потребители. Не е задължително да имаш добра кредитна история, за да кандидатстваш за Бяла Карта, което означава, че именно благодарение на кредитната карта ще изградиш добрия си кредитен профил.

Освен да се сдобиеш с кредитната карта и да погасяваш вноските си навреме, има и други полезни навици, които ще те превърнат в успешен картодържател, който има добро финансово минало.

Виж кои са важните съвети, които да имаш предвид, докато управляваш кредитните си инструменти:

1. Учи се от грешките си – дори да допуснеш закъснение по месечните си вноски, обърни внимание, защо се е стигнало до момент, в който не можеш да си погасиш задължението. Ако разходите ти онлайн са по-големи, може би трябва да намалиш импулсивните покупки в мрежата. В персоналния си кредитен акаунт можеш да видиш всички направено до момента трансакции и да прецениш кои харчове са се оказали проблем за бюджета ти. Така ще знаеш, че следващия месец ще бъдеш далеч по-внимателен, докато пазаруваш.

2. Не кандидатствай за кредитна карта, която ще бъде ползвана от някой друг – не прави грешката да теглиш кредит или да се сдобиваш с кредитна карта, която ще бъде ползвана от някой друг. По този начин, кредитният дълг се води на твое име и всяко закъснение по вноска, ще уронва твоя имидж пред финансовите институции. Това автоматично означава, че ще имаш лоша кредитна история и вероятността в бъдеще да ти бъде отпуснат кредит е много малка.

3. Всяка седмица проверявай баланса си – кредитният баланс трябва да се проверява възможно най-често, тъй като това е начинът да забележиш, че има евентуална злоупотреба с паричните ти средства. Освен това, така можеш да следиш всички извършени трансакции и да уведомиш кредитора, ако е упомената трансакция, което ни си направил.

4. Не изразходвай целия си кредитен лимит – всъщност навикът, който ще ти бъде от огромна полза е да имаш по-малък процент на използваемост на кредитния лимит. Това означава, че ако имаш отпуснати 1000 лв. по кредитната карта, то не бива да правиш покупки на стойност 900 лв., макар и да си сигурен, че ще изплатиш вноската си. Колкото по-малка част от парите си ползваш, толкова по-голяма е вероятността да изплатиш навреме и без проблеми вноската си. Освен това, финансовите институции са наясно, че тези картодържатели с по-ниска използваемост имат по-добър кредитен рейтинг.

5. Не закривай кредитните си карти – в повечето случаи, ако разполагаш с две или повече кредитни карти, в зависимост от конкретните им условия разбира се, е по-добро решение да не ги закриваш. Стига да покриваш редовно задълженията си по тях, дори да ги ползваш изключително рядко, кредитните карти са доказателство за това, че си коректен платец, който може да борави с парите си.

6. Спестявай – винаги е добра идея да имаш малка сума спестени средства. Така, ако ти се наложи да пазаруваш, без да си планирал, заделените пари ще са ти от голяма полза.

7. Актуализирай бюджета си – разбира се, трябва да си правиш равносметка на приходите и разходите за всеки отчетен период. Така ще ти е значително по-лесно да контролираш харчовете си. Съветваме те, първо да заделиш финанси за най-спешните си разходи, а след това да прегледаш какви покупки можеш да си позволиш. Подобна проста тактика, всъщност е изключително успешна, затова не се колебай още сега да съставиш нов вид на бюджета.

8. Постави си цели – това е поредната стъпка към успешната ти кредитоспособност. На практика, поставянето на големи и амбициозни цели, като например закупуване на къща или пътешествие до далечна държава, може да се окаже добра стратегия, с която ще се фокусираш върху това да спестиш пари, а не върху пазаруването на непотребни вещи. Така вместо да изразходваш кредитния си лимит за покупки в близките магазини, ти ще харчиш малки суми, за да изградиш добрия си кредитен рейтинг. Именно той, в последствие, ще ти осигури постигане на мечтаната цел.

9. Възползвай се от отстъпките и бонусите – всяка кредитна карта има даден вид бонуси – не ги пренебрегвай. Понякога точно тези отстъпки, които смята за незначителни, могат да ти спестят пари, докато пазаруваш. За да се убедиш в това, запознай се с плюсовете, които ти предлага Бяла Карта.

10. Оглеждай се за по-изгодни кредитни продукти – практически, това че ползваш в момента дадена кредитна карта, не означава, че не можеш да се сдобиеш с ново разплащателно средство, което да ти предлага по-добри и лесни условия, подходящи именно за теб. Сравнявай в интернет пространството различните кредитни продукти и не се ограничавай само с предложенията на обслужващата те банка.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш