Кандидатствай Вход
Най-честите покупки правени с откраднати кредитни карти

Най-честите покупки правени с откраднати кредитни карти

Независимо дали използваш кредитна карта или се разплащаш с пари в брой, можеш да станеш жертва на кражба. Популярността на  онлайн пазаруването  расте, а с това и интересът към кибер измамите.

Замислял ли си се как крадците на кредитни карти успяват да получат достъп до сметките ти? В по-голяма част от случаите те не получават пари в брой. Разполагат само с данните от кредитната ти карта, което е напълно достатъчно за тях, за да си напазаруват за твоя сметка.

Кибер криминалните лица днес разполагат с много възможности за достигане до вашата лична банкова информация и по-специално тази на кредитната ви карта. Например могат да атакуват информацията ти на ниво ритейл, да поставят скимъри в АТМ устройствата, за да откраднат данните ти, когато теглиш пари в брой.

Ако нямат нужните хакерски умения чисто и просто могат да закупят нужната им информация на черните пазари срещу символичната сума от няколко долара.

В списъка на онлайн транзакциите, които се осъществяват чрез измами с кредитни карти фигурират доста интересни покупки, за които навярно не би предположил, че могат да се реализират по този начин. Диамантен годежен пръстен или хостинг могат да се окажат еднакво важни за кибер престъпника

А честите покупки на храна, енергийни напитки и резервации за хотелски стаи с откраднати кредитни карти, се оказват напълно резонни предвид факта, че крадците на данни сърфират в мрежата най-често през нощта, и от различни локации.

Откраднатите данни се използват също за закупуване на онлайн услуги от типа уебдизайн и SEO оптимизация. Тези покупки служат за направата на фалшиви сайтове и в последствие оптимизирането им с внушаване на доверие. 

Това става, като добре оптимизираните сайтове излизат на предни позиции в Google и печелят доверието на посетителите им. Тези сайтове обикновено оперират на принципа на т.нар. фишинг измами като подават атрактивна измамна информация, с която привличат заинтересовани потребители, и същевременно симулират реално банкиране или онлайн транзакции. 

Разбира се, въображението на измамниците не спира дотук и те го влагат в създаването на вариации от различни сайтове, с които сравнително лесно получават необходимата им потребителска информация.

С цел предотвратяване на подобни измами много търговци и потребители заменят пластиката с магнитна лента, и избират карта с малък чип, тъй като първите са по-лесни за атакуване.

Статистиките, свързани с онлайн транзакции с чужди данни, сочат 19 най-често срещани покупки. Виж кои са на челните места в класацията.

Най честите покупки правени с откраднати кредитни карти

Луксозни стоки

Разбира се, логично е при злоупотреба с чужди данни да се набляга на големи и луксозни покупки, които да изразходват по-голяма част от кредитния лимит. Най-малкото, за да си заслужава риска, който се поема от кибер престъпника.  

И докато се е случвало някой да е престъпно романтичен и да си поръча годежен пръстен, то други просто обичат лукса и скъпите подаръци. 

Ето това е списък с най-купуваните луксозни стоки от онлайн крадците:

  • Часовници Rolex
  • Чанти Louis Vuitton
  • Диамантени годежни пръстени

Техника

Техниката е може би най-очакваното, което един кибер крадец би могъл да си купи. 

Но и тук има класация за най-предпочитани устройства: 

  • Macbook Air
  • Смарт часовници
  • Кейсове за устройства

Дигитални продукти

И дигиталните продукти са на прицел. Хобитата на измамника са също в класацията. 

Престъпниците най-често използват кредитни карти за покупка на:

  • Best Buy giftcard
  • Itune ваучери
  • Компютърни игри, сред които World of Warcraft gold

Бизнес услуги

Има завиден брой направени покупки на бизнес услуги. Но не си мисли, че те са направени с идеална цел. Всички тези покупки се правят с цел създаване на фалшиви сайтове, които да печелят доверие и да подтикват нищо неподозиращия потребител да направи транзакция с кредитната си карта през сайта. Една транзакция е напълно достатъчна, за да се открадне необходимата информация.  

Такива услуги най-често са : 

  • Хостинг услуги
  • Отдалечен хостинг
  • Уеб и лого-дизайн

Услуги за увеличаване на легитимността и доверието

Донякъде свързани с „Бизнес услугите“ са и „Услугите за увеличаване на легитимността“:

  • SEO услуги
  • Фейсбук реклама
  • Услуги за верифициране на акаунти на телефони

Храна и забавление

Колкото и повърхностно и глупаво да ни се струва, някои кибер престъпници си поръчват храна с откраднатите данни от нечия кредитна карта. Както споменах в началото на материала, поръчката на пица е на челна позиция. Други подхождат по-мащабно и си организират цели почивки. 

В категорията „храна и забавление“ може да се открие:

  • Пица
  • Енергийни напитки
  • Хотелски стаи
  • Самолетни билети

Има само един съвет, който можем да ти дадем в края на тази интересна статистика. 

Спазвай всички правила за сигурност, когато пазаруваш с кредитната си карта. Не забравяй - проследявай извлеченията по кредитната карта редовно. По този начин, ще можеш да забележиш, ако има неправомерна трансакция, направена с кредитната ти карта.

Не поръчвай онлайн от непознати за теб сайтове и внимателно проверявай онлайн магазина, на когото предоставяш данните от твоята кредитна карта.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш