Кандидатствай Вход
Как и къде ще почиват българите през лято 2021?

Как и къде ще почиват българите през лято 2021?

  • Бяла Карта
  • 29.06.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 566

Летният сезон вече е тук и всеки вече си мечтае за летния си отпуск. За втора поредна година лятната почивка за повечето българи може би ще е на родното Черноморие, предвид мерките срещу COVID-19 в повечето държави. Разбира се, трябва да се спомене, че голяма част от страните вече обявиха, че при за ваксинираните чужденци няма да се изисква задължителна карантина или отрицателен тест за влизане в държавата. Въпреки това, българите все повече обръщат фокуса си върху почивката на родна земя и всички предимства, които нашите морски курорти могат да предложат.

Както и предния летен сезон, тази година също се очаква масово отсъствие на чуждестранни туристи. Ако преди години, чужденците бяха основните туристи по Северното Черноморие, то това лято, те почти не се срещат.

Разбира се, браншът продължава да прави всичко възможно да привлича както родни, така и чуждестранни туристи. От решаващо значение е и ценовата политика, която също е огромен фактор за наплива на туристи по българските плажове.

Голяма част от курортите поддържат същите цени като предходния сезон и нямат ценово увеличение за услугите си, с цел да привлекат българските плажуващи. Разбира се, предлагат се както нощувки, така и нощувки с ол инклузив опции в големите хотели.

Много българи предпочитат да прекарат ваканцията си и в къщи за гости, като в курорти като Несебър и Равда, където нощувките за двама човека варират около 30 лв. Увеличение на цените не се и предвижда, тъй като точно къщите за гости ще разчитат основно на български туристи за предстоящото лято.

Заведенията в курортите също ще посрещат туристи без значителна промяна в цените си, спрямо предходния летен сезон. Не всички заведения са отворили врати в началото на лятото, за разлика от предходни години, но все пак туристите има къде да намерят място за вечеря извън хотелите.

И тъй като отливът на чуждестранни туристи е изключително осезаем, хотелите се опитват да привлекат български туристи, чрез примамливи изгодни оферти, включващи закуска, вечеря и други допълнителни екстри на добри цени.

Според проучване на Галъп Интернешънъл и туристическата индустрия, 1,4 милиона души са отложили планираната почивка в България за последната година, а 1,2 милиона българи са отложили пътуването си в чужбина.

В резултат на тези последствия от пандемията, около 1,5 милиона българи планират да плажуват по нашите морски курорти през този летен туристически сезон. Близо 1 милион души ще предпочитат да прекарат лятната си почивка на планина.

Българите продължават да търсят българските алтернативи на любимите си дестинации извън граница, тъй като изискванията в повечето държави за пътуване и пребиваване си остават стриктни и често променящи си. Затова голяма част от хората се насочват към къмпингите в планините или по морето, други търсят SPA дестинации като Велинград, където съчетават минерални басейни с планински чист въздух. Във Велинград например нощувката за двама в хотел варира между 80 и 260 лв. Като гостите може да се възползват допълнително от джакузи, SPA услуги, но и да посетят някои от близките забележителности в околността.

Интересно е, че според проучването, голяма част от българите предпочитат да пътуват до желаната дестинация с автомобил, вместо с друг вид транспорт.

Също така, може да се отбележи, че повечето българи се насочват към дестинации с по-малко хора и предпочитат да останат максимално изолирани от тълпите, без значение, дали ще предпочетат море или планина.

Където и да избереш да изкараш почивката си това лято, препоръчваме ти да разполагаш винаги с кредитна карта Бяла Карта - кредитният инструмент с лимит до 3000 лв., за да можеш да си подготвен за всяка непредвидена ситуация. За кредитната карта можеш да кандидатстваш онлайн или по телефона, като имаш шанс за одобрение, дори при влошена кредитна история. С кредитна карта Бяла Карта можеш да имаш пари винаги, когато ти потрябват, като можеш да теглиш от банкомат в България - без такса.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш