Кандидатствай Вход
Оптимизация на разходите

Оптимизация на разходите

Имаш ли идея кой вариант е по-добър - пестене или оптимизация на разходите? А кой вариант би предпочел ти? Ако не си се замислял над тези въпроси, то Бяла Карта ще ти помогне да намериш разликата и да направиш своя избор. 

Ако пестиш, и особено ако го правиш на всяка цена, то рискуваш да понижиш качеството си на живот. В случай че тази алтернатива не ти допада и искаш да изградиш своето финансово благосъстояние без да нарушаваш комфорта и качеството си на живот, можеш да го постигнеш чрез оптимизация на разходите.

На пръв прочит звучи лесно, но как да се научиш да оптимизираш? Ето няколко трика, на които Бяла Карта ще те научи, и които със сигурност ще са ти от полза. За целта е необходима мотивация и да започнеш да работиш в три аспекта на своята финансова стабилност.

Трите аспекта на финансовата стабилност

Постави си дългосрочни и големи цели

Можеш да наименуваш всяка цел със собствено име и да използваш напомнящи стикери. Те ще бъдат твой пътеводител. Те ще те държат винаги нащрек за това какво се случва по пътя към изпълнението на целта.

Контрол на разходите

Като първа стъпка, в рамките на няколко месеца наблюдавай изкъсо своя финансов бюджет, за да измериш разликите в месечните си разходи.

Убеждения като „Защо ми е необходимо да водя бюджет, след като получавам толкова малко?” и „Защо ми е необходимо да водя бюджет, след като имам достатъчно средства ю, за да си позволявам разходите, които правя?”, могат да ти изиграят много лоша шега по пътя на финансовото ти благополучие.

Оценявай покупките си

Преди да вземеш решение за покупката на нещо, задай си въпросите „Емоционална покупка ли е или наистина се нуждая от нея?” или „Мога ли да заместя тази покупка с друга?”.

Прецени също така можеш ли да използваш отстъпка, има ли посредник или търговец на дребно и можеш ли да я вземеш на едро. 

Хубаво е да обмислиш също имаш ли някакво технологично решение, с което да замениш тази покупка или можеш ли да купиш същата стока, но в друго време и на различна, по-ниска цена.

Допълнителни съвети

Освен изброените три основни похвата за оптимизация на разхода, има редица дребни похвати, които можеш да вкараш в употреба. 

Нека да видим и някои примерни такива:

  • Ако имаш няколко кредита, преразгледай ги с помощта на консултантски услуги и ги обедини в най-подходящия за теб и твоя доход нов финансов план.
  • Ако използваш жилище под наем, следи предложенията. Възможно е да попаднеш на по-подходящо предложение от настоящото, което да ти спести и значителна сума пари.
  • Купувай онлайн, вместо от близкия магазин. Цената със сигурност е по-ниска, а и в много случаи условията на доставката са по-изгодни.
  • Използвай отстъпките, които се предлагат в по-големите вериги.
  • При възможност, прави групови покупки с твои приятели. Често този тип пазаруване носи по-изгодни условия.
  • Вписвай се в сроковете за погасяване на всичките си разходи и задължения, за да избегнеш просрочия и лихви, както и допълнителни разходи за спиране и пускане на комунални услуги.
  • Купувай дрехи и обувки в края на всеки сезон. Тогава има огромни намаления.
  • Обръщай внимание на разпродажбите, а не ги подминавай с лека ръка.
  • Избирай стоки с добро качество, а не бранд стоки с по-високи цени, които купуваш само заради етикета.
  • Преразгледай условията на доставчиците на услугите, които използваш. Такива са например плановете на телефонните и интернет услуги.
  • Използвай електронните си карти, кредитни или дебитни, и намали посещенията в банковия офис, където обикновено се дължат такси за повечето услуги.
  • Проучи таксите, които могат да възникнат за някои онлайн услуги, включително при използване на банкова карта за разплащания.
  • Ходи в магазина винаги със списък и определената сума за харчене.
  • Използвай абонаментни карти за спортове или посещение в ненатоварените часове.
  • Използвай електронни книги или купувай принт книги онлайн преференциално.
  • При планиране на отпуската си предварително закупувай билети и ангажирай хотели с по-ниска тарифа без да се отразява на комфортната ти почивка.
  • Почивай в ненатоварената част от сезоните. На планина през лятото е изключително приятно, а и повечето хотели предлагат прекрасни външни басейни.
  • Смени салона си за красота с друг, без да намаляваш качеството на обслужване, като например салон на не толкова централно място и с по-ниски цени.
  • Планирай регулярни профилактични прегледи при стоматолог като превенция на по-сериозни интервенции. Знаеш, че здравето може да струва скъпо, ако не му обърнеш внимание своевременно.
  • При нужда, взимай инструменти под наем, вместо да закупуваш нови такива.

Кои разходи могат да бъдат оптимизирани с кредитна карта?

Има различни разходи, които можем да оптимизираме с помощта на кредитна карта

Когато имаш кредитна карта, например, можеш да купуваш стоки, които са на промоция за кратко, а имаш спешна нужда от тях. Това можеш да направиш дори преди да си получил месечната заплата.  

Наличието на одобрена сума в джоба ти дава възможност да се възползваш от множество оферти на момента. Това може да оптимизира част от разходите ти за пазаруване

Има кредитни карти, които предлагат кешбек (получаване на пари обратно) при пазаруване в супермаркети, бензиностанции и дрогерии. Определено си струва да се възползваш от тези програми, за да оптимизираш разходите си. 

Когато използваш кредитната си карта разумно, ще имаш възможност да извлечеш максимума от нея. Не забравяй обаче, че единствено пазаруването с кредитна карта, която отговаря на нуждите ти, може да ти помогне да оптимизираш разходите си

Използването на кредитна карта без годишна такса за обслужване на картата и без такса при теглене на пари от банкомати в България например ти дава възможност да изключиш този тип разход.

Преди да се зачудиш дали има такава карта, нека да ти дадем отговора. Да, Бяла Карта е точно такава. Този тип продукт е подходящ за хора, които искат да имат допълнителни пари до заплата, да използват картата си като буфер при спешна нужда, или предпочитат да имат и пари в брой.

Каква е ролята на кредитната карта при оптимизиране на месечните и цялостните ни разходи?

Благодарение на кредитните карти можеш да следиш всички свои разходи в извлеченията си. Това от своя страна ще ти даде възможността да оцениш къде и как харчиш парите си. Ще разбереш можеш ли да ограничиш някои от раходите си, за да постигнеш дадена финансова цел.

Отпимизирането на разходите е навик, който може да донесе много позитиви със себе си. Използването на правилните финансови инструменти като кредитна карта, например, може да ти помогне в това начинание. 

Затова помисли върху това как да се възползваш от подхода за оптимизация на разходите и с времето ще можеш да усетиш подобрение в състоянието на личните ти финанси

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш