Кандидатствай Вход
Какви са разликите между различните кредитни продукти?

Какви са разликите между различните кредитни продукти?

За да разбереш какви са разликите между различните видове кредитни продукти, първо трябва да се запознаеш със самите кредити и да вникнеш в същността им.

Видове кредити

Има много видове кредитни продукти за различни цели. Всеки дава достъп до средства, но имаш правно задължение да върнеш парите - обикновено с лихви.

Кредитна карта

Кредитната карта позволява да заемаш пари от кредитна компания, за да платиш нещо, без да използваш твоите пари или спестявания по банкова сметка. Има ограничение за това, което можеш да заемеш (наречено кредитен лимит) и трябва да го върнеш обратно до определен срок.

Кредитната карта може да бъде голяма помощ или истинско предизвикателство, но всичко зависи от самия потребител. На пазара има прекалено много предложения за кредитни карти и е лесно човек да направи грешен и прибързан избор за разплащателно средство.

Добре е предварително да сравниш различните оферти, за да избереш най-подходящата за теб кредитна пластика. Бяла Карта е кредитната карта, която ще ти спести познатите банкови такси и процедури и ще ти предложи куп нови предимства и улеснения. 

Една кредитна карта може да направи импусливните покупки наистина лесни, но това не означава да се отдаваш на пазаруване, без да се замисляш за реалните разходи, които ти коства шопингът. Старай се да плащаш в срок вноските си и да не доближаваш кредитния си лимит, за да поддържаш добра кредитна история.

Заеми

Те могат да бъдат полезни за закупуване на еднократни големи пратки като кола или плащане за пътуване в чужбина. Те обикновено имат определен срок, като например 2 или 5 години, което означава, че трябва да върнеш парите в рамките на това време. За разлика от кредитните карти, тук не можеш да правиш единствено минимални вноски и да удължаваш срока на дълга си за неопределен период.

Вноските са настроени да осигурят изплащането на дълга в предоставения срок. Наличието на определена сума за изплащане може да помогне при бюджетирането, защото трябва да извършваш редовни плащания.

Безлихвени стокови кредити

Много магазини предлагат безлихвени кредити, които ти позволяват да закупиш стока, преди да си я платил напълно – това се нарича пазаруване на изплащане. Това звучи чудесно, но стоките не са безплатни - все още има такси, които трябва да се платят, дори и да няма лихвен процент.

100-инчовият телевизор с плосък екран, който купуваш, може да ти струва много повече, отколкото си мислил, ако не го изплатиш в рамките на безлихвения период или ако имаш добавена застрахователна такса към първоначалната сума.

Има различни видове кредити и, познавайки ги, имаш шанс да направиш разумно решение за кредитното средство, което ще ползваш. Подобно решение може да ти спести големи разходи и да помогне за изграждането на стабилното ти финансово бъдеще.

Овърдрафт

Овърдрафт може да помогне, ако парите по картата ти ти се струват малко и искаш да си сигурен, че има средства в сметката ти. Той е чудесно средство за финансиране на някакви инцицентни покупки, но в никакъв случай не допускай да изхарчиш цялата допълнителна разполагаема сума, тъй като прекаленото забавяне на възстановяването й може да увеличи разходите по този кредитен продукт.

Потребителски лизинг

Наемане или отдаване под наем на компютри, електрически уреди или други битови стоки, но внимавай, тъй като може да бъде скъп начин да получиш тези продукти.

Наем вместо покупка

Някои търговци предлагат продуктите си не само за покупка, но и под наем. Този тип заемане е за специфични групи продукти - по-скъпа техника или сватбени тоалети например. Провери какво ще ти струва, колко пъти ще ти е нужен продуктът и дали няма да е по-изгодно да го купиш, вместо да го наемеш.

Peer to peer кредитиране

Peer to peer платформите за кредитиране свързват инвеститорите с кредитополучателите. Те имат за цел да бъдат алтернатива на традиционното банково кредитиране. Място, на което хората със свободни финанси срещат онези, които имат нужда от допълнителни парични средства. При тях липсват стандартните комисионни на банковите институции. Този тип кредитиране е пример за споделена икономика.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш