Кандидатствай Вход
Какви са разликите между различните кредитни продукти?

Какви са разликите между различните кредитни продукти?

За да разбереш какви са разликите между различните видове кредитни продукти, първо трябва да се запознаеш със самите кредити и да вникнеш в същността им. 

Основни разлики между различните кредитни продукти

Има много видове кредитни продукти за различни цели. Всеки дава достъп до средства, но имаш правно задължение да върнеш парите при определена лихва.

Лихвата може да се определя от типа финансов продукт, твоите финансови възможности, кредитната история и други.

Таксите, лихвите и другите условия могат да се различават в зависимост от типа на кредита, от банките или кредитните организации, от кредитната история на клиента и други.

Кредитна карта

Кредитната карта позволява да заемаш пари от кредитна компания, за да платиш нещо, без да използваш твоите пари или спестявания по сметка на банката. 

Има ограничение за това, което можеш да заемеш (наречено кредитен лимит) и трябва да го върнеш обратно до определен срок.

Кредитната карта може да бъде както от голяма помощ, така и истинско предизвикателство, но всичко зависи от самия потребител. 

На пазара има прекалено много предложения за кредитни карти и е лесно човек да направи грешен и прибързан избор за разплащателно средство.

Добре е предварително да сравниш различните оферти, за да избереш най-подходящата за теб кредитна пластика. 

Бяла Карта е кредитната карта, която може да спести такса при теглене на пари от банкомат в България, годишната такса за обслужване на картата и още. 

Една кредитна карта може да направи импулсивните покупки наистина лесни, но това не означава да се отдаваш на пазаруване, без да се замисляш за реалните разходи, които ти коства шопингът.

Старай се да плащаш в срок вноските си и да не доближаваш кредитния си лимит, за да поддържаш добра кредитна история.

Заеми

Потребителските кредити могат да бъдат полезни за закупуване на еднократни големи пратки като кола или плащане за пътуване в чужбина. 

Те обикновено имат определен срок, като например 2 или 5 години, което означава, че трябва да върнеш парите в рамките на това време. 

За разлика от кредитните карти, тук не можеш да правиш единствено минимални вноски и да удължаваш срока на дълга си за неопределен период.

Вноските са настроени да осигурят изплащането на дълга в предоставения срок. Наличието на определена сума за изплащане може да помогне при бюджетирането, защото трябва да извършваш редовни плащания.

Безлихвени стокови кредити

Много магазини предлагат безлихвени кредити, които ти позволяват да закупиш стока, преди да си я платил напълно.

Това се нарича пазаруване на изплащане и наистина звучи чудесно, но стоките не са безплатни. И тук  има такса, която трябва да се плати, дори и да няма лихвен процент.

100 - инчовият телевизор с плосък екран, който купуваш, може да ти струва много повече, отколкото си мислил, ако не го изплатиш в рамките на безлихвения период или ако имаш добавена застрахователна такса към първоначалната сума.

Има различни видове кредити. Познавайки ги, имаш шанс да направиш разумно решение за кредитното средство, което ще ползваш. Подобно решение може да ти спести големи разходи и да помогне за изграждането на стабилното ти финансово бъдеще.

Овърдрафт

Овърдрафт може да помогне, ако парите по картата ти ти се струват малко и искаш да си сигурен, че има средства в сметката ти.

Той е чудесно средство за финансиране на инцидентни покупки, но в никакъв случай не допускай да изхарчиш цялата допълнителна разполагаема сума, тъй като прекаленото забавяне на възстановяването й може да увеличи разходите по този кредитен продукт.

Наем вместо покупка

Не, не говорим за закупуване на недвижим имот, а за продукти. Някои търговци предлагат продуктите си не само за покупка, но и под наем.

Този тип заемане може да се използва за специфични групи продукти - по-скъпа техника или сватбени тоалети например.

Провери какво ще ти струва, колко пъти ще ти е нужен продуктът и дали няма да е по-изгодно да го купиш, вместо да го наемеш.

С умно пазаруване можеш да намалиш някои разходи, свързани с купуването на нови вещи.

Peer to peer кредитиране

Peer to peer платформите за кредитиране свързват инвеститорите с кредитополучателите. Те имат за цел да бъдат алтернатива на традиционното банково кредитиране. 

Място, на което хората със свободни финанси срещат онези, които имат нужда от допълнителни парични средства. При тях липсват стандартните комисионни на банковите институции. Този тип кредитиране е пример за споделена икономика.

Кредитният продукт трябва да бъде изцяло съобразен с профила и нуждата на клиента. Той може да бъде под формата на кредит или кредитна карта. Важното е да отговаря на възможностите за изплащане на сумата по кредита.

В случай, че имаш нужда от пари до заплата всеки месец,  Бяла Карта може да бъде твоето решение. Тя може да се превърне в част от семейния бюджет и да ти помага за всички разходи, свързани с ежедневието.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш