Кандидатствай Вход
Какво трябва да знаеш преди да кандидатстваш за кредитна карта?

Какво трябва да знаеш преди да кандидатстваш за кредитна карта?

Дебитните и кредитните карти са неразделна част от ежедневието на всеки един от нас. Ако дебитната карта можеш да я получиш от всяка банкова институция, за да получиш кредитна карта, трябва да отговаряш на определени условия. На пазара расте и броят на алтернативите,  като Бяла Карта е една от тях. Благодарение на Бяла Карта, хиляди българи имат достъп до финансови средства бързо и лесно, при това дори без да имат перфектна кредитна история. Отдавна е доказано, че именно кредитната карта е ефикасен способ за изграждане на добър кредитен рейтинг, точно затова и много хора се стремят да плащат покупките си с това платежно средство. С кредитна карта,  за разлика от дебитната, можеш да изградиш добра кредитна история. Използването на кредитна карта може да има както положителен, така и негативен ефект върху кредитната ти история. Това зависи от начина на погасяване на вноските.

Ако се чудиш как да избереш подходящата за теб кредитна карта, си на правилното място. В следващите редове ще те запознаем с основните принципи, които ще ти помогнат да направиш правилен избор.

  • Избери кредитна карта според нуждите си

Това означава да разгледаш внимателно всички възможности, които има на пазара – от банкови и небанкови институции. Вероятно често получаваш предложения от банки да издадеш кредитна карта, но това не са всички варианти и не бива да пренебрегваш останалите опции, които могат да се окажат по-подходящи и изгодни за нуждите ти.  

Всяка кредитна карта има различни лихви и годишен процент на разходите. Някои от тях имат бонуси, отстъпки, промо игри, нямат такси или пък са с по-високи такива. В общи линии – трябва да проучиш всичко и да вземеш картата, която най-много отговаря на начина ти на живот.

  • Внимавай с годишните такси

Голяма част от кредитните карти имат годишна такса, която ще бъде значителна част от разходите ти. Ето защо е важно да разбереш каква е стойността й и да трябва внимателно да четеш какво подписваш с финансиращата компания.  

  • Проучи внимателно същността на кредитните карти

Преди да кандидатстваш за кредитна карта трябва да си наясно какво е предназначението й. В това число спецификите й и бонусите, които може да предлага. Най-важното, което трябва да разбереш е начините на плащане на кредитната карта, какво е кредитен лимит, минимална погасителна вноска, годишна лихва и други подобни. Когато си запознат с терминологията ще имаш възможност да се ориентираш по-добре и  ще си спестиш главоболия. В сайта на Бяла Карта ще откриеш речник, в който са описани голяма част от термините, използвани от финансовите институции. Съветваме те преди да кандидатстваш за кредитна карта да си наясно как се формират и изчисляват разходите по нея. Лесно можеш да направиш това, когато прочетеш няколко полезни блога, свързани с платежните средства. Разбира се, ако в процеса на кандидатстване възникнат въпроси или не разбираш добре някои от условията, задавай въпросите си свободно.

  • Наясно ли си с оскъпяването?

Преди да сложиш подписа си на какъвто и да е договор, пресметни каква ще бъде реалната сума на оскъпяването. Размерът на лихвения процент не означава почти нищо. Например – при банковите карти, лихвата е само малка част от евентуалните разходи, които ще имаш. Попитай за допълнителните такси и годишните такси за поддръжка. Това, че Бяла Карта не начислява никакъв допълнителен разход, когато теглиш в кеш, не означава, че и другите кредитни карти ти дават същото предимство. Поради тази причина, задължително попитай какво е оскъпяването, ако използваш кредитната си такса за теглене на пари в брой от АТМ. Всички тези тънкости, които смяташ за твърде незначителни, всъщност оформят една немалка сума разходи, която няма да ти е приятно да видиш в баланса си.

Следвай тези важни стъпки преди да заявиш кредитната си карта и няма да съжаляваш.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш