Кандидатствай Вход
Защо лошата кредитна история не бива да те плаши?

Защо лошата кредитна история не бива да те плаши?

Кредитната история едва ли е нещо, за което не си чувал, а може би, дори си се сблъсквал в даден етап от живота ти.

В този материал ще ти обясним защо лошата кредитна история не бива да те плаши и защо е напълно поправима.

Първо обаче нека разясним отново какво представлява самата кредитна история и как се формира.

Какво е кредитна история?

Кредитната история отразява твоите действия, свързани със заемане на финансови средства и последващото им изплащане към кредитиращите институции. 

Всички банкови и небанкови финансови компании имат достъп до въпросната индивидуална информация, с цел да се запознаят с профила на всеки потенциален клиент. 

На база кредитната история се изчислява и твоят  кредитен рейтинг, този път обаче  персонално от всяка кредитираща компания, вследствие на конкретни критерии. 

Независимо, дали си имал взаимоотношения с дадена банка, то тя винаги има достъп до твоето кредитно досие. 

Достатъчно е  просто да провери Централния Кредитен Регистър (ЦКР). 

В този регистър са упоменати абсолютно всички минали и настоящи твои кредитни задължения, изплащането им, сроковете и останалите детайли, засягащи профила ти на кредитополучател.

Когато става въпрос за банкови институции, кредитната история е от изключителна важност, за да получиш бъдещо одобрение за кредит, ипотека или дори кредитна карта.

Това е така, защото банките имат по-стриктни критерии и изисквания, още повече, че при тях се налага предоставяне на доста документация, в това число и трудов договор. 

Една от причините за подобни високи изисквания  е насочеността към определен тип клиенти и по-специално към клиенти  с максимално надежден профил и висок кредитен рейтинг.

Разбира се, сам се досещаш, че повечето картодържатели на кредитни карти и потребители на кредити съвсем не са с най-висок кредитен профил и рейтинг. 

Защо е така? 

Истината е, че в западните страни и САЩ, в които финансовата индустрия съвсем очаквано  е на много по-развито ниво, кредитиращите компании вече са започнали да ориентират продуктите и политиката си и към рисковия профил клиенти, с по-нисък социален статус. 

По този начин, дори кредитополучатели със закъснения на вноски по даден кредит или кредитна карта имат шанс отново да бъдат одобрени за заем. 

Всичко това цели да подобри финансовата култура на хората, давайки им възможност да управляват парични средства правилно и по-разумно. 

Именно така се подобрява изградената вече лоша история - с използване на кредитна карта, плащане с нея и връщане на вноските в срок.

След известно време подобни действия се отразяват на кредитното ти досие и отново те превръщат в надежден кредитополучател. Така, с подобрената си кредитна история можеш да кандидатстваш за по-голям размер кредит, за стартиране на бизнес например.

Какво е решението - как да подобриш кредитната си история?

Трябва да осъзнаеш, че кредитните инструменти на небанковите институции и на някои банки са създадени основно за подобряване на кредитния рейтинг, финансовата стабилност и свобода на потребителите. 

Ако кредитните карти се използват правилно и клиентите са достатъчно информирани, то резултатът е добра кредитна история и оттам - надежден профил пред банките.

Полезно е да знаеш, че при закъснение на плащане към банката от твоя страна, това се отразява не само автоматично в историята ти, но и присъства там за срок от 5 години. 

С други думи, всички банкови и небанкови институции могат да видят лошата ти кредитна история за 5 години назад. 

Без значение дали вече си платил закъснелите си задължения, то в кредитната ти история ще продължават да присъстват черни точки от минали периоди.

Това обаче не бива да те притеснява толкова много, защото, както вече споменахме  не всички опции са изчерпани.

Да кажем, че вече имаш лоша кредитна история и сега имаш нужда от финансова помощ под формата на кредит или кредитна карта. 

Но всеки път, когато кандидатстваш за кредитен инструмент в банкова институция получаваш отказ за финансиране с посочена причина - лоша кредитна история. 

Съответно, ти стигаш до извода, че трябва да подобриш кредитната си история, за да получиш желаните средства. 

Също така знаеш, че въпросното подобряване се осъществява чрез използване на такива кредитни инструменти, с чиято помощ ще докажеш на банката, че може да разчита на теб. 

Това, което се случва е, че попадаш в омагьосан кръг, тъй като, за да вземеш кредит ти трябва добра история, но за добра история  ти е нужен кредит. 

Разбира се, това изглежда така само в твоите очи.

Защо да избереш Бяла Карта?

Естествено, че дори на българския пазар имаш не една алтернатива, с която да изграждаш добрия си кредитен профил. Бяла Карта е най-популярната такава - с иновативни политика и мисия.

Кредитна Бяла Карта е небанков финансов продукт и ти дава възможност да пазаруваш навсякъде, по всяко време в България и  в чужбина. 

Бяла Карта е международна револвираща кредитна карта с лимит до 3000 лв. 

Тя цели да бъде леснодостъпно платежно средство и вече се е превърнала в такова, заради улеснените условия за кандидатстване и най-вече, заради факта, че можеш да получиш одобрение дори и с лоша кредитна история.

Дори да нямаш никаква кредитна история, то ти имаш възможност за одобрение и за получаване на кредитната карта.  

В случай, че притежаваш лоша кредитна история, Бяла Карта може да е начинът, по който да изградиш добрия си кредитен профил. 

Именно така ти можеш да се сдобиеш в бъдеще с ипотека или голям размер кредит, защото ще си ползвал Бяла Карта, за да подобриш своято кредитно минало.

Кредитна Бяла Карта не изисква първоначално такси и трудов договор  и  можеш да я заявиш директно на телефон 0700 20 140 или онлайн. 

Докато се усетиш, вече ще е пратена на адреса ти и ще можеш да я ползваш не само за любимите онлайн покупки, но дори и за теглене на пари в брой от банкомат, когато искаш да пазаруваш в кеш. 

Да, точно така, кредитна Бяла Карта няма такса за теглене от АТМ, за разлика от банковите карти. 

Това е поредното улеснение за нашите клиенти, които се стремят да бъдат лоялни картодържатели и надеждни кредитополучатели. 

Всичко това, наистина е една перфектна опция за подобряване на лоша кредитна история. За да се убедиш - просто опитай.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш